RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 3. detsember 2019

Soome valitsus on kiitnud heaks ISIS-e pruutide ja laste koju toomise, ka president on teadlik

Soome valitsus on kiitnud heaks plaani tuua Süüriast al-Holi laagrist koju seal olevad Soome kodanikest ISIS-e pruudid ja nende lapsed. Asjast on teadlikud ka president ja parlamendi väliskomisjon.
Teadaolevalt on välisminister Pekka Haavisto palganud eraldi inimese tegelema Soome kodanike koju toomisega. Sellel plaanil on ühtlasi õiguskantsleri Tuomas Pöysti toetus, vahendab Helsingin Sanomat.

Välisminister Pekka Haavisto ütles asja kommenteerides, et lapsi ilma vanemateta ära tuua ei saa, kuna laagrit valvavad Kurdi võimud ei annaks luba lapsi vanematest lahutada.

Soome valitsus on Kurdi võimudele andnud teada, et kui soomlased laagrist pääsevad, siis antakse neile dokumendid lähimast Euroopa Liidu esindusest. Lähim esindus on Rootsi esindus Erbilis Iraagi Kurdistanis. Soome välisministeerim on saatnud Erbilisse kaks Soome ametnikku al-Holist saabuvate soomlaste vastuvõtmisega tegelema.
Haavisto on varem öelnud, et Soome on andnud Kurdi võimudele teada, et soomlastel on õigus naasta Soome. Soome valitsus pole varem avalikult teada andnud sellest, et soomlaste tagasitoomisega tegeletakse aktiivselt.

 Al-Holi laagris olevate naiste ja laste tagasitoomine on olnud poliitiliselt raske teema, sest Soome kaitsepolitsei peab nii ISIS-e pruute kui lapsi Soomele julgeolekuohuks. Mitmetes teistes riikides on samuti pikalt kaalutud, mida teha Islami Kalifaadis elanud naiste ja lastega.

Kaitsepolitsei andmetel on Soomest läinud Süüria ja Iraagi konfliktipiirkonda vähemalt 80 inimest ja ainult osa neist on liitunud ISIS-ega. ISIS-e piirkonnast on Soome naasnud alates 2014. aastast paarkümmend inimest.
Al-Holi laagris on Islami Kalifaadis elanud soome naisi ja lapsi teadaolevalt 11. Nende hulgas on nii põliseid Soome kodanikke kui sisserändajaid. Koos naistega on laagris üle 30 lapse, kellest mõned on sündinud Süüarias.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP