RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 29. oktoober 2015

Demokraatia tule all – Portugalis ei lubata eurovastastel moodustada valitsust

Portugalis mängitakse ohtlikke poliitilisi mänge. Esmakordselt alates Euroopa rahaliidu loomisest, on üks eurotsooni liikmesriike astunud väga konkreetseid samme ja keelanud euroskeptilisel parteil valitsuse moodustamise.

Portugali president Anibal Cavaco Silva on keeldunud ametisse nimetamast vasakpoolset koalitsioonivalitsust, ehkki eurotsooni vastased vasakpoolsed võitsid Portugalis hiljuti toimunud valimistel absoluutse enamuse parlamendis ja said rahvalt mandaadi lõpetada Troika poolt ettekirjutatud kasinusmeetmete aktsepteerimine. Portugali presidendi sõnul on eurovastastaste lubamine võimule liiga riskantne. Ta nõuab, et Brüsselile ning välismaistele finantsturgudele meeltmööda olemiseks jätkaks Portugalis vähemusvalitsus. Seega peab demokraatia euroreeglite ning Euroopa Liidu nõudmiste ees taanduma.
President Cavaco Silva sõnul ei hääletanud enamik Portugali rahvast euroskeptiliste ja oma raha taastamist pooldavate parteide poolt. See vastab küll tõele, kuid president jättis mainimata kõige olulisema: nimelt hääletas rahvas kolm nädalat tagasi toimunud valimistel palgakärbete ja Troika kasinusmeetmete vastu.
Sotsialistide liider Antonio Costa on reageerinud presidendi otsusele väga raevukalt, nimetanud seda saatuslikuks veaks ja ähvardanud riigi langemisega poliitilisse kaosesse. „On täiesti vastuvõetamatu, et härra president võtab jõuga ära parlamendile kuuluvad õigused. Sotsialistid ei kavatse kuulata härra Cavaco Silva loenguid demokraatia väidetava kaitsmise teemadel,“ teatas Costa. Ta kinnitas, et kavatseb jätkata vasakpoolse koalitsiooni moodustamisega ning hoiatas, et parempoolsele valitsusele avaldatakse kohe umbusaldust.

Kahtlemata on tegemist väga ohtlike arengutega. Portugali konservatiivid ja nendega ühes mestis olev meedia käitub nagu ei oleks vasakpoolsetel mingit legitiimset õigust võimule ning neid tuleb iga hinna eest tagasi hoida. Niisugused võtted on tuttavad – ja väga hirmutavad – kõigile, kes tunnevad 20. sajandi Ibeeria või Ladina-Ameerika ajalugu. Kahjuks ei ole aga eriti üllatav, et euro säilitamise nimel niimoodi tegutsetakse.
Kreeka Syriza tambiti maapõhja, kuna julges astuda vastu eurotsooni ideoloogiale. Nüüd ähvardab Portugali eurovastaseid sarnane saatus.
Tundub, et Brüssel on loonud tõelise koletise?!

Allikas: The Telegraph ( tõlkinud Triin van Doorslaer)

Allikas: http://uueduudised.ee/demokraatia-tule-all-portugalis-ei-lubata-eurovastastel-moodustada-valitsust/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP