RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 16. juuli 2015

TÕNU KALVET: Šveitsi armee valmistub Euroopa Liidu lagunemiseks

KÕIGEKS VALMIS: Šveitsi kaitsevägi korraldab septembris suurõppuse, millel valmistutakse Euroopa Liidu lagunemisega kaasnevaks kaoseks. (Reuters / Scanpix)


Šveitsi kaitseväe tänavune suurõppus "Conex 2015" on mõeldud Euroopa Liidu lagunemise korral tekkiva olukorraga – kaose ja massiimmigratsiooniga – toimetulekuks, vahendab Tšehhi veebiväljaanne EU portal.

Õppus toimub 16.–25. septembrini riigi loodeosas, Baselis, sellest võtab osa üle 5000 kaitseväelase. Õppuse stsenaariumi järgi laguneb Euroopa Liit, seal tekivad majandusraskused, sh kaubanappus, must turg, elavneb kuritegelike organisatsioonide tegevus, puhkevad rahvustevahelised kokkupõrked ning kõik see sunnib paljusid Euroopa Liidust pagema.
Kümnepäevase õppuse käigus harjutatakse kaitseväelasi uue olukorraga hakkama saama: tähtsaid objekte ja isikuid turvama, riigipiiri täielikult sulgema jms. Ühtlasi lihvitakse tolliteenistuse ning sõjaväe-, kantoni- ja raudteepolitsei omavahelist koostööd.
Šveitsi kaitsevägi suhtub kriisiennetusse tõsiselt. Seda peegeldavad ilmekalt ka viimaste aastate õppuste stsenaariumid. Näiteks 2012. aasta staabiõppusel "Stabilo Due 2012" harjutati toimetulekut puhuks, kui kahe väljamõeldud riigi – Elbonia ja Danubia – vahelise konflikti tagajärjel ning Portugalist, Hispaaniast, Prantsusmaalt, Itaaliast, eriti aga Kreekast saabuva põgenikevoolu tõttu peaksid Šveitsis rahutused puhkema.

Tunamullusel õppusel "Duplex Barbara 2013" valmistuti selleks, kui Prantsusmaa (õppuseaegse nimega Saônia) piirkondade vahel peaks puhkema sõjategevus ja üks poolsõjaväeline organisatsioon hõivaks raha ja muude vahendite hankimiseks kolm piiriäärset Šveitsi linna – Neuchateli, Lausanne´i ja Genfi.
Šveitsi kaitseväge on ajuti süüdistatud ülemõtlemises ja tontide nägemises. Näiteks USA uudiste­kanal CNBC kirjutas "Stabilo Due" kohta: "Šveitslased valmistavad oma armeed ette euroala lagunemiseks."
Kaitseväe pressiesindaja Christoph Brunner nimetas riigitelevisiooni uudistesaates esinedes CNBC väidet valesüüdistuseks ja ütles, et Šveitsi armee peab suutma ette näha ka mõeldamatuna tunduvaid sündmusi, vahendab Šveitsi ajaleht Basellandschaftlische Zeitung.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP