RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 19. oktoober 2017

MATTI ILVES: EKRE TULEMUSTEST KOHALIKEL VALIMISTEL

Toon kõigepealt paar tsitaati ajakirjandusest.

"Postimees": "Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme on üle-eestilise valimistulemusega rahul, sest võrreldes eelmiste kohalike valimistega kasvas erakonna toetajate hulk üle viie korra ning erakond pääses ligi pooltesse Eesti omavalitsustesse. ... Eesti Konservatiivne Rahvaerakond pani neil valimistel välja 50 nimekirja üle Eesti. Volikokku pääseti 39 omavalitsuses, kaasa arvatud suuremates linnades nagu Tallinn, Tartu, Pärnu, Viljandi ja Rakvere."

EKRE vaenlane Ahto Lobjakas kirjutas: "Samas näib EKRE võtvat piisavalt hääli paremal tiival, et Reformi hüppeliiges läbi lõigata ja erakond Eesti poliitikas ettenähtavalt ankurdada positsioonile number kaks. Keskerakond on poliitilise tsentri enda omaks teinud ja seal on oravatel üha raskem konkureerida."

Eks kõik ootasid EKRElt veidi paremat tulemust, ka nemad ise, samuti konkurendid. Aga kohalikel valimistel need lootused siiski ei täitunud. Siin avaldas kaheldamatult mõju kohalike organisatsioonide nõrkus, kuigi selle nimel on tööd tehtud, aga see on pikemaajaline protsess.
Mõju avaldas kindlasti ka erakonna vaesus, kui kartellierakonnad kulutasid nendel valimistel igaüks umbes 1 miljon €, siis EKRE vaid 0,2 miljonit. Rahast sõltub siiski päris palju, on isegi välja arvutatud, et Riigikogu valimistel maksab 1 koht parlamendis 40 000 eurot!
Aga üks asi veel, EKREs ei ole peale Helme´te eriti tuntud nimesid. Tõsi, mõned enne valimisi liitusid erakonnaga, aga ka need polnud mingid esimese suurusjärgu tähed ega suurärimehed. Suuri tähti peletab EKRE-st eemale pidev sõim meedias erkonna aadressil ja nii on erakonda astumine seotud riskiga ja ka isikliku julgusega.

Aga siiski kirjutab Lobjakas suure südamevaluga, et EKRE võib parteimaastikul mööduda Reformierakonnast ja võtta sisse teise koha. Neid kardavad ka reformikad ise, sest valimistulemuste selgumisel tundsid nad kergendust ja sõimasid EKREt päris avalikult ja nimetasid neid valimiste suurimateks kaotajateks, ning see olevat näidanud, et eestlased pooldavad kindlalt liberaaldemorkraatiat ja ELi "väärtuseid". Kuigi enne valimisi olid nad isegi nõus moodustama Tallinnas koalitsiooni koos EKREga Keskerakonna vastu.

EKRE tulevik näib olema hea ja ise nad arvavad, et järgmistel Riigikogu valimistel kasvatavad nad tublisti kohtade arvu, ja võivad isegi moodustada valitsuse. Aga ülejärgmistel valimistel võtavad nad parlamendis juba 51 kohta ja muutuvad ainuvalitsevaks parteiks!

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP