RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 24. aprill 2020

USA arstide šokeeriv avastus: kergelt haiged koroonapatsiendid said järsku ajuinsuldi

Juba varasemast on teada, et koroonaviirus võib põhjustada vere hüübimist. Uus koroonaviirus aga võib põhjustada äkilise ajuinsuldi osadel 30-40-aastastel patsientidel, kes pole eriti haiged.
USA arstid märkisid, et need patsiendid ei taha väljakutset teha, kuna arvavad, et haiglad on üle koormatud. Teadaolevalt põhjustab koroonaviirus veresoonte ummistusi ebatavalisel moel, mille tulemuseks on ootamatu insult, vahendab CNN.

 New Yorgi Mount Sinai haigla neurokirurg dr Thomas Oxley ja tema kolleegid on tuvastanud viis patsienti, kes kõik olid alla 50-aastased ja kel olid COVID-19 leebed sümptomid või kel polnud üldse haiguse sümptomeid. Dr Oxley märkis, et koroonaviirus näib põhjustavat ulatuslikke ummistusi olulistes arterites, mis toovad kaasa insuldi. Viimase kahe nädalaga on New Yorgis suurenenud ootamatute insultide arv tervelt 7 korda. Enamus patsientidest olid varem terved ja olid kodus haiguse leebete sümptomitega või polnud neil üldse sümptomeid. Kõigil tuvastati koroonaviirus. Kaks patsienti viivitasid kiirabisse helistamisega.
Paljud teised arstid on samuti täheldanud, et patsiendid ei taha kiirabi kutsuda, kuna teavad, et haiglad on üle koormatud. Nii noortel inimestel pole sellised ulatuslikud peaaju insuldid tavalised. Võrdluseks, eelneva 12 kuuga raviti 0,73 ajuinsuldiga patsienti vanuses alla 50 eluaasta kahe nädala pikkuse perioodi jooksul, kirjutasid arstid väljaandele New England Journal of Medicine. Seda on vähem kui kaks inimest kuus.

Insult suurtes veresoontes on tõsine probleem, mida pole võimalik kiiresti likvideerida. Üks patsient suri ja ülejäänud on taastusravil, intensiivis või insuldiosakondades. Ainult üks patsient pääses koju, aga peab olema intensiivravil. Enamus sellistest patsientidest saab tõsise kahjustuse. Ajurakud surevad, kui veresooned on ummistunud ja mida kauem ummistus kestab, seda suurem on kahjustus. Kõige tõhusam ravi on ummistuste likvideerimine, aga seda saab teha 6 tunni jooksul, vahel ka 24 tunni jooksul.
 Dr Oxley ütles, et inimesed jälgiksid ennast ja kui neil esinevad insuldi tunnused, siis kutsuks kiirabi. Seni on soovitatud inimestel kiirabi mitte kutsuda, kui neil pole hingamisraskusi või kõrget palavikku. Peamised insuldi tunnused on ühe näopoole halvatus, käte nõrkus ja kõnehäired.

1 kommentaari:

Vastu Devayah 20. jaanuar 2022, kell 11:36  


Before designing a factory, Vastu shastra experts suggest the layout of the factory premises and Vastu for office, Vastu for Industries. They take into consideration the type of industry involved, the investors, and the workers to decide the layout and Vastu for Factory, Vastu for Home.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP