RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 24. jaanuar 2017

Repliik: pangem tähele, kuidas õukonnameedia hakkab Trumpi suhtes tooni muutma

Foto: XiXinXing/Bigstockphoto.com

Ilmselt teevad võimuringkonnad suuremate väljaannete juhtkondadele kiiresti ja diskreetselt selgeks, et ajakirjanikud ei tohi lasta Donald Trumpi suhtes välja paista isiklikul antipaatial ja põlgusel, kuna see rikuks liitlassuhteid, kirjutab Varro Vooglaid, ennustades õukonnameedia oodatavat toonimuutust USA uue presidendi suunal.

Kes vähegi on teemale tähelepanu pööranud, teab, kuidas meie kohalik peavoolumeedia suhtus Donald Trumpi läbi kogu ameerika presidendivalimiste kampaania perioodi väga halvustavalt, ilkuvalt ja koguni tuntava põlgusega.
Tõtt-öelda võiks näiteks mõni ajakirjandustudeng teha sellest korraliku ülevaate, näidates konkreetselt, kui ühekülgselt valitses Eesti peavoolumeedias seesama hurjutav ja mõnitav toon, mis oli valdav ka USA liberaalses meedias ja võttis nii isikliku antipaatia väljaelamise kui ka libauudiste levitamise vormi.

Algselt Trumpi lihtsalt naeruvääristati. Ent kui temast sai Vabariikliku Partei ametlik presidendikandidaat, siis muutus toon juba suunatult õelamaks ja agressiivsemaks. Enne presidendivalimisi ja selle ajal saavutas meedia halvustav hoiak aga lausa hüsteerilise taseme.
Ent šokk saabus alles Trumpi valituks osutumisega – mull, milles meedia oma ideoloogilises piiratuses ja soovmõtlemises elas, läks suure pauguga lõhki, saateks ulgumine ja hammaste kiristamine. Mäletame hästi kaameid ja õhku ahmivaid nägusid, mis vaatasid meile vastu valimistejärgsel hommikul ETV stuudios matusemeeleolus toimunud peolt ning ka õhtusest “Aktuaalsest kaamerast”.

Stiilinäide selle kohta, kui kallutatult ja vulgaarselt kajastas “Aktuaalne Kaamera” 9. novembril 2016 Trumpi võitu USA presidendivalimistel. Tegu on tüüpilise võttega, mida toimetused kasutavad endale meelepäraste hoiakute esiletõstmiseks nö ise seisukohta võtmata. Ometi on selge, et valik selle kohta, et niisugused hinnangud eetrisse lasta, on langetatud ikkagi “Aktuaalse Kaamera” toimetuse poolt.

Trumpi halvustav ja avalikult põlglik toon on jätkunud ka pärast tema valituks osutumist, mil hellitati lootust, et ehk õnnestub Trump siiski Valgest majast eemal hoida. Mäletatavasti avaldas Postimees isegi artikli, kus arutleti ühe võimalusena Trumpi mõrvamist.
Nüüd, kui Trump on aga kinnitatud USA 45. presidendiks, tasub tähele panna, kui suurte sammudega hakkab peavoolumeedia ja eriti ERRi üleolev ja halvustav toon tagasi tõmbuma ja pehmemaks muutuma.

Ilmselt tehakse suuremate väljaannete juhtkondadele kaitseministeeriumi, välisministeeriumi ja kaitsepolitsei poolt kiiresti ja diskreetselt selgeks, et ajakirjanikud ei tohi lasta isiklikul antipaatial ja põlgusel välja paista, kuna see rikuks liitlassuhteid. Enam ei käi ju jutt lihtsalt Donald Trumpist, vaid Ameerika Ühendriikide presidendist, kel ei pruugi olla mingit huvi Eestile sõjalist katust pakkuda, kui siinne avalik meedia kogu aeg teda halvustab ja mõnitab.
Nõnda tuleb peavoolumeedia ja eriti riikliku propagandaasutuse ERRi funktsionääridel kibe pill alla neelata ning kiruda ja halvustada Trumpi eravestlustes saunas või õlleklaasi taga, mitte aga avalikult raadios, teles või ajaleheveergudel.

USA võimuringkondade silmis heas kirjas olemine on olulisem kui vabadus oma ideoloogilisi antipaatiaid väljendada, mistõttu tuleb nüüd lõuad pidada ja edasi teenida. Selline see õukonnameedia elu kord juba on.

Allikas: http://objektiiv.ee/repliik-pangem-tahele-kuidas-oukonnameedia-hakkab-trumpi-suhtes-tooni-muutma/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP