RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 20. jaanuar 2017

Valitsuse hinnangul pole abikaasade ühisdeklaratsiooni ärakaotamine mingi probleem

Hea Matti Ilves!

Hiljuti andsin Teile teada, et toimetasin SAPTK nimel peaminister Jüri Ratasele pöördumise, millega palusime loobuda valitsuse plaanist võtta abielupaaridelt sisuliselt ära õigus käsitleda tulude deklareerimisel mõlema abikaasa tulu ühise tervikuna.
 
Sellega seoses tahtsin Teid informeerida ka asjaolust, et esmaspäeval laekus meie pöördumisele ka vastus – küll mitte peaminister Jüri Rataselt, vaid rahandusminister Sven Sesterilt. Sellest vastusest tegime Objektiivi kokkuvõtliku uudise, kus on viidatud ka vastuse terviktekst:
 
 
Lühidalt öeldes andis Sester poliitilisele klassile omases formalistlikus toonis teada, et mitte ükski meie poolt esitatud argumentidest pole asjakohane ning et abielupaaridelt ühise tuludeklareerimise sisulises äravõtmises, mis on tänaseks ka ellu viidud, ei näe valitsus mingit probleemi.
 
Ühelt poolt Sester möönab, et kahe keskmise palga suuruse sissetulekuga, ent vaid ühe tuluteenijaga abielupaarid jäävad tulumaksuvabastusest üldse ilma, samal ajal kui täpselt sama suure sissetulekuga kahe tuluteenijaga paaridele kasvab tulumaksuvabastus tuhande euroni.
 
Teiselt poolt ei näe ta selles ei midagi ebaõiglast ega ka abielu ja perekonda kahjustavat. Vastupidi, Sester kinnitab enesekindlalt, et tegelikult need sammud ühes vähemalt kolmelapselistele peredele antava sotsiaalabi suurendamisega hoopis "soosivad kindlasti põhiseaduses sõnastatud perekonna kaitse väärtust".

Mida siis selle kohta kokkuvõttes öelda?
 
Nagu ma ka Objektiivi artiklis välja tõin, eirab Sesteri vastus abikaasade ühisdeklaratsiooni sisulise ärakaotamise vastu esitatud argumente. Midagi üllatavat selles ei ole – käitumismuster, mille kohaselt võimulolijad süstemaatiliselt eiravad kodanikuühenduste seisukohti ega püüagi dialoogi teeselda, on saanud tavaliseks.
 
Paraku nähtub Sesteri vastusest ka see, et võimu juures olevatel administraatori mentaliteediga inimestel puudub üleüldse avaram ühiskondlik nägemus, mis võimaldaks mõista, millistel eeldustel võiks olla lootust rahvastikukriisi ületada.
 
Veidigi avarama tunnetuse pinnalt ei tohiks olla raske mõista, et kui valitsus soovib, et inimesed hakkaks rohkem lapsi saama, peaks kodule, perele ja lastele pühendumist igati toetama, mitte pärssima – mitte kujundades (paljulapselistest) perekondadest sotsiaalabisõltlasi, vaid võimaldades neile maksuvabastuste kaudu vajalikud elatusvahendid.
 
Eesmärgiks peaks olema see, et Eestis oleks üha enam iseseisvaid, terveid. ühtehoidvaid, teineteisele pühendunud ja tugevaid perekondi, mitte see, et perekondi ja eriti paljulapselisi perekondi käsitletaks juba eelduslikult ühiskonna heidikutest sotsiaalabisõltlastena.
 
Kahetsusväärne on ka see, et end konservatiivse erakonnana esitlev IRL mitte üksi ei osale selliste sotsialistlikust ideoloogiast lähtuvate abieluvaenulike sammude elluviimises, nagu abikaasade ühisdeklaratsiooni sisuline ärakaotamine seda kahtlemata on, vaid ka õigustab ja kaitseb neid ning on nende eestvedajaks.
 
Selline see olukord kahjuks on, aga mis teha. Meie ülesandeks on jätkuvalt rääkida asjadest ausalt, selgelt ja lugupidavalt nii, nagu need on. Kui võimulolijad ei võta tõeseid argumente kuulda ja suruvad selle asemel läbi oma ideoloogilist programmi, on see nende vastutus.

Teid tervitades

Varro Vooglaid
Juhatuse esimees
SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks
 
PS! Toon uuesti välja ka mitmed oma sõnavõtud, mille ma viimastel kuudel kõnealuse teemaga seonduvalt kirja panin või välja ütlesin. Kui teil on teema vastu rohkem huvi, soovitan neid lugeda ja vaadata. Paraku polnud kõigi nende argumentide sõnastamisest ja esitamisest aga taas kord mingit kasu, sest valitsus surus oma plaani silmagi pilgutamata läbi, midagi kuulamata ja millegagi arvestamata.
 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP