RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 20. aprill 2020

Ministrikandidaat Raul Siem: „Teema, kas e-hääletamine on kontrollitav, turvaline ja läbipaistev, ei ole laualt maas.“

Raul Siem
 Uueks väliskaubanduse- ja IT-ministri kandidaadiks on seni siseminister Mart Helme poliitilise nõunikuna töötanud Raul Siem (46), kes uut ametit vastu võttes pikalt ei kõhelnud.

Kui teile kahe nädala eest seda uut ametikohta pakuti, kas järelemõtlemiseks kulus palju aega?
Sellest, et selline võimalus võib avaneda, oli erakonna esimehega juttu tõesti umbes kaks nädalat tagasi. Selle võimaluse osas sai sisemine dialoog peetud ning jõudsin üsna pea otsusele väljakutse vastu võtta.
Väliskaubanduse ja IT-ministri koht on olnud tuline, kuidas olete selleks vastutuseks valmis?
Sellise ametikoha täitmiseks ei saa keegi kunagi täielikult valmis olla. Arvan, et minu taust ja kogemused on sellel teel mulle oluliseks abiks. Vastutust ma ei karda, sest olen vastutavatel ametikohtadel töötanud peaaegu terve oma tööalase karjääri.
Millised on olnud tagasiside ja esimesed reageeringud pärast teie kandidatuuri avalikustamist?
Tagasiside on olnud seni positiivne. Püüan anda parima, et see nii ka edaspidi jääks.
Mis on need teemad, millega kohe algust teete või õieti jätkate näiteks seoses eriolukorraga, kus teie eelkäijal olid omad ülesanded?
Täna ongi oluline, et ei tekiks sisse lõtku eriolukorraga tegelemise protsessis. Käimalükatud meetmete rakendamine on prioriteet ja sellega tuleb tegeleda esmajärjekorras. Peame arvestama, et eriolukord, mida võib nimetada hetkel tervishoiuvaldkonna eriolukorraks, on laiemas mõttes üle kandunud majanduslikku eriolukorda. Selle lahendamine aga on juba ajaliselt pikem protsess. Ettevõtete toetusi, mis on käima lükatud, tuleb jätkata. Ettevõtlus on meie majanduse alus ja seda peame hoidma.
Millised teemad on need, mis vajavad paremat ja kiiremat tegutsemist, kus Kaimar Karu jänni jäi?
Sellel teemal ma ei hakkaks arutlema. Ma ei soovi keskenduda minevikule. Ees ootavad riigina suured väljakutsed ja see on oluline.
Kuidas kavatsete murda ametnike barjääri ministeeriumis, et panna nad koostööle?
Ma ei eelda, et ametnikud on ehitanud barjääri. Siseministeeriumi kogemustele ja varasematele avaliku sektori kogemustele tuginedes olen ka selles osas optimistlik.
Põhiline murelaps on olnud e-hääletamine, millega tegelemine ei tahtnud teie eelkäijal kuidagi edeneda. Mis teie sellest arvate?
Eks see eriolukord ongi võtnud kõikidelt ministritelt olulise aja. Tegemist on selgelt koalitsioonilepingu punktiga ning sellega tegelemine või mittetegelemine  ei ole dialoogi koht. Seega, teema, kas e-hääletamine on kontrollitav, turvaline ja läbipaistev, ei ole mingilgi moel laualt maas.
Teil on selja taga huvitav ja mitmekülgne karjäär. Olete tööd teinud nii vangla direktori asetäitja kui ka maksuametis. Kuidas teie karjäär on kujunenud.
Tõepoolest, minu karjäär on olnud väga mitmekülgne. See võimaldab omada laialdast kogemust erinevatest valdkondadest. See tuleb kindlasti kasuks, et olla edukas minister selles valdkonnas.
Olete juristiharidusega, millist rolli täitsite siseminister Mart Helme nõunikuna?
Minu roll siseministri nõunikuna oli ministrile allkirjastamiseks esitatavate seaduseelnõude läbitöötamine ning migratsiooni ja rändeküsimused.
Kuulute Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda 2016. aastast, mille poolest see maailmavaade teile lähedane on?
Eesti riigi ja rahva püsimajäämine on minu hinnangul igaühe jaoks oluline. Juured on need, mis teevad meist need, kes me olema. Juurtes on jõud, meie tugi ja identiteet. Selle eest tasub seista.

MITMEKÜLGNE KOGEMUS
● Raul Siem asus 1999. aastal tööle maksuameti maksuvõlgade sissenõudmise osakonna juhatajana, kus tal oli ülesanne: luua Eestis maksuvõlgade sissenõudmise ja rahvusvahelise maksukogumisfunktsiooni võimekus, mis varem oli puudu.
● Pärast karjääri maksuametis läks Siem 2007. aastal tööle Tallinna Vangla direktori asetäitjana. Tema ülesanne oli seal järelevalve- ja julgeolekualase tegevuse korraldamine ning koordineerimine, kriisijuhtimine, turvasüsteemide haldamine, hädaolukordade lahendamiseks õppuste korraldamine ja juhtimine.
● 2011. aastal läks Siem tööle advokaadibüroosse Hansa Law, kus ta oli jurist-konsultant.
● Raul Siemile kuulub kaks ettevõtet. Esimene neist on Daan Õigusbüroo AS, mis pakub õigusnõustamist, isikuandmete kaitset, maksude- ja ärinõustamist ning asjaajamist. Lisaks kuulub Siemile 25 protsenti ettevõttest Poketlaw OÜ, mida ta nimetab start-upiks ja mis püüab välja arendada veebiplatvormi, mille eesmärgiks on õigusnõustajate hankeplatvormi väljatöötamine.
● Siem on käinud Paikuse Politseikoolis ja Eesti Riigikaitse Akadeemias.
● 2002. aastal lõpetas ta Tartu Ülikooli õigusteaduse erialal.

Allikas: https://uueduudised.ee/arvamus/intervjuu/ministrikandidaat-raul-siem-teema-kas-e-haaletamine-on-kontrollitav-turvaline-ja-labipaistev-ei-ole-mingilgi-moel-laualt-maas/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP