RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 21. juuli 2015

Euroopa Välisteenistus laiendab haaret ja elab luksuses

Kuigi Euroliit seisab silmitsi tõsiste probleemidega nagu immigratsioonipomm, Kreeka ja euroala kriis ning majanduskasvu puudumine ei takista see praegusel EL juhtkonnal elada laia joonega elu. Kui tavainimesed muretsevad kuidas ots-otsaga kokku tulla ja massimigratsioonist johtuvate probleemidega kuidagi hakkama saada, siis euroeliidil on hoopis teised mured.
Euroopa Liidu diplomaadid plaanivad soetada luksuslikku õhtusöögiserviisi, mille maksumuseks on arvestatud umbes 3 miljonit eurot. Euroopa välisteenistus (EEAS -European External Affair Service) kavatseb osta erinevate bankettide ning õhtusöökide läbiviimiseks kristallklaase, hõbedasi nuge-kahvleid, portselanist lauanõusid. Daily Telegraph’i andmetel on plaanis kaunistada kuni 3360 külalise teenindamiseks mõeldud nõud Euroopa Liid lipu graveeringuga, kasutades selleks ehtsat kulda. Lisaks on plaanis osta sadu hõbedasi jäänõusid, kandikuid ning tuhandeid viski-, brändi- ja šampanjaklaase.
Kõik kokku läheks see lõbu maksma ligi kümme korda rohkem kui maksis hiljuti Valge Maja jaoks uuendatud õhtusöögiserviis. Ühtlasi viitab see, et EEAS plaanib nüüdsest tegutseda iseseisva diplomaatilise korpusena. 2009. aastal Lissaboni lepinguga loodud Euroopa välisteenistust juhib praegu Federica Mogherini. Tegemist on endise noorkommunistiga, kellest hiljem sai Itaalia välisminister.  Endine Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja ehk “EL president” Herman Van Rompuy, aga käib märksa aristokraatlikemaid radu pidi. Kohaliku ajakirjanduse andmetel omistas Belgia kuningas Philippe talle hiljuti krahvi tiitli.
Euroopa välisteenistuses töötab 3400 inimest ja EEASi aastaeelarve on 793 miljonit eurot. EEASi juhtimise all toimub tosin sõjalist ja tsiviilmissiooni, lisaks kulutatakse sadu miljoneid ELi abirahadeks. EEASil oli keskne roll ka Iraani tuumakõnelustes. Praegu plaanitakse suuremat sõjalist aktsiooni Liibüa inimsmugeldajate vastu.
EEAS on nö julgustanud rahvusriike sulgema oma saatkondi välisriikides, seades asemele oma diplomaadid,  õigustades sellega ka oma pidevalt suurenevat eelarvevajadust.
EEAS laienemisplaanid on uhked. The Telegraph on näinud dokumente pakkumustega osta kinnisvara 450 miljoni euro eest üle kogu maailma. EEASi sõnul hoiab kinnisvara soetamine pikemas perspektiivis raha kokku, kuna puudub vajadus hoonete rentimiseks.
Luksuslike õhtusöökide korraldamiseks vajaminev eelarve nõuab aga teisest küljest, et liikmesriigid, nende hulgas näiteks ka Ühendkuningriik, vähendaksid oma eelarvedefitsiiti.
Mitmelt poolt on kosta teravat kriitikat EEASi tegevuse aadressil. Geoffrey Van Order, Euroopa Parlamendi konservatiivide fraktsiooni liige, nimetab plaanitavat õhtusöögiserviisi lausa häbiväärseks. Tema sõnul tuleb EEASi kulutustele kiiresti piir panna, enne kui olukord kontrolli alt väljub. Arvestades eriti, et rahvusriigid on sunnitud hoidma kokku omaenda saatkondade pealt.
Kuid tuleme tagasi pakkumuse juurde, mis on seotud EEASi õhtusöögiserviisiga. Pakkumus avaldati 23. aprillil 2015. Lepingu väärtuseks on 1,5 kuni 3 miljonit eurot.
EEAS ise on rõhutanud, et leping on vaid esialgne ja lõplikud kogused ning summad on alles kooskõlastamisel. Nende sõnul soovivad nad saada soodsat tehingut ja kinnitavad, et serviisi soetamine on odavam kui iga saatkonna eralditellitud serviisid kohalikult turult.
Portselan läheb maksma kuni 550 000 eurot ja koosneb kuni 3360 õhtusööginõude komplektist. Nõud peavad olema valmistatud parima kvaliteediga portselanist, tagasihoidlikus klassikalises stiilis. Igal esemel peab olema kuldne serv ja kullaga kaunistatud Euroopa lipp.
Kristallklaasid võivad maksma minna kuni 450 000 eurot, tellimus võib olla kuni 3360 komplektile, sisaldades veini-, vee-, viski-, šampanja-, brändi- ja šerriklaase. Ka klaasidele on graveeritud Euroopa lipp. Kõige kallimad on aga hõbedased nugade-kahvlite komplektid, mille maksumuseks on arvestatud kuni kaks miljonit eurot.
Pakkumised tuleb teha ilma lisamaksudeta (tollimaksud, riigimaksud, sh ka käbemaks), kuna Euroopa Liit on artiklite 3 ja 4 alusel sellistest maksudest vabastatud.
Ajaloos on suured diplomaadid sageli teinud häid tehinguid just kallihinnaliste toidunõudega kaetud õhtusöögilaua taga. Napoleon näiteks pööras suurt tähelepanu oma peakorteri lauanõudele ja kulutas neile palju raha.
Ühendkuningriigi välis- ja rahvaste ühenduse ministeeriumil on 19 000 esemest koosnev serviis, mis soetati 1920-1930. aastatel. Praegu maksavad diplomaadid aga suure osa õhtusöökidest oma taskust, eelarvekulutuste tõttu on kinni pandud terve hulk konsulaate ja koondatud töötajaid.
USA president Obamal on samuti õhtusöögiserviis, kuid tema sinikuldne komplekt on Mogherini ideedega võrreldes väga tagasihoidlik. 320 külalisele mõeldud serviis läks maksma 367 000 dollarit ning selle ostmist rahastasid eraisikud, säästes nii maksumaksjaid.

UU/ The Telegraph vahendusel
Rohkem :  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/11747506/eu-diplomats-plan-fine-dining-service.html

Allikas: http://uueduudised.ee/euroopa-valisteenistus-laiendab-haaret-ja-elab-luksuses/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP