RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 21. november 2019

Mart Helme: NATO on ja jääb meie olulisimaks julgeolekugarantiiks, aga peame tugevdama oma kaitsevõimet

Soome ajaleht Iltalehti on Mart Helme suhu pannud sõnad, nagu otsiks Eesti valitsus koos naaberriikidega NATO-le alternatiivi. Sõnum on pannud mitmeid Eesti poliitikud õhku ahmima. Tegelikult aga mingist alternatiivist ta rääkinud ei ole – ta juhtis vaid tähelepanu sellele, et Eesti peab oma kaitsevõimet tugevdama juhuks, kui rahvusvahelised julgeolekugarantiid ei toimi.

Helme saatis meediale õienduse, mille Uued Uudised avaldab täismahus.

“Ma ei ole öelnud, nagu tegeleks meie valitsus koos naaberriikidega NATO-le alternatiivi otsimisega. Kui Iltalehti ajakirjanik minu sõnadest sedamoodi aru sai, siis mõistis ta mind valesti. NATO on ja jääb meie olulisimaks julgeolekugarantiiks.
Küll aga on alati olnud minu sõnum – ja jään ka ministrina selle juurde –, et iseseisev rahvas ja riik peavad suutma ennast kaitsta ka olukorras, kus rahvusvahelised julgeolekugarantiid mingil põhjusel ei toimi. Eesti peab suurendama iseseisvat kaitsevõimet.
Kui kahe suure NATO riigi juhid – Trump ja Macron – on juhtinud tähelepanu alliansi kaitsevôime puudustele, on lubamatu teha nägu, et meid Eestis see kõik ei puuduta. Tõsiasjade eiramine maksab riigikaitses valusalt kätte.
Samuti ei nõustu ma nendega, kes väidavad, et tähelepanu juhtumine puudustele NATO kaitsevõimes vähendab alliansi heidutusvõimet. Alates 2016. aastast on mitu USA mõttekoda – viimati Jamestown Foundation käesoleva aasta oktoobris – juhtinud tähelepanu, et NATO juhtimisstruktuur ja jõud Poolas ja Baltikumis pole piisavad võimaliku agressiooni tõrjumiseks. Olukorda on vaja kiiresti parandada.
Meie vaenlast heidutab ainult liikmesriikide tegelik kaitsevõime.”
MART HELME,
siseminister

Allikas: https://uueduudised.ee/uudis/eesti/mart-helme-nato-on-ja-jaab-meie-olulisimaks-julgeolekugarantiiks-aga-peame-tugevdama-oma-kaitsevoimet/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP