RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 6. aprill 2020

Rootsi on tegemas kannapööret pärast seda, kui koroonasurmade arv hakkas kiiresti kasvama

Rootsi on seni võtnud koroonaviirust väga lõdvalt, aga nakatumiste ja surmade arv on kiiresti kasvanud, mistõttu valmistutakse sealgi eriolukorraks.
Kuigi varem väideti, et Rootsis ei võimalda seadus eriolukorra kehtestamist, valmistas valitsus laupäeval ette eelnõu, mis võimaldab kiirkorras eriolukorra kehtestada.
 Eelnõu kinnitamise korral saab valitsus volitused kehtestada kodanike põhiõigustele piiranguid, mis puudutavad näiteks ravimite müüki, ravimite jaotust, kaubanduskeskuste ja söögikohtade sulgemist, samuti sadamate, lennujaamade ja transpordisõlmede sulgemist.

Valitsus peab põhjendama, miks piirangud on vajalikud. Valitsuse eriõigused kestavad kolm kuud. See eelnõu on tekitanud palju poleemikat ning opositsioon tahab selle läbi kukutada, vahendab SVT.
Valitsus on valmis pärast seda eelnõud muutma selliselt, et valitsus saab küll kehtestada piirangud, aga peab nende kohta tegema eelnõud parlamendile, kes saaks otsused kas kinnitada, muuta või tagasi lükata.

Praktikas tähendab see seda, et valitsus saaks näiteks sulgeda lennujaamad ja kui parlament soovib, saab selle otsuse ära muuta ning lennujaamad uuesti avada.
See eelnõu tähendab täispööret Rootsis, kus inimõiguste piiramine on raskem kui Soomes. Täispöörde taga on koledad numbrid, mille kohaselt on Rootsis surnud koroonaviiruse tagajärjel üle 370 inimese, Soomes on vastav number vaid 25. Kuivõrd Rootsi surmade kohta saabub info viivitusega, võib Rootsi tegelik surmade arv olla juba 750, hindab Rootsi uudisteagentuur TT.

 Veel reedel rääkis Rootsi peaminister Stefan Löfven, et Rootsis arvestatakse koroonakriisis ka tööhõive ja majanduse, mitte ainult terviseandmetega. Seetõttu on Rootsis jätkuvalt koolid avatud, kuigi Soome läks koduõppele üle juba kaks nädalat tagasi. Rootsis on ka muuseumid ja söögikohad siiani avatud. Peaminister Löfven prognoosis, et Rootsis tuleb tuhandeid koroonasurmasid ja kriis kestab mitu kuud. Ta märkis, et senist poliitikat võidakse muuta – seda laupäeval tehtigi, tükk aega teistest riikidest hiljem.
Rootsi on raskes seisus, sest Külma sõja aegsed varustuskindluse laod likvideeriti ja nende sisu kas kingiti ära või saadeti prügimäele. Kriisi puhkedes oli Rootsis vaid 526 intensiivravi voodikohta. Nüüd on kavas voodikohti kiiresti juurde tekitada.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP