RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 20. detsember 2012

MATTI ILVES: KIRI TNS EMOR`ILE

Tere!

Mul on teile üks küsimus. Miks te toote erakondade populaarsusreitingutes vaid parlamendierakondade - ehk ainult 4. kartellipartei populaarsuse protsendid; kuhu aga jäävad Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ja  Erakond Eestimaa Rohelised või mõni teine mitte Riigikogus esindatud partei?
Ilmselt usute, et eestlased on suutelised valima vaid liberaalse (siia kuulub nüüd ka IRL, kes on reetnud konservatiivsed põhimõtted) ja vasakpoolse maailmavaate vahel ja jätate küsitlustes kõrvale konsevatiivse- ja rohelise maailmavate. Veel hullem on aga see, kui te küsitluses annategi inimestele ette vaid need neli erakonda kelle vahel siis valida, liiguvad kuuldused, et see nii ongi.
Mina igatahes sooviksin näha siiski põhjalikumaid küsitlusi. Nii võib poliitikaga mitte eriti kursis olevatel inimestel tekkida arvamus, et Eestis ongi praegu ainult neli parteid ja nende vahel tulebki hääletada valimistel, sest muidu läheb "hääl raisku". On ju meie poliitikud kõige kõrgemal tasemel väitnud, et suurde poliitikasse tuleb kaasata rohkem erakondi ja luua neile sinna pürgimiseks paremad tingimused.
Ootan sellele kirjale ka vastust.

Lugupidamisega,
Matti Ilves

VASTUS:

Tere!
Täname küsimuse eest ja anname teada, et TNS Emori kodulehel, mis on Erakondade toetusseire andmete avaldamiskohaks meie jaoks, on toodud ka teiste suuremate Eesti erakondade toetus (detsembrikuu andmed lisanduvad järgmise nädala jooksul).
Siit lehelt leiate need andmed http://www.emor.ee/erakondade-toetus/
Manuses on ka ekraanitõmmis, et leida ka teiste erakondade andmed sellelt lehelt. Soovime Teile head tutvumist!
Ilusat nädalavahetust soovides
Margo Veskimägi

Ega Emor´ile polnud eriti mõtet kirjutada, aga siiski sain teada, kuhu nende kodulehel on riigikoguvälised erakonnad peidetud. Klõpsake vastuskirjas toodud lingil ja seal on suurelt toodud kõik kartellierakonnad ning nende toetusprotsendid. 
SDE all on väike akan kuhu on kirjutatud "Ei oska ölda", klõpsake seal tillukesel teravikuga allapoole suunatud kolmnurgal ja oh üllatust - ongi teised erakonnad leitud.
Minu oletust, et küsitluste käigus antakse inimestele ette vaid valik Riigikogu erakondadest ei lükatud ka ümber ja nüüd võib kindlalt ütelda, et see nii ongi. Uuringutes läheb seepärast hääl kirja teistele erakondadele vaid siis, kui inimene kindlalt teab, et soovib pooldada konkreetset riigikoguvälist erakonda. Seetõttu on nende erakondade toetusprotsent veel ka teadlikult alandatud.
Ajakirjandus avaldab reipalt vaid muidugi Riigikogu erakondade toetuse. 
_______________
Kirjavahetus Margo Veskimägi´ga jätkus veel üllataval kombel:

Tere!

Sain blogist "Koguja Kroonikad" kirja Veiko Rämml`ilt, kes ka oli avadanud selle blogi sissekande - Teie kirja:

Tere!
Vabandan, et minu kiirest vastusest jäi Teil ebaõige mulje, nii et täpsustan saadetud vastust - vastates küsimusele erakondade eelistuse kohta on vastajal ette antud pikem nimekiri, mis sisaldab eelmistel valimistel osalenud erakondade nimesid. Juhul kui on toimunud liitumisi, nimemuutusi, siis on erakonnad toodud oma uue nimega. Detsembrikuises küsitluses oli eraldi toodud välja 8 erakonda ja lisaks oli võimalik vastata ka, et eelistan muud erakonda või ei oska öelda. Kui on täpsustavaid küsimusi, siis olen valmis vastama.
Lugupidamisega
Margo Veskimägi, TNS Emor

Küsiksin nüüd siis lisaks, et kuidas te neid küsitlusi läbi viite, arvatavasti telefoni teel. Minu blogis http://rahvuslane.blogspot.com/ on ka üks selline kommentaar:

Olen ka ise "õnnelik", kes sattus korra nende küsitluses osalema. Küsimused olid vaid nelja riigikogus esindatud partei kohta. Seega väidan, et nn muude erakondade kohta toodud andmed ei vasta tegelikkusele.

Tervitades,
Matti Ilves

Tere!
Küsimuset sõnastusest ja üldisem selgitus on meie kodulehel toodud siin http://www.emor.ee/erakondade-reitingu-mootmisest-3/
Meie veebilehel http://www.emor.ee/erakondade-toetus/ toodud andmed on saadud näost-näkku intervjueerides (CAPI) vastajate kodudes.
Eestis on ka mitmeid muid uuringufirmasid, nii et juhul kui see kommentaar on õige, siis on kõige tõenäolisem, et tegemist ei olnud TNS Emori uuringuga. Kordan veel kord, et erakondade eelistuse mõõtmisel on peamine järjepidevus ja võrreldavus ja selle üheks osaks on, et vastaja saab eelistust avaldada kõigi poliitmaastikul/valimistel osalevate erakondade hulgast (sinna kuuluvad ka hetkel Riigikogus mitteolevad, kuid valimistel osalenud erakonnad).
Juhul, kui jäi õhku veel mõni küsimus, siis olen valmis rõõmuga vastama ning palve on, et Te tektite täpsustused ka oma blogipostitustes, et seal olev info oleks õige.
Lugupidamisega
Margo Veskimägi

Tänan vastuse eest. Toon need kirjad ka selles blogi sissekandes õige pea, see peaks teid rahuldama.

Head Jõuluaega soovides,
Matti Ilves

Lisan veel, et kui EMOR´i küsitlused toimuvad näost-näkku intervjueerides, siis ikka kõik sõltub küsitluse läbiviijatest. Nad teavad ju hästi, et ajakirjandus avaldab vaid Riigikogu erakondade reitingud ja milleks siis üleliigset vaeva näha?
M.I.




4 kommentaari:

Anonüümne 20. detsember 2012, kell 13:30  

Olen ka ise "õnnelik", kes sattus korra nende küsitluses osalema. Küsimused olid vaid nelja riigikogus esindatud partei kohta. Seega väidan, et nn muude erakondade kohta toodud andmed ei vasta tegelikkusele.

Matti Ilves 20. detsember 2012, kell 13:43  

Tänan, hea kommentaar sissekande täienduseks!

Enn Kaljo 20. detsember 2012, kell 14:16  

Tere Matti,

Kas oleksid ehk hea ja teeksid seda teemat käsitleva ajaleheloo või siis Delfisse üles panekuks? Seda teemat tuleks ka Tegude juurde! FB grupis levitada. Põhjalikkus on asja olulisem point siin ja miks mitte minan Pealtnägijate juurde?!

Rõõmsaid Jõule!
Enn Kaljo

Matti Ilves 20. detsember 2012, kell 15:09  

Tere Enn!

Delfi minu kirjutisi ei avalda, on vist liialt kriitilised, siiski, üks lipsas läbi rubriigis "Rahva hääl". Vahepeal oli mulle isgi kommentaarium pikka aega suletud. FB-i grupis muidugi avaldan.

Kauneid Jõule!



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP