RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 26. august 2019

Anti Poolamets: Kes mäletab oma täpset kohta Balti ketis?

Mina osalesin koos Audru EÜE tudengitega ning kaaslastest meenub tulevane kaitseväe juhataja, tollane ajalootudeng Riho Terras. Mul on täpne asukoht meelest läinud, mäletan vahvat seltskonda ja ülevat meeleolu. 23.08 möödus ka 40 aastat Balti Apelli jõudmisest maailma meediasse, mida meenutasime ühes Mart Niklusega Tartu KGB kongide muuseumis. Juba 8 aastat hiljem - 23.08 toimus MRP tühistamise nõudega esimene vaba meeleavaldus Hirvepargis ja võitluse krooniks Balti kett 1989. Balti Apellile andsid Eestist allkirja Mart Niklus, Enn Tarto, Endel Ratas ja Erik Udam.

Kokku oli Eesti, Läti ja Leedu kodanike märgukirjale alla kirjutanud 45 inimest ning see oli suunatud ÜRO peasekretärile ning NSV Liidu, Saksamaa LV, Saksa DV ja Atlandi hartale alla kirjutanud riikide valitsustele nõudega avalikustada Molotovi-Ribbentropi pakt koos selle salaprotokollidega, kuulutada need allakirjutamise hetkest alates õigustühisteks ning taastada Balti riikide iseseisvus. Ameerika Hääl tõi selle uudise eesti rahvani juba 23.08, sest Moskva dissidendid aitasid teksti kiiresti välisajakirjanikeni viia. Leedulased olevat teksti tegemiseks inspiratsiooni saanud Nikluse varasematest kirjutistest. Nüüd sõitsid nad Tartusse Vikerkaare tänav 25 eestlaste allkirju saama ning andsid Nikluse abiga tekstile viimase lihvi. Asi õnnestus, vaatamata sellele, et KGB-l oli Nikluse vastasmajas pidev vaatluspunkt. Allakirjutanud teadsid, millega riskivad ning tagajärjed ei andnud end kaua oodata.

Niklus sai 10 aastat kõige raskemat - üksikvangistust. Niklus oli ka üksikkambris istudes tuntud avaliku elu tegelane, sest ka mulle kulus tema nimi pähe isa kõrvalt iga päev Ameerika Häält ja Vabadusraadiot kuulates. Nõukogude võim sai repressiivse käitumisega endale hoopis paraja kaktuse istumise alla, sest Niklust tuletas poliitilise vangina meelde ka USA president Ronald Reagan.

Allikas: Facebook

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP