RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 3. juuli 2019

9 märki manipulaatori tuvastamiseks

Manipulaatorid on uskumatult osavad oma motiive varjama, kuid suudavad siiski palju kurja teha. End saab kaitsta vaid neid läbi nähes.
Usutavasti oleme me kõik mingil hetkel oma elus kogenud, et meiega on emotsionaalselt manipuleeritud. Selline tegu võib olla väga efektiivne viis panna teist inimest tundma süüd oma tunnete ja emotsioonide eest, mistõttu mõned teevadki seda nõnda sageli. Manipulaatorid võivad teada meie tugevusi ja nõrkusi ja mõni osavam on suuteline hävitama teise inimese enesehinnangu ja suisa panna kahtlema oma terves mõistuses, vahendas Homme väljaannet Business Insider.
Kuna selline ajudega mäng võib olla emotsionaalselt hävitav, peaksime me selle oma elus ära tundma. See ei ole eriti lihtne, sest emotsioonidega manipuleerivad inimesed on enamjaolt selles väga osavad. See algab alati vaikselt ja vaevutajutavalt ning aega mööda panused kasvavad, kuid see suurenemine on nii aeglane protsess, et seda on pea võimatu märgata, kui sa ei tea, kuidas neid ära tunda. Kuid see on siiski võimalik, kui sa tead, mida vaadata.
 
1. Nad panevad sind kahtlema selles, mis on õige ja mis vale
Emotsionaalsed manipulaatorid on uskumatult osavad valetajad. Nad vannuvad käsi südamel, et seda intsidenti ei toimunud, kui see tegelikult toimus. Nad kinnitavad, et nad ütlesid või tegid midagi, kui nad tegelikult seda ei teinud. Halb on see, et nad on nii veenvad ja osavad valetajad, et sa võid ühel hetkel enda terves mõistuses kahtlema hakata. Järjepidevalt kinnitada, et see oli lihtsalt sinu ettekujutusvili, on väga võimas viis pahandustest pääseda.
2. Nende teod ei vasta nende sõnadele
Emotsionaalsed manipulaatorid ütlevad sulle seda, mida sa kuulda tahad, kuid tegudega on hoopis teine lugu. Nad võivad kinnitada, et nad toetavad sind, kuid kui asi tegudeni jõuab, siis nad käituvad justkui sinu soov on täiesti jabur. Nad ütlevad, kui väga neil veab, et nad sind tunnevad, kuid käituvad nagu sa oleks koorem nende kaelas. See on lihtsalt veel üks viis, kuidas nad suudavad sind enda mõistuses kahtlema panna.
3. Nad on osavad süümepiinade tekitajad
Nad oskavad sind süüd tundma panna ka siis, kui tegelikult olid süüdlased nemad ise. Kui sa võtad jutuks midagi, mis sind häirib, tekitavad nemad sinus süümepiinad, et sa selle üldse teemaks võtsid. Kui sa ei võta seda teemaks, panevad nad sind hiljem end süüdi tundma, et sa sellest ei rääkinud ja selle otsas istusid. Kõik, mis sa teed, teed sa valesti ja mis iganes probleem teil kahel olla võib, jääd sina lõpuks süüdi.
4. Nad võtavad ohvri rolli
Nad pole kunagi süüdi. Mida iganes nad teevad, või tegemata jätavad, ei ole nende süü. Nad tegid seda kellegi teise tõttu ja tavaliselt oled selles süüdi just sina. Kui sa lähed endast välja, on see sinu süü, et su ootused on ebamõistlikud. Kui nemad lähevad endast välja, oled ikka süüdlane sina, et nad endast välja ajasid. Emotsionaalsed manipulaatorid, ei võta vastutust ei kellegi teise, ega enda emotsioonide eest.
5. Nad on väga tormakad
Kas me räägime siin isiklikust- või ärisuhtest, siis nad kipuvad alati mitu sammu vahele jätma. Nad liiguvad edasi suure kiirusega ja nad ootavad sama ka sinult. Nad püüavad näida tundlike ja haavatavatena, kuid see on lihtsalt näitemäng. Etenduse eesmärk on panna sind tundma „erilisena”, et nad lasid sind endale sedavõrd lähedale. Nüüd ei ole nad endale haaranud mitte ainut sinu kaastunde, vaid nad panevad sind vastutama ka enda tunnete eest.
6. Emotsionaalne must auk
Mida iganes emotsionaalsed manipulaatorid tunnevad, imevad nad ka ümbritsevad inimesed imeosavalt oma emotsioonidesse. Kui nad on halvas tujus, on kõik ümbritsevad sellest teadlikud. Kuid, mis veel hullem: Nad on sedavõrd osavad, et ümbritsevad ei ole mitte ainult teadlikud tema halvast tujust, vaid nad suisa tajuvad seda. See tekitab inimestes olukorra, kus nad tunnevad justkui vastutavana manipulaatori halva tuju eest ja tunnevad kohustust tema tuju tõsta.
7. Nad on väga abivalmid, sageli suisa vabatahtlikud, kuid käituvad siis märtrina
Esialgne suur valmisolek abistada, asendub peagi ohete, halisemise ja vihjetega, et misiganes asjaga nad olid nõus abistama, on see nende jaoks tohutu pingutus ja ebamugav. Kui sa selle soovimatuse abistada aga jutuks võtad, keeravad nad kiirelt selle sinu vastu, väites, et loomulikult soovivad nad abis olla ja sina kujutad endale lihtsalt asju ette. Mis selle eesmärk on? Et sa tunneksid süümepiinu, et sa oleks neile teene võlgu ja panna sind tundma tänamatuna.
8. Nende olukord on alati sinu omast hullem
Misiganes mured sul olla võivad, on manipulaatori olukord alati natuke hullem, kui sul. Nad alavääristavad su probleeme, meenutades, et nende olukord on veel tõsisem, kui sinu oma. Mis selle sõnum on? Ära tule oma naeruväärse murega mind tüütama!
9. Nad teavad kõiki su nuppe ja vajutavad neid hoolega
Emotsionaalsed manipulaatorid teavad su nõrku kohti ja kasutavad vajalikel hetkedel neid sinu vastu ära. Kui sa oled oma kaalu suhtes ebakindel ja tundlik, siis nad kommenteerivad su söömist, või kui halvasti su riided seljas istuvad. Kui sa muretsed eelseisva ettekande pärast, räägib ta, kui halastamatu publik on. Nad on eksperdid sinu tunnete osas, kuid nad kasutavad neid ära, et sinuga manipuleerida, mitte selleks, et sind hästi tundma panna.
 
Manipuleerimisest üle saamine
Emotsionaalsed manipulaatorid ajavad su hulluks, sest nende käitumine on sageli vastupidine oodatule. Ole selle jaoks valmis, et sa ei saagi nende käitumisest aru, sest see ongi täiesti irratsionaalne. Seega, miks lased end asjaga kaasa tõmmata ja lähed tema emotsioonidega ühes?
Mida irratsionaalsem ja ebaloogilisem manipulaator on, seda lihtsam on tema lõksudest hoiduda. Ära ürita teda tema mängus võita. Püüa end temast emotsionaalselt distantseerida ja võta temaga suhtlust nagu teadusprojekti, või kujuta ette, et sa oled tema psühhiaater. Ära vasta tema emotsionaalsele kaosele, vaid ainult faktidele.
Emotsionaalse distantsi hoidmine eeldab teadlikkust. Sa ei saa teist inimest takistada enda valusatele kohtadele vajutamist, kui sa ei tunne ära, et ta seda teeb.
Mõned inimesed arvavad, et kuna nad elavad või töötavad sellise inimesega koos, et siis ei ole neil muud teha, kui leppida. Täiesti vale! Kui sa tunned manipulaatori ära, muutuvad tema teod ette ennustatavaks ja lihtsamini mõistetavaks. See aitab sul jääda ratsionaalseks ja mitte minna kaasa tema emotsioonide virr-varriga. Sa võid seada temaga piirid, kuid sa pead seda tegema teadlikult ja ennatlikult.
Kui sa lased sel minna loomulikku rada pidi, avastad sa end sageli temaga keerulistest vestlustest. Kui sa seada piirid, kus ja millal sa selle keerulise inimesega suhtled, kontrollid sa kaost palju efektiivsemalt. Põhimõtteliselt ainus, mida sa tegema pead ja teha saad, on jääda kindlaks enda piiridele ja põhimõtetele, kui manipulaator püüab neid ületada (võid mürki võtta, et üritab).
 
Kokkuvõtteks:
Emotsionaalne manipulaator võib panna sind kahtlema oma terves mõistuses ja hävitada su enesehinnangu. Pea meeles: keegi ei saa sinuga manipuleerida ilma sinu nõusolekuta ja koostööta.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP