RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 3. juuli 2015

Kas järgmine suur sõjatander on Euroopa?

Aasta tagasi, 29. juunil 2014 kuulutas Islamiriigi (ISIS) juht kaliif Abu Bakr al-Baghdadi välja oma kalifaadi. Sellega kuulutas ta end prohvet Muhamedi järglaseks ja alguse sai uus terrorismiprojekt. Praegu tegeleb ISIS järgmise strateegia väljatöötamisega, smugeldades oma võitlejaid süstemaatiliselt Euroopa poole suunduvate põgenike hulka. Saksa ajaleht Die Welt julgeb väita, et üsna ilmselgelt luuakse võrgustikku Euroopas, et laiendada sõda siia.
ISIS on küll Iraagis ja Süürias viimaste lahingute käigus alasid kaotanud, kuid nende moto kõlab: mida rohkem vaenlasi, seda parem. Tegemist ei ole kainete kaalutlustega, pigem võib rääkida nn lunastusideoloogiast. Sest ISISe maailmalõpuõpetuse järgi toob inimkonnale paradiisi ning lunastuse just totaalne kaos ning sõda.
Viimasel ajal on mitmelt poolt olnud kuulda hoiatusi nö tavaelu elavate, kuid samal ajal salaja uusi rünnakuid ettevalmistavate ISISe võitlejate kohta. Niisuguseid põrandaaluseid võitlejaid leidub kahtlemata igal pool Euroopas. See on juba pikemat aega teada ning seda kinnitab ametlikult ka Ioannis Michaketos, Kreekas asuvast kaitse- ja turvaanalüüsi instituudi spetsialist. Uute rünnakute toimumine Euroopas on tema sõnul vaid aja küsimus.
Michaketos on terrorismi ja organiseeritud kuriteo alal ekspert, kuid ta on selle probleemiga kokku puutunud ka isiklikul tasandil, kuna elab nn. terroristide transiiditsoonis. Kreeka võimud on viimaste aastate jooksul paljastanud mitmeid islami terroristide võrgustikke, korduvalt on konfiskeeritud relvi ja laskemoona. ISISe jaoks on Kreeka ilmselt üks tähtsamaid väravaid Euroopasse. Praegu on Kreeka kaudu Euroopasse sisenemine veel eriti lihtsaks tehtud. Terroristid peidavad end omaenda ohvrite hulka, põgenike hulka, kes massiliselt Euroopasse suunduvad. Nagu me hästi teame, on lühikese ajaga saabunud Euroopasse 200 000 Süüria põgenikku ning Michaletos on kindel, et nende hulgas on ka arvukalt ISISe liikmed.
ISISe võitlejatel on Euroopasse jõudmiseks kolm peamist marsruuti. Esimene neist on üle Bosporuse mere Süüriast Kreekasse. See on sama tee, mida kasutavad tuhanded Süüria põgenikud. Teine marsruut on endiste Jugoslaavia riikide kaudu. Kuid kolmas, ja kõige plahvatusohtlikum on marsruut Bulgaaria kaudu. Räägitud on ka neljandast marsruudist, teekonnast üle Vahemere Liibüast Itaaliasse. Kuid kuna Bulgaaria ning Kreeka kaudu Euroopasse sisenemine on piisavalt lihtne, ei ole Liibüa-Itaalia marsruuti kasutada vajagi.
ISISe terroristid saavad käsu tulla näiteks Saksamaale, nad taotlevad asüüli ja jäävad seejärel ootama edasisi käske Süüriast. Asüülitaotluse esitamiseks ja saamiseks on enamasti vaja ainult Süüria passi. Selle olemasolu garanteerib peaaegu kindlalt, et asüülitaotlus rahuldatakse. Süüria passe saab osta mustalt turult 1200 euro eest, kuid ISIS tegeleb ilmselt ka ise dokumentide tootmisega. Niipea kui asüülitaotlus on rahuldatud, on taotlejal liikumisvabadus ning õigus töötada.
Seega, nagu ka räägitud, on põgenikemassid ISISe võitlejatele suurepäraseks kattevarjuks ning Kreeka ideaalseks väravaks Euroopasse. Samas on Euroopa jaoks kõige ohtlikum terroristide sisenemine Bulgaaria kaudu. Sest siitkaudu on neil väga lihtne tegutseda Euroopa Liidu kodanikena. ISISe liikmetel on Bulgaaria passid ning neile kehtib liikumisvabadus kogu ELis. Bulgaaria passide hankimine on liigagi lihtne, sest Bulgaaria on Euroopa Liidu vaeseima riigina väga altis igasugusele illegaalsele tegevusele. Euroopa Komisjoni raportite andmetel valitseb riigis tõsine korruptsioon, lisaks tegutseb väga mõjuvõimas Bulgaaria maffia, millel on häid sidemeid Venemaa, Serbia, aga ka Itaalia kuritegelike organisatsioonidega. Peamiselt tegeletakse uimasti- ja relvaäriga, prostitutsiooni ning inimkaubandusega. Bulgaaria maffialt saavadki ISISe võitlejad Bulgaaria passe, üks reisidokument maksab 20 000 kuni 30 000 eurot.
ISISe kriminaalsed sidemed ulatuvad lisaks ka Aafrikasse – Magribi, Tansaaniasse ja Keeniasse, kus kuritegelikud organisatsioonid juba aastakümneid islamistidega koostööd on teinud. Nüüd on sellest võrgustikust ISISele palju kasu. Aafrika sõprade kaudu on tegevust Euroopas palju lihtsam ette valmistada. Mõnest Ida-Aafrika riigist Stockholmi, Frankfurti või Rooma lennata on palju vähem kahtlusttekitav, kui Türgist või Süüriast. Ning näiteks Bulgaaria kodanikele väljastatakse Tansaania viisasid ilma igasuguste probleemideta. Olid ju mõlemad kunagi kommunistlikud riigid.
Bulgaarias võib leida ka kontakte, mis viivad tagasi külma sõja aegsesse perioodi. ISISe ridades on samuti Saddam Husseini aegse režiimi salateenistuse ohvitsere, kellest paljud said väljaõppe endises Saksa Demokraatlikus vabariigis. Peale Berliini müüri langemist suundusid mitmed endise idabloki spioonid Lähis-Idasse.
ISISe terrorirühmitus teab väga hästi, kuidas viia läbi ohtlikke paramilitaarseid operatsioone. Nad ei tegutse mitte nagu geriljarühmitus vaid kui tõeline riik. Päris groteskne on mõelda, et praegused terroriaktid võivad baseeruda Ida-Saksamaa salapolitsei STASi väljaõppel ja kogemustel.
Nii või teisiti, jälgides arenevaid sündmusi, ei ole enam kahtlust, et järgmisena plaanib ISIS muuta sõjatandriks Euroopa.
TRIIN VAN DOORSLAER  
Refereeritud ajalehest DIE WELT

Allikas: http://uueduudised.ee/kas-jargmine-suur-sojatander-on-euroopa/ 
________________
Lugege lisaks Islamikalifaadi 5. aasta plaanist, SIIT.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP