RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 20. juuli 2018

Trump on läänemaailma Gorby, ja ei ole ka

Trumpi ja Putini kohtumine.

Seakisa, mis läks valla pärast Trumpi kohtumist Putiniga meenutab aega, mil Gorbatšov kohtus üksteise järel lääneliidritega, andis loa kahe Saksamaa ühendamiseks ning Balti riikide isemajandamiseks. Nii nagu Gorbatšovi sõimati omades seas hulluks ja reeturiks, nii sõimatakse USA-s reeturiks ka Trumpi, kes kõigutab läänemaailma tugisambaid samasuguse usinusega nagu seda tegi Gorbatšov idablokiga.

Sarnane on ka see, et tuumasõja oht, mis oli aktuaalne 1980ndate keskel on täna samuti vägagi reaalne. Piisab ühest vääratusest, inimlikust eksimusest ja maailma tabab häving. Ja nii nagu 1980ndatel suhtuvad eestlased sellesse stoilise rahuga - võibolla ongi see omane väikerahvastele, sest tuumakonflikt hävitab nagunii terve rahva, mistõttu mure tuleviku pärast puudub. Kuivõrd 1980ndatel olid mandritevahelised tuumaraketid paigutatud ka Eestisse, oli Eesti omakorda USA rakettide sihtmärk. Tervest eesti rahvast oleks sõja korral saanud loetud minutite jooksul veeaur.

Postimehes on Karmo Tüür võrrelnud Trumpi Gorbatšoviga ja ilmselgelt pole ta ainus. Paralleelid on sedavõrd nähtavad.

Tüür eriti tausta ei selgita, aga selgitame. NLiidus esindas Gorbatšov võimul olnud KGB struktuuri ühte tiiba, kes oli mures tuleviku pärast. Selle vastas istusid nn vana kooli mehed, isamaasõja veteranid, kelle jaoks ainus lahendus probleemidele oli laiaulatuslik sõda.

Võib arvata, et praegu maailma valitsevas USA-s on umbes sama seis. On neid, kes pooldavad rahumeelset lahendust, keda esindab Trump ja on suur hulk neid, kes arvavad, et tulevad tuumasõjast välja võitjana. Vähemalt nad usuvad nii - et tuumasõda on võimalik võita. Loodetakse selle peale, et USA relvastus on teistest peajagu üle.

Sarnane on ka see, et USA on end Afganistani sõjaga ära kurnanud, nii nagu enne seda NLiit. USA võlg Hiina ees on nii suur, et seda isegi ei kujuta lihtne inimene ette. NLiit oli samuti majanduslikult pankrotis. USA võla tasumine võtab aastakümneid. Ja mis peamine: kaotus Afganistanis on näidanud, et isegi kõikvõimas USA on nõrk. Kui ei suudeta vallutada isegi pisikest Afganistani, siis kuidas võidetakse Venemaa- või Hiina-vastane tuumasõda? Sama küsimus mõlkus meeles Gorbatšovil ja mitmetel teistel NLiidu juhtidel.

On selge, et praegune vastuseis viib ilma sekkumiseta varem või hiljem tuumasõja ja hävinguni. Nagu ütles Trump, siis praegu on suhted isegi kehvemas seisus kui eelmise Külma sõja ajal. Ja kõik teavad, kui õhkõrn oli rahu püsimine eelmise Külma sõja ajal. Üks väike vääratus ja ... Tasub meenutada, et kuigi Põhja-Korea enam tuumakatsetusi ei korralda, on raketid jätkuvalt suunatud USA lääneranniku linnade peale. Üks vääratus ja ...

Nüüd kui vaadata Gorbatšovi, siis ta soovis küll rahu, aga jäi hiljaks ja kaotas võimu, NLiit varises kokku. USA ja lääneblokk on samuti väga plahvatusohtlik, britid juba astusid Euroopa Liidust välja. USA-s sees on suured erimeelsused ja riik kihiseb nagu supipott. Lääneblokk on lagunemas ja on selge, et seda keegi ei soovi. Et mitte astuda samasse ämbrisse nagu Gorbatšov, tuleb muudatustega alustada juba nüüd, mitte viimasel minutil. Muutusi tuleb teha siis, kui neid on võimalik teha, vastasel korral järgneb kaos. Brexit näitab, et Euroopa Liit on sama habras nagu oli Nõukogude Liit, mis lagunes pärast seda, kui Venemaa eesotsas Boriss Jeltsiniga välja astus.

Mitte keegi ei tea, kas Trumpi ja tema mõttekaaslaste tegevus lääneblokis veel aitab midagi päästa, aga vähemalt on algust tehtud. Kui Trump suudab protsesse ennetada,  siis ta pole Gorbatšov. Trumpi puhul on eelis see, et ta on ettevõtja, ärimees, kes läbi teinud suure pankroti ja kaotanud kogu oma vara. See on Trumpile andnud kogemuse, mida Gorbatšovil ei olnud. See on turumajanduse suur eelis plaanimajanduse ees ja aeg näitab, kas sellest on kasu ka pikemas perspektiivis.

Või kuidas käituksid Trumpi asemel sina?

Allikas: https://innojairja.blogspot.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP