RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 25. september 2017

MATTI ILVES: SAKSAMAA VALIMISTEST

Saksamaa Bundestagi valimised andsid üldiselt oodatud tulemuse. Aga valimistulemustega ei ole rahul juudiverd Merkel (hoolimata sellest, et ta 4. korda saab liidukantsleriks) ega ka täielikut läbi kukkunud Martin Schulz, sest sotsid said ajaloo halvima tulemuse.

"Postimees": "Saksamaa Liidupäeva valimiste esialgsete tulemuste kohaselt on Kristlikud Demokraadid saanud 33 protsenti häältest, Sotsiaaldemokraadid (SPD) 20 ja AfD 13 protsenti. SPD juht Martin Schulz teatas aga, et erakond koalitsioonis ei jätka."

Delfi: "Spiegeli ajakirjanik Sebastian Fischer pani kirja järeldused, mida saab tänaste valimiste põhjal teha.
1. Suuruselt kolmanda jõuna pääsevad Bundestagi parempopulistid ja koos nendega ka paljud paremäärmuslased. Mineviku kummitused tulevad tagasi. Saksamaa Liitvabariigi algusaegadel istus parempoolne erakond küll parlamendis, kuid AfD fraktsioon oma rohkem kui 80 kohaga on eelkäijaist tugevam. Sellel on omad mõjud: parlamendis hakatakse piire ületama, provotseerima, skandaale tekitama.
2. Konservatiivid kandsid märgatavaid kaotusi, aga Angela Merkel võib oma neljandat ametiaega planeerima hakata. Koalitsiooniläbirääkimised kujunevad raskeks, sest nelja partei (CDU, CSU, rohelised, liberaalid) erinevate seisukohtade juures pole ühist meelt kerge leida.
3. Mõlemad suurparteid CDU ja SPD pole koosarvestatuna juba 60 aastat sedavõrd nõrka tulemust saavutanud. See on osalt ka pikkade suure koalitsiooni aastate fataalne tagajärg."

Altrenatiiv Sakamaale sai üldiselt hea tulemuse (13 protsenti) ja viimased arvamusküsitlused ennustasid koguni 15 %! See vallandas Saksamaal tõelise paanika ja hüsteerilised üleskutsed kõigil tulla valima ja takistada AfD saamist Bundestaki, mis aga ei läinud korda.
"Ja see jutt, et AfD koosneb natsidest, on jama,"  nii ütles üks objektiivne sakslane. See on umbes sama süüdistus, nagu siin süüdistatakse EKREt natsismis.

Need tulemused toovad  kaasa ka mõningad muutused Saksamaa poliitikas, Merkel juba lubas hakata lammutama AfD-i. Sakslased muidugi kaotavad ja kindlasti kestab endine islamiseerumine edasi.

"Parempopulistlik" AfD on nüüd kolmandaks suurim partei Saksamaal. Samas aga kõik Bundestaki pääsenud parteid (neid on 6) on juba deklareerinud, et nemad keelduvad koostööst AfD-ga.
Mida saab siis AfD-l teha? Eks seda mida EKRE-gi, tõstatada teravaid probleeme ja esitada ebamugavaid arupärimisi ja toota seaduseelnõusid, mida need Bundestagi seinad viimasel ajal kuulnud-näinud ei ole.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP