RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 21. september 2017

Mart Helme: luureasutused ei jaga riigikaitsekomisjonile vajalikku teavet

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhist riigikogu riigikaitsekomisjoni aseesimees Mart Helme teatel ei jaga luureteenistused riigikaitsekomisjoni liikmetele piisavalt teavet, mis aitaks paremini orienteeruda julgeolekuküsimustes.

“Peamine probleem, mis eelmisel nädala riigikaitsekomisjonis terava arutelu tekitas, seisneb selles, et luureteenistused ei jaga riigikaitsekomisjoni liikmetele infot, mis aitaks paremini orienteeruda julgeolekuküsimustes,” sõnas Helme pressiesindaja teatel. “Selle asemel räägitakse turvaruumis komisjonile ülisalajases toonis asju, mida me varem või hiljem loeme ajakirjandusest.”

 “Kui riigikaitsealast luureinfot varjatakse nende riigikogu liikmete eest, kellele on antud NATO riigisaladuse luba, siis välistab see parlamendi kontrolli eriteenistuse üle ja ohustab põhiseaduslikku korda,” ütles Helme pressiesindaja teatel.

Helme sõnul kirjutab Eesti Ekspress, nagu ei oleks tema ja komisjoni liige Oudekki Loone rahul, et välisluureamet ei jaga nendega piisavalt salajast teavet. “Artikkel sisaldab paraku valeväiteid ning lugejale jäetakse probleemi olemusest vildakas mulje,“ ütles Helme.
Helme sõnul on rahulolematust väljendanud paljud komisjoni liikmed, muu hulgas ka koalitsiooni kuuluva sotsiaaldemokraatide esindaja Marianne Mikko.

“Küsimus on, kas riigikaitsekomisjon saab teostada seaduses ette nähtud tsiviilkontrolli või mitte. Sisuliselt on tegemist julgeolekuorganite poolse umbusaldusavaldusega kogu parlamendile ja riigikaitsekomisjonile,“ ütles Helme. „Kui pole võimalik teostada tsiviilkontrolli eriteenistuste üle, on põhimõtteliselt ohus põhiseaduslik kord, sest julgeolekuasutused tegutsevad ilma sisulise aruandluse või kontrollita.“

Helme sõnul vajavad klaarimist ka Eesti Ekspressi valeväited. „Esiteks ei vasta tõele, nagu oleks riigikogu liikmetel automaatne riigisaladuse luba. Tõsi, Eesti riigi saladuse luba saadakse automaatselt, kuid kõrgemat, nn NATO riigisaladuse luba mitte,“ märkis ta.

„Samuti ei vasta tõele väide, nagu ei läbiks riigikaitsekomisjoni liikmed kaitsepolitsei erikontrolli. Riigikaitsekomisjonis ei ole võimalik töötada inimesel, kel puudub ligipääs NATO saladustele. See luba saadakse kaitsepolitsei erikontrolli tulemusena. Riigikogus on mitmeid liikmeid, kes pole seda luba saanud ja on olnud sunnitud seetõttu komisjonist lahkuma.“

Allikas: http://uueduudised.ee/uudis/mart-helme-luureasutused-ei-jaga-riigikaitsekomisjonile-vajalikku-teavet/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP