RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 13. august 2016

Rõivas ja Ilves alandasid riigi väärikust

Foto: Anti Veermaa

Eesti riigi au ja väärikust ei peaks müüma mitte ühegi raha eest mitte kellelegi mitte iialgi, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

Peaministri ja presidendiga kohtumise muutmine luksusautoomanike kogunemise kaunistuseks alandab Eesti riigi väärikust ja näitab riigi juhtide halba maitset.
Taavi Rõivase püüded esitada 2500eurose pileti ostnud autohuvilistele peaministri ja presidendiga kohtumise võimaluse pakkumist kui Eesti ettevõtluskeskkonna edendamist piirnevad naeruväärsusega.
Kahetsetaval kombel satub siin aga naeruvääristatava ossa eelkõige ja peamiselt Eesti riigi au ja väärikus, mida ei peaks müüma mitte ühegi raha eest mitte kellelegi mitte iialgi. Küsimus ei ole summas. Asi on põhimõttes.

Huvide konflikt
Teiseks on tegemist huvide konfliktiga. Luksusautoomanike Tallinna kogunemise korraldaja on endise välis- ja keskkonnaministri, reformierakondlase Keit Pentus-Rosimannuse vend Sten Pentus.
Avalikus ruumis tekib küsimus, kas Taavi Rõivase osaluse puhul oli sellel üritusel tähtsam tema peaministri roll või hoopis Reformierakonna esimehe tool – rohkem välja paistab siinkohal kindlasti teine. Ehkki Rõivas täidab mõlemat, peaministri ja parteijuhi funktsiooni korraga, kehtivad talle peaministrina märksa kõrgemad, erakonnaülesed nõudmised ja kogu riigi parima maine eest seismise kohustus.
Tõsi, Stenbocki võivad ekskursioonile pääseda ka paljud teised grupid, kas või kooliõpilased – ent nende käest ei küsita raha. Riigi toimimise tutvustamine ei pea käima erakondlikult varjundatud seostega üritustel, millele müüakse pileteid.
Samade argumentide poolest väljub hea maitse piiridest president Toomas Hendrik Ilvese osalemine sellel üritusel. Erinevalt Rõivasest on muidu sotsiaalmeedias aktiivne ja terav Ilves seekord taibanud vaikida ning mitte ennast õigustama asuda. Samas oleks kahtlemata huvitav teada saada, kas president siin tõepoolest piinlikku riivet Eesti riigi väärikusele ei näe – või on otsustanud pigem lasta koertel haukuda, sellal kui karavan edasi läheb.
On väheusutav, et Rõivas või Ilves saaksid ise mingit eraldi tasu luksusautoomanikega kohtumisel osalemise eest. 2500eurone piletiraha ei lähe ei nende ega riigi taskusse. Ent kõige piinlikum asja juures on see: nad kumbki ei paista ise aru saavat, et riigi au ja väärikusega ei sobi kaubelda. Rõivas on sotsiaalmeedias oma osalemist igati õigustanud ning ka pahandanud ajakirjandusega, et see asjadest nuripidi aru saab. Valitsuse neljapäevase pressikonverentsi oluline osa kulus demonstreerimisele, kuidas see üritus ise ja tema osalemine sellel edendab parimal viisil Eesti ettevõtlust.

Hanno Pevkuri sisepiinad
Ainuke, kellel mõningane eristusvõime pika kutsumise peale koju tuli – või siis lihtsalt närv üles ütles –, oli Hanno Pevkur, kes pidi alguses luksusautoomanikke lõbustama viktoriiniga. Ent oma osaluse õigustamisel tekkisid Pevkuril valusad identiteediprobleemid: ilmselt ei saanud ta enam ise ka aru, kuidas on tal võimalik seal üles astuda lihtsalt Hanno Pevkurina, kui ta samal ajal on siseminister.
Äripäev eeldaks Eesti Vabariigi ministritelt ja ka presidendilt enamat eneseväärikust ja sisemist enesekindlust, et kõlbelisi valikuid tehes mitte riivata selle riigi väärikust, mida nad juhivad. Eneseväärikuse hulka kuulub kahtlemata ka oskus tunnistada, et ollakse sattunud piinlikku olukorda, ja esimene samm sellest väljatulekul on seda tunnistada – avaliku võimu esindajad võiksid seda muidugi teha avalikult.

Allikas: http://www.aripaev.ee/juhtkiri/2016/08/12/roivas-ja-ilves-alandasid-riigi-vaarikust?

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP