RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 20. november 2018

Ühe lapsega soome ema avaldab põhjuse, miks teist last enam lubada ei saa

Ühe lapsega Soome pereema avaldab põhjuse, miks ta abikaasaga teist last enam lubada ei saa.
30-aastane kõrgharidusega naine kirjutab väljaandes Helsingin Sanomat, et unistas varem kahest lapsest või isegi suurperest, aga nüüd on pidanud pärast 2016. aastal sündinud esiklast kõik unistused maha matma.

Põhjuseid on mitu alates tugivõrgustiku puudumisest, aga peamine põhjus on tööga seotud kohustuste kasvamine. Mees tegeleb klienditeenindusega, kus nõudmised on aasta-aastalt kasvanud. Selle tõttu mees ei jaksa ega suuda katta „enda poolt” lapse ühisest kasvatamisest ehk olla võrdväärne tema, lapse emaga.

Naine kirjutab, et teeb ise tööna väikseid otsi ja üritab leida püsivat tööd. Suure töötegemise käes kannatab ka paarisuhe. Naine tunnistab ausalt, et ei osanud ette näha, kui raske võib olla töö- ja pereelu ühitamine. Sellises olukorras ei ole võimalik saada teist last.
Kirjutise juures avaldatud kommentaarides leitakse sedasama, et tööelu on nii stressirohke, et pärast tööpäeva ei jaksa enam midagi muud teha. Paljude jaoks pole seetõttu isegi ühe lapse saamine mõeldav.

Kirjutatakse, et veel paar aastakümmet tagasi polnud tööelu nii intensiivne ega nõudmised nii kõrged kui praegu. Praegu peab isegi tavaline insener olema ühtaegu matemaatik, majandusteadlane, klienditeenindaja, müügiesindaja ja juht.

Soomes on viimasel ajal kerkinud esile laste ja sündide teema, kuna sündide arv on kukkunud viimase mitmesaja aasta madalaimale tasemele ja iive on juba kolm aastat negatiivne. Soome rahvaarv püsib veel ainult tänu migratsioonile, aga seegi hakkab paarikümne aasta pärast kukkuma.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP