RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 23. mai 2017

MATTI ILVES: E-VALIMISTEST

E-valinised peaksid olema selgelt keelatud. Toome vaid kolm kaalukat põhjust:

1. Põhiseduse § 60: "Riigikogu korralised valimised toimuvad märtsikuu esimesel pühapäeval neljandal aastal, mis järgneb Riigikogu eelmiste valimiste aastale."
See on praegu kehtiv põhiseadus ja selle konkreetse punkti igasugune tõlgendamine ja laiendamindamine mingiks valimisteperioodiks peaks olema keelatud.

2. E-valimised ei taga valimiste salajasust ja seda, et inimene ise üldse otsuse teeb.
Meil on juba avalik saladus, et vanade- ja hooldekodudes on ID-kaartid astuse juhataja käes ja tema sooritab valimisprotseduuri patsientide eest, vastavalt enda erakondlikule kuuluvusele või sümpaatiale. Selline "valimine" võib toimuda ka kodudes ja mujal.

3. E-valimised ei taga mingisugust valimiste vaatlejate olemasolu ja ei ole võimalik neid valimisi kontrollida selleks lähetatud erakondade infosüsteemide spetsialistidel. Ei ole ka võimalik kindlaks teha, kas e-valimiste programm ei sisalda pahavara ja spetsiaalselt kirjutatud ning sinna asetatud programmijuppi, mis tagab näiteks ühele erakonnale 30% edu.
E-valimiste infokandjad hävitatakse kahtlaselt kiirustades ja seda ilmselt selleks, et teha isegi tagantjärele kontroll võimatuks.

Asi on e-valimistega tõesti tõsine, sest nende vastu on keskerakond (praegust nende seisukohta ei tea, kuna paljusid seisukohti on nüüd valitsuses olles muudetud) ja kunagi kutsus ka EKRE mitte kasutama e-valimisi.

1 kommentaari:

Anonüümne 23. mai 2017, kell 20:39  

Praeguseks on vist Eesti jäänud ainsaks maaks maailmas, kes internetivalimisi kasutab, igalpool mujal on nendest looputud. Kusjuures piinlikumaks muudab asjaloo see, et Eestis endas on e-valimised seadusevastased, nagu ka art.-s seisab, st. Eestis pole seaduslikku riigikogu, valitsust, seadusi jne olnud teab-mis-ajast saati. Veelgi olulisem see lubab kõiki riigikogu liikmeid võtta kohtulikule vastutusele, sest paragrahv, mis neid kaitseb selle eest, kehtib ainult seadusliku riigikogu, mitte isehakanute ja riigikukutajate, suhtes.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP