RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 25. detsember 2015

Süüria mässulisi ei saa jagada mõõdukateks ja islamistideks

Süürias on kümneid tuhandeid äärmusislamiste, kes lõikaksid kasu sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) hävitamisest ja oleksid valmis tõusma selle asemele, selgus teisipäeval Suurbritannias baseeruva mõttekoja The Centre on Religion & Geopolitics raportist, mida vahendasid Yle ja BNS.

Mõttekoja hinnangul on mässuliste jagamine mõõdukateks ja terroristideks võimatu.
Kolmandik Süüria mässuliste rühmitustest toetab sama ideoloogiat, kui IS ja nendesse kuulub kokku pea 100 000 võitlejat. Mõttekoda uuris raportiga seoses lähemalt 48 mässuliste rühmitust. Suurem osa neist järgib salafistide-džihadistide või islamistide ideoloogiat ning 23 protsendil on üldse määratlemata väärtused.
Suurem osa neist rühmitustest on seotud Vaba Süüria Armeega (FSA). Ühiseks eesmärgiks on kõigil vaid president Bashar al-Assadi kukutamine.

Kõik eelpoolmainitud rühmitused on valmis võitlema kõrvuti kõige hullemate äärmuslastega ja kiidaksid kõige tõenäolisemalt heaks islamistliku lahenduse Süüria kodusõjale.
Ülejäänud raportis vaadeldud rühmitused on kas kurdinatsionalistid või erinevad omakaitseväeüksused.
Suurimad salafistide-džihadistide rühmitused on praegu Ahrar al-Sham, Jabhat al-Nusra ehk Al-Nusra Rinne, Jaish al-Islam ja Liwa al-Umma.
Briti julgeolekukonsultatsioonidega tegelev mõttekoda IHS Jane’s teatas esmaspäeval, et nende hinnangul kaotas sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) 2015. aastal 14 protsenti hõivatud aladest. Arengud on andnud märkimisväärse mainehoobi islamiliikumisele, mille eesmärgiks on hoida, kindlustada ja laiendada nõndanimetatud kalifaati.

Allikas: http://uueduudised.ee/suuria-massulisi-ei-saa-jagada-moodukateks-ja-islamistideks/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP