RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 12. jaanuar 2020

Soome peaminister käis Eestis, kohtus Eesti juhtidega

Soome peaminister Sanna Marin viibis täna, 10. jaanuaril esimesel visiidil Eestis, kus kohtus peaminister Jüri Ratase ja president Kersti Kaljulaidiga.
Kohtumisel räägiti Eesti ja Soome suhetest, kahe riigi vahelistest transpordi- , digi- ja energiaühendustest, olukorrast Lähis- Idas ja Euroopa Liidu tulevikuga seotud teemadest.

Mul on väga hea meel oma kolleegi täna tervitada. Eesti ja Soome sõprus on väga tugev, see on aegumatu väärtusega ja soovime seda üheskoos edasi arendada,“ ütles peaminister Ratas. Ta rõhutas, et Eesti ja Soome kahepoolne koostöö tiheneb pidevalt. „Loodame, et näiteks digikoostöös jõuda juba peagi uuele tasemele,“ ütles peaminister Jüri Ratas.  „Ühised pingutused on viinud selleni, et loodetavasti saame mõlemal pool Soome lahte peagi kasutada digiretsepte. Töötame selle nimel, et andmevahetus Eesti ja Soome eri registrite vahel veelgi paraneks.“

Ratas märkis, et lisaks digiühendustele seob mõlemat riiki ka geograafiline lähedus ning Eestil on hea meel, et Soome on nii tihedalt seotud olnud Rail Balticu projektiga ning koos arendatakse ka teisi tulevikuprojekte.
Marin ja Ratas peatusid ka olukorral Lähis-Idas. „Saatsime oma kaitseväelased Iraaki kohalike julgeolekujõudude toetamiseks ning väljaõpetamiseks, rünnakuid nende vastu ei saa muud moodi näha, kui neid kõige karmimal moel hukka mõistes. Vaja on pingete kiiret leevendamist ning öötame selle nimel, et relvad vaikiksid ja diplomaadid saaks rääkida,“ ütles Ratas.

 Euroopa Liidu teemadest rääkides kinnitasid, peaministrid, et toetavad mõlemad Euroopa Liidu kliimaneutraalsuse eesmärki aastaks 2050 ja edasi liikumist roheleppega. „Järgmine pikaajaline eelarve peab aitama kaasa kliimaeesmärkide saavutamisele ning seetõttu on oluline, et selle üldmaht võrreldes praeguse perioodiga ei väheneks,“ ütles Ratas.
 Veel kõneldi Euroopa Liidu laienemisest ning tulevikusuhetest Ühendkuningriigiga pärast lahkumist EList. Peaministrid arutasid ka regionaalse julgeoleku küsimusi.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP