RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 6. oktoober 2019

Huvitavat pühapäevaks: Peale veresauna Avinurme kirikus

Eesti Leegioni Sõprade Selts
Peale veresauna Avinurme kirikus, 20. septembril 1944, liikus verejanuline riigireetur Nikolai Trankmann punakorpuse 7. Laskurdiviisi 27. polgu eelsalgaga Tudulinna suunas, kus nad avastasid peatselt taganeva, peaasjalikult haavatutest koosneva, voori. Järgmine „kangelastegu“ ootas vormistamist ja joptvujustunud punaeestlased asusid „otsustavalt“ pealetungile.
7./Art.Rgt.20. Ustuf. Valdo Kallion on oma mälestustes meenutanud: „Olin ühe voorivankri tagumisel otsal. Olles haakinud lahti oma vöörihma, olin üliväsinuna vajunud noore inimese raskesse unne. Mingi seitsmenda meele sunnil ja mingi ebainimliku ning senikuulmatu hääle peale ajasin lahti oma silmad. Minust ülejärgmise vankri ees, umbes 5-6 meetri kauguselt, jõllitasid mulle otsa kaks pealuust välja tunginud hobuse silma. Oma tohutus ahastuses ja piinas kostus looma viimase võimaluseni avatud kurgust selliseid valu täis olevaid röögatusi, mis panid vere tarretuma igas maa peal liikuvas loomas ja inimeses. Hobuse tagumine pool oli juba tanki roomikute all. Poolest saadik tanki luugist väljas olles seisis nõgine punaväelane, näol irve ja käes kone 1), olles valmis hävitama iga ettejuhtuva elusolendi.

Ainult sajandik sekundit kulus olukorra tajumiseks ja tegutsemiseks. Rullisin end hetkega üle vankri serva tee kõrval olevasse kraavi ja roomasin sealt mõni meeter eemal olnud põõsa taha ja sealt sik-sak hüpetega järgmiste põõsaste taha. Kogu minu liikumine toimus kone kuulide rahes. Selja taha jäi kaikuma tankiroomikute lõgin ja nende alla aetavate haavatute ja hobuste õudsed karjed…“ Automaatide tule ja tankiroomikutega lömastasid punaeestlased umbes kilomeetri ulatuses haavatuid, voorisõdureid ja hobuseid. Ka kõik vangi langenud mõrvati.... Ja sellistele on Eesti Vabariik aastaid "Eesti rahva" nimel leinapärgu viinud..... Fotol olev tundmatu Eesti Leegioni/Brigaadi/Diviisi Ustuf. on illustratsioon.

Allikas: Facebook

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP