RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 18. september 2015

Džinnist ja riivatud õiglustundest



Džinni vallapäästmiseks pudelist on vaja vähe. Raamatu „Kohtumine KGB-ga” autor, Rootsi kirjanik ja kodanikuaktivist Ann-Mari Lahti vaevalt aimas seda, kui otsustas saata 2012. aasta jõulude algul endisele Eesti NSV prokuratuuri eriti tähtsate asjade uurijale – Erich Vallimäele – vigases inglise keeles alljärgneva e-kirja:

Tere!
Olen Ann-Mari Lahti, kes teile täna õhtul äsja helistas. Erich, kas tohin teilt küsida, miks te mu sõbra Mart Nikluse ja Jüri Kuke vastu terrorit tegite, te rääkisite ju Jüri Kukega kaua aega tagasi Patarei vanglas?? Ma ei vihka teid. Ma olen kristlane. Ma pean küsima: miks, Erich? Miks te töötate omaenda eesti rahva vastu?? Ma küsin seda vaid sellepärast, et olen huvitatud teiega intervjuu tegemisest, kas te tahate anda intervjuu? Palun andke endast marku.
Ann-Mari
21.  detsembril 2012.

Sellele saabus 26. detsembril 2012 E. Vallimäe eestikeelne vastus. (Vt. allpool.) Kuna Lahti eesti keele oskus oli toona veel nõrk, palus ta vastuse tõlkimiseks abi rootsi keelt oskavalt vabadusvõitlejalt ja tõlkijalt Mart Nikluselt. Too tõlkiski vastuse rootsi keelde, kuid vastaja toon puudutas tõlkijat nii tugevalt, et ta otsustas kirjutada avaliku kirja Eesti Kaitsepolitseiameti ning ka riigiprokuratuuri juhile.
Nikluse käitumist ajendas asjaolu, et ta viimase vangistuse (algus 1980. aasta aprillis) puhul oli võtmerolli mänginud just Vallimäe. Samuti oli Niklusel meeles Vallimäe katse teha vabadusvõitleja Jüri Kuke surmas (1981. a.) veel takkajärgigi peasüüdlaseks just teda, Niklust, mitte aga ENSV repressiivorganeid. Nimelt ütles Vallimäe maakonnalehes „Pärnu Postimees” 2005. aasta 13. septembril ilmunud portreeloos „Erich Vallimäe – omal ajal kiidetud, hiljem kirutud uurija” järgmist: „Kuke traagilise lõpu provotseeris Mart Niklus, kes agiteeris Kukke välja kuulutama näljastreiki, mille tagajärjel Kukk suri. Niklus ise sellest kinni ei pidanud ja elas kõik üle.”
Sellele, Nikluse õiglustunnet riivanud (vale)süüdistusele võlgnemegi tänu huvitava minevikusündmuse taasilmumise eest. Väljalastud džinni enam pudelisse tagasi ju ei topi…

TÕNU KALVET

Rahvuslaste Tallinna Klubi ajalehe „Rahvuslik Teataja” 17. numbris (aprill-mai 2013) ilmunud kirjutis.
___________________
 „Rahvusliku Teataja” omandamisest huvitatuil – ka tellijail! – tasub ühendust võtta e-aadressil

tellimine@rahvuslasteklubi.org või lehe piirkondlike levijuhtidega.

Levijuhid:

Põhja-Eestis:

Johanna Ranne
E-post: johanna.ranne.armane@gmail.com
Mobiil: 59037103

Lõuna-Eestis:

Osvald Sasko
Mobiil: 55542270

Lääne- ja Kesk-Eestis

Jaan Hatto
E-post: stuvsta@hot.ee
Mobiil: 51903374

Levijuhtidelt saab ka varasemaid lehenumbreid. Üksiknumbri hind on üks euro.

„Rahvuslik Teataja” ilmub alates 2011. aasta juuli lõpust.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP