RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 17. september 2019

Vale on vaba – ajakirjanikud arvavad end teadvat, mis on otsustatud

Nii väidavad EPL ja Kärt Anvelt.

Uute Uudiste kaasautor Priit Tali kirjutab sellest, kuidas meedia kasutab pealkirju, milles pole vähimatki tõde, on vaid oletused.
“Loen Delfist pealkirja „Lavly Perlingu saatus riigi peaprokurörina on otsustatud“.

Ohhoo! See on huvitav, mis siis otsustati? Avan artikli, kulutan 5 minutit kallist aega, loen igaks juhuks kogu teksti veelkord läbi … mitte essugi ei ole otsustatud!
Terve lugu koosneb ainult ajakirjaniku mitmetest spekulatiivsetest stsenaariumitest, mis VÕIKS juhtuda, kui TEHTAKS nii- või naasuguseid kokkuleppeid ja…

Mitte midagi konkreetset, mitte midagi kindlat, mitte sõnagi mitte ühestki otsusest. Seega ilma mingi liialduseta tuleb tõdeda, et artikli pealkiri oli otsene ja üsna kindlasti ka teadlik VALE.
Aga näe, veel üks loll pandi valega klikkima ja lugema. Ja selliseid lolle oli kindlasti väga palju.
Kui tegemist oleks üksiku kurioosumiga, ei tasuks sellele eriti aega kulutada. Kuid täpselt samasugune muster on meie ajakirjanduses saanud igapäevaseks normiks ja tõenäoliselt on enamik meist seda märganud kümneid (sadu) kordi.

Meie „soliidsed“ ajakirjandusväljaanded lihtsalt, lihtlabaselt ja igapäevaselt VALETAVAD rahvale otse näkku. Põhieesmärk on ilmselt sundida lugejat läbi atraktiivse vale klikkima ja lugejastatistikat kasvatama. Aga arvatavasti on teiseks eesmärgiks kujundada nende alateadvust, kes lihtsalt pilgu üle pealkirjade libistavad.

Kõige kõrgemal tasemel on meile selgeks tehtud, et „sõna on vaba“. Kuivõrd sellesama kõrge taseme poolt ei ole kostnud vähimatki nurinat meie meedia otseselt valelike sõnade kohta, siis loogiliselt saab järeldada, et ametliku heakskiidu on saanud seisukoht „vale on vaba“.
Täiesti vabalt, regulaarselt ja karistamatult tohib inimestele avalikult valetada. Ja valetataksegi.
Ning muidugi ei tohi mingid „äärmuslased“ mingil juhul minna selle valevabaduse (vabandust – sõnavabaduse) kallale.“

Allikas: https://uueduudised.ee/arvamus/repliik/vale-on-vaba-ajakirjanikud-arvavad-end-teadvat-mis-on-otsustatud/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP