RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 27. juuli 2015

Sinimägede mälestusüritusel ei antud mitmele väärikale soovijale sõna

Igaaastane auväärne Sinimägede mälestusüritus, mis toimus täna 25.juulil, päädis seekord tõrvatilkadega meepotis. Kõikidele seda väärinud soovijatele sõna ei antud ja see tekitas rahvuslikes jõududes hämmingut.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakonnna juhatus näiteks väljendas oma tänases pressiteates arusaamatust ning nördimust, et Sinimägedes toimunud mälestustseremoonia korralduskomitee otsustas sel aastal mitte anda sõna Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehele Mart Helmele.
Sinimägede suurlahingus langenud sõjameeste mälestusürituse korraldajate põhjendus, et Mart Helme eelmise aasta kõne seisukohad olid liialt päevapoliitilised ja ei sobi oma loomult apoliitilise üritusega, on Konservatiivse Rahvaerakonna hinnangul selgelt otsitud.
„Ütlesin toona, et Konservatiivne Rahvaerakond tunnustab võimule tulles kõiki Teises maailmasõjas saksa mundris sõdinud mehi, aga samuti ka metsavendi, Eesti riigi eest sõdinud veteranidena. Just seda sõnumit on Sinimägedes, aga ka mujal Eestis punavägede vastu sõdinud mehed Eesti valitsustelt asjatult oodanud nüüdseks juba rohkem kui kakskümmend aastat,“ ütles Mart Helme Uutele Uudistele.
Ka Mart Helme isa Enn Helme võitles kolmanda piirikaitse rügemendi allohvitserina Narva all ja Peipsi ääres ning suri 2003. aastal, jõudmata Eesti riigi poolset tunnustust ära oodata.
Korralduskomitee otsus on seda hämmastavam, et Sinimägede mälestusürituste korraldamise algaegadest peale on sinna oodatud valitsuse ja riigikogu esindajaid. Riigikogu praeguse koosseisu riigikaitsekomitee aseesimehena oleks Mart Helme olnud üks kõrgemaid Eesti riigi esindajaid, kes Sinimägede kangelastele riigi nimel austust oleks avaldanud. Korralduskomitee arusaamatul kombel seda ei soovinud. Päris hääletuks  EKRE õnneks nii tähtsal üritusel ei jäänud ja sõna anti noorimale Riigikogu ja konservatiivide fraktsiooni liikmele Jaak Madisonile, kes oma kõnes ütles, et poliitika on ilmselt sõja jätkumine rahulikemate vahenditega ning taunis samuti Helmele sõnaõiguse mitteandmist. Jaak Madison on Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni aseesimees.
„Loobudes oma kangelaste austamisest, ja seda juba terve inimpõlve vältel, on Eesti riik ja selle valitsused andnud tegelikult propagandavõidu Venemaale,“ ütles Helme. „Nii  tunnistab riik salamisi, et peab ka ise ennesõjaaegse Eesti Vabariigi viimase legitiimse peaministri Jüri Uluotsa üleskutsel Punaarmee vastu saksa mundris võitlusse astunud eesti mehi fašistideks.“
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on seisukohal, et nii Eesti valitsuse kui korralduskomitee käitumine on lühinägelik ja arg ning 1944. aasta võitlustes osalenud meeste ja nende mälestuse suhtes solvav.
Kodanikualgatuse korras korraldatav iga-aastane mälestusüritus Sinimägedes on üksnes kattevari sellele, et tegelikult tunneb valitsus toimuva pärast piinlikkust ega taha Teise maailmasõja raskele tõele silma vaadata. Toimuv oleks veel mõistetav, kui valitsus ilmutaks samasugust printsipiaalsust ka 9. mail ja ei osaleks oma liikmetega Eesti okupeerimist glorifitseerivatel üritustel.
“Ma ei ole isiklikult solvunud,” ütles Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme. “Marionetid teevad seda, mida peremehed käsivad. Näeme seda antud juhul veel üks liigne kord. Aga ma lähen isa hauale ja palun tema ees Eesti riigi pärast vabandust. Kogu okupatsiooni aja kuulus ta nende 70 000 mehe hulka, kes olid sõdinud valel poolel. Ja kahetsusväärselt on ta seda endiselt ka Eesti Vabariigis.”

UU

Allikas: http://uueduudised.ee/sinimagede-malestusuritusel-ei-antud-mitmetele-vaarikatele-soovijatele-sona/

1 kommentaari:

Anonüümne 28. juuli 2015, kell 12:03  

Üritust on juba kaua korraldatud Kapoga kooskõlastades.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP