RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 19. juuni 2019

Endine õiguskantsler: rahandusminister Martin Helme järgis põhiseadust

 Endine õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Scanpix

Endise õiguskantsleri Indrek Tederi hinnangul kaitses rahandusminister Martin Helme Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) küsimuses Eesti põhiseadust. Vandeadvokaat Teder rõhutab, et riigi suveräänsus ei tohi olla illusoorne ja ESMist tingitud suveräänsuse vähendamine tuleb panna rahvahääletusele.

ESM kujutab endast organisatsiooni, mille eesmärk on anda tõsistesse rahalistesse raskustesse sattunud euroala liikmesriikidele finantsabi ja tagada seeläbi finantsstabiilsus.
Rahandusminister Martin Helme kaitses möödunud nädalal Luksemburgis seisukohta, et ESMi otsused tuleb vastu võtta ühehäälselt. Peaminister Jüri Ratase väitel aga polnud Martin Helmel selleks volitusi. Peaministri büroost öeldi meediale, et Jüri Ratas võttis juba reedel tagasi rahandusminister Martin Helme protokollitud eriarvamuse.

Indrek Teder: Eesti otsustusõigus ja suveräänsus väheneb
Indrek Tederi sõnul tähendab stabiilsusmehhanismi aluslepingu laiendamine Eesti otsustusõiguse ja sellega suveräänsuse vähendamist. “Hämatakse, et niisama lihtsalt ongi võimalik Eestile rahvusvahelisi kohustusi kaasa toonud rahvusvahelist lepingut laiendada,” kirjutab Teder Eesti Päevalehes, lisades:
“Rahandusminister Martin Helme ei olnud sellise olukorraga nõus ja minu meelest järgis ta seeläbi justnimelt põhiseadust – pidades silmas meie suveräänsust. Riigi suveräänsus ei tohiks olla udu, pilveke, illusioon.”
Indrek Teder viitab oma artiklis ka riigikohtuniku Jüri Ilvesti eriarvamusele 2012. aastal riigikohtu otsuses, kus viimane nentis, et vaidlusaluste sätete “üheks varjatud eesmärgiks on – hälbida Euroopa Liidu õiguse põhimõtetest ja usurpeerida rahvaste poolt liitu astumisel esinduskogudele antud volituste ulatust.”
“Seega tuleb Euroopa Stabiilsusmehhanismi küsimus panna rahvahääletusele. Võimalik küsimus, mida võiks küsida: kas nõustute Eesti suveräänsuse vähendamisega Euroopa stabiilsusmehhanismi osas?” kirjutab Teder.

Martin Helme: Eesti peab saama kaasa rääkida
Martin Helme märkis juba möödunud nädalal sotsiaalmeedias, et ühehäälsuse säilimise nõue on kogu aeg olnud Eesti positsioon.
“Mingit soolot ei olnud. Tõenäoliselt ei uskunud lihtsalt mitte keegi Eestis, et meil tuleb kunagi minister, kes seisab Eesti huvide eest nii järeleandmatult,” kirjutas Martin Helme oma Facebooki-kontol.
“Miks ma seda tegin? Sest me räägime sadadest miljonitest (maksimumis 1,3 miljardist) eesti maksumaksja rahast, mida praegu märgitakse ära suurtele Euroopa pankadele hädaabi laenuks. Ma ei nõudnud selle reformi peatamist või ära jätmist, ma ei nõudnud Eesti välja astumist ESM-ist, ma nõudsin, et selle otsuse juures, kus otsustatakse kellele, kui palju ja mis tingimustel meie raha antakse, peab ka Eesti saama kaasa rääkida. Kuna meie osalus ESM-is on väga väike, siis ainus viis, kuidas meie hääl loeb, on ühehäälsuse puhul. See on vähim, mida me saame nõuda, kui me juba selles süsteemis sees oleme,” selgitas Helme.

Uudise koostas Veiko Vihuri

Allikas: https://objektiiv.ee/endine-oiguskantsler-rahandusminister-martin-helme-jargis-pohiseadust/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP