RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 8. veebruar 2018

Saksa välisministriks saab Euroopa Ühendriikide ideoloog?

Euroopa Ühendriikidest unistav Saksa esisots Martin Schulz saamas Euroopa Parlamendi presidendina musi Euroopa Komisjoni presidendilt Jean-Claude Junckerilt inglasest euroskeptiku Nigel Farage'i (paremal) vahetus läheduses. Foto: Scanpix

Eile sündinud “suure koalitsiooni” kokkuleppe tulemusel Angela Merkeli ja Martin Schulzi juhitud erakondade vahel võib Saksamaa välisministri toolile potsatada sotside juht ehk poliitik, kes alles hiljuti esines üleskutsega luua Euroopa Ühendriigid aastaks 2025.

“Ma tahan Euroopa põhiseaduslikku lepet, mis loob föderaalse Euroopa,” sõnas Schulz läinud aasta lõpus ning pani ette, et kodanikuühiskondade ja kodanike osalusel koostataks kirjalik konventsioon, mis seejärel esitataks ratifitseerimiseks kõikidele liikmesriikidele.
Kes konventsiooni hülgaksid, lendaksid Schulzi nägemuses automaatselt superriigist välja.
Samal ajal paistab Saksa sotside kätte minevat ka mõjuvõimas rahandusministri portfell, mis on viinud mõned kommentaatorid järeldusele, et muutuse mõju võib olla suur kogu maailmale, eriti aga Euroopale.

“Sotsiaaldemokraatlik välisministeerium – kasinust pooldanud Wolfgang Schäuble asemel – läheb tõenäolisemalt kaasa Prantsuse presidendi [Emmanuel] Macroni ambitsioonikate plaanidega Euroopa Liidu reformimiseks, lubades Saksamaa poolt rohkem raha euroala raskustes majanduste toetamiseks,” kirjutab BBC korrespondent Berliinis Damien McGuinness.
Nagu kuulutas koheselt Schulz ise, “saab koalitsioonileppesse Euroopa Liidu ja selle tuleviku kohta kirjutatu olema fundamentaalne suunamuutus Euroopas.”
Vaatlejate arvates viis Merkeli niivõrd dramaatiliste järeleandmisteni tohutu surve sotsidele meele järgi olla, et koalitsioon nendega taaskord tekkida saaks.

Alternatiiv olnuks ilmselt kordusvalimised ning potentsiaalselt ka ots Merkeli poliitilisele karjäärile.
Kindel pole aga siiski veel miski, kuna koalitsioonileppe peavad veel  heaks kiitma laitma sotsiaaldemokraatide 460 000 liiget, kellest paljud ei taha aga mõeldagi Merkeli pukis pidamisele veel neli aastat.

Teadaolevalt kulub “lihtsotside” postihääletuseks paar nädalat. Et neid diili toetama meelitada, on Schulz kirjeldanud kokkulepet kui “lõppu pealesurutud kasinusele” Euroopas.
Ühtlasi tõotas Schulz “Euroopale uut koidikut.”

Allikas: http://objektiiv.ee/saksa-valisministriks-saab-euroopa-uhendriikide-ideoloog/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP