RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 13. mai 2019

Harri Kingo: Võit või kaotus?

Tarand saavutas kohtus võidu, kuid ma arvan, Tarand ise oleks pidanud sellel protsessil olema kohtualune.

Veidi juriidikat: vägivald on kohati õigustatud, lubatav. On kohati isegi iga inimese inimlik kohustus. Mitte niisama pole ilmselt kõikide maailma riikide kriminaalseadustes olemas selline õigusinstituut nagu HÄDAKAITSE. Hädakaitse on vägivald, aga see on õigustatud vägivald. See kaitseb kas isikut ennast või kedagi teist - vahet pole. Iga kodanik on hädakaitse seisundis õigustatud kasutama vägivalda.

Kui ikka pätt teile kallale tungib, siis te olete õigustatud vastu hakkama ja ennast kaitsma vägivallaga päti suhtes. Ja olete õigustatud sekkuma vägivallaga, kui rünnatakse kedagi teist teie kõrval või rünnatakse lausa paljusid.

Kui me vaatleme Toompea miitingut, kus osales ca 1000 inimest, siis oli Tarandi jõuga tribüünile trügimine, mikrofoni haaramine ja karjuma hakkamine otsene vägivallaakt kõigi kohal olnud inimeste suhtes. Jah, tema tribüünilt eemaldamine ning temalt mikrtofoni ära võtmine oli samuti vägivald, kuid see oli õigustatud vägivald. See oli hädakaitse - see oli Tarandi vägivalla lõpetamine, mida ta miitingu nurjamiseks ise kasutas.

Saadud jalamüksu tähendus polnud Tarandit peksmine, vaid talle kui vägivallatsejale ütlemine talle mõistetavas, mitteverbaalses, füüsilises keeles: "Kasi minema!" See füüsiline sõnum Tarandile ei ületanud kuidagi hädakaitse piire. Kaitsti ju 1000 inimest ja nende seaduslikku õigust pidada rahumeelselt miitingut. Tarandi tegevus tuli lõpetada. Ta tuli ära saata. Seda see jalamüks talle ütleski: "Kasi minema!" Oli ju selge, et lihtsalt sõnadest ekstaatilisele Tarandile ei piisanud.

Inimesed ei pea, isegi ei tohi jääda passiivseks, kui näevad avalikku vägivallatsemist. Ei ole vaja oodata turvamehi või politseid ja lasta vägivallatsejal seni vägivallatseda. Hädakaitse seisund lubab igal inimesel endal selline paljusid terroriseeriv vägivald lõpetada ja vajalik korda taastada.

Meie õigusorganid hindasid situatsiooni Tarandi positsioonilt, mitte rahva positsioonilt. Tarand saavutas kohtus oma igatsetud võidu. Kuid arvan, see oli talle tegelikult kaotus. Kaotuse vilju ta juba maitses - häälte arv Riigikogu valimistel jäi tal väga kasinaks. Ta vedas alla ka sotside valimistulemuse. EL saadiku kohast võib ta nüüd unistama jäädagi. Poliitiku tee on Tarandi jaoks jõudnud finišisse - kes teda veel tahaks!? Kui nii, siis kas see võit kohtus oli ikka Tarandile võit?

Allikas: Facebook

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP