RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 4. oktoober 2017

MATTI ILVES: KATALOONIA ISESEISVUSREFERENDUM LÄKS IGATI KORDA!

Katalaanid Hispaanias on erti rahvustundlikud ja uhked oma kultuuri ning keele üle. Samuti on nad unistanud juba pikki sajandeid iseseisvusest. Nüüd said katalaanid igati hästi referendumi korraldamisega hakkama.

Kataloonia on üks rikkamaid autonoomseid piirkondi Hispaanias (keskvalitsus ähvardas nüüd võtta katalaanidelt "autonoomia" ära, varem on aga tagasi lükatud Madriidi poolt igasugused auonoomit tugevndavad seadused) ja riigieelarvesse suur pealemaksja. Pealegi lokkab keskvalituse mitmetes riigiasutustes korruptsioon ja seda isegi kuningakojas, mis on ka katalaanid välja vihastanud. Pealemaksmises ei ole aga niivõrd küsimus, rahvs ihaleb iseseivust, kuna Kataloonia on juba ajaloos mitmel korral olnud iseseisev riik: 1640–1652, 1678 ja 1701–1714. 14. aprillil 1931 kuulutati Barcelonas välja sõltumatu Kataloonia Vabariik, mis aga vägivallaga hävitati. Olgugi, et keskvalitsus ei tunnusta üldse referendumi läbiviimist, sest Hispaania põhisadus ei näegi ette riigi ühes osas ühtegi rahvaküsitlust, vaid ainult üleriigilist referendumit.
Referendumist võttis osa 42,3 % rahvast, mis on ülihea tulemus. Arvestada tuleb seda, et Hispaania politsei (kohalidud politseinikud toetasid rahvast) kasutasid vägivalda, kus sai vigastada ligi 1000 inimest, nõudis valimisjaoskonda minemine üksi juba teatavat julgust. Hispaania Kuningriik vedas enne valimispäeva üle riigi kokku laevadega riigitruid politseinikke ja seetõttu oli avatud vaid 70 % valimisjaoskondadest.
Referendumil toetas iseseisvust 90 % valijatest. Kataloonia pressiesindaja ütles, et 750 000 häält ei saa arvestada,  kuna märulipolitsei tegevuse tõttu paljud valimisjaokonnad suleti ja urnid koos valimissedelitga konfiskeeriti.
Katalaanide liider Carles Puigdemont ütles, et nüüd kuulutatakse välja 48 tunni jooksul kohalikus parlamendis riiklik iseseisvus!

Hispaania muidugi seda iseseivust ei tunnusta ja seega on pikaks ajaks rikutud katalaanide ja hispaanlaste hea läbisaamine. Arvan, et kuidagi siiski tuleks riigivõimudel alustada nüüd lägirääkimisi katalaanide esindajatega.
Raske on uskuda, et Hispaania kasutab nüüd sõjaväge katalaanide mahasurumiseks ja juhtide tapmiseks ning arreteerimiseks, kuigi juba on kohalikke juhte vahistatud. EL on justkui peata kana ja pole hukka mõistnud katalaanide suhtes kasutatud vägivalda.

Eestil oleks õigem vähemalt vaikida, sest Kataloonia iseseisvust nad tunnustada nii-kui-nii ei julge. Aga ei, väliministeerium juba teatas, Delfi: "Kataloonia iseseisvusreferendum päädis täna vägivalla ja vahistamistega. Eesti välisministeeriumist öeldakse, et "Eesti toetab seda, et Hispaania püsib ühtsena."
Maakeeli öeldes seda, et Kataloonia ei eralduks. "Eesti toetab Hispaania suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. Oluline on, et kõik siseriiklikud küsimused lahendatakse kooskõlas Hispaania seadustega," seisab ministeeriumist Delfile läkitatud vastuses."
Jaa, eks ministeeriumi ametnike mälu on ikka lühike.

NB! Katalaanid alustasid üldstreiki (03.10) keskvalitsuse tegevuse vastu. Madriidi võimude jõhkrutsemise vastu streigib juba üle miljoni katalaani!
Ootasin, et Katalonia parlament lubas kuulutada iseseisvuse välja 03.10. 2017, aga seni seda tehtud veel pole... Katalaanid muutuvad juba närviliseks.
______________
Sain teada, et Kataloonia iseseisvus kuulutatakse välja 9. oktoobril. See saab veel üheks sammuks ELi lagunemise teel. Sellest hoolimata, kas katalaanid soovivad seda või ei.

1 kommentaari:

Anonüümne 4. oktoober 2017, kell 23:33  

Ainult et katalaanid võitlesid viimases Hispaania kodusõjas kommunistide poolel. Miks Eesti peab nende poolt olema?



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP