RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 21. mai 2016

MATTI ILVES: ÜKS USA JA NATO HÄVITATUD RIIK - LIIBÜA

Hiljuti kirjutas "Postimees: "USA valitsus on valmis lõdvendama Liibüale kehtestatud relvaembargot, et riik saaks paremini võidelda äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, ütlesid ametnikud ja diplomaadid eile AFP-le." Ja veel: "Liibüas on valitsenud kaos alates diktaator Muammar Gaddafi kukutamisest 2011. aasta sügisel, mil kümned režiimi vastu võidelnud relvarühmitused oma relvad säilitasid. Riigis on nüüd võimul ühtsusvalitsus. ...
Pentagon arvas aasta algul, et IS-il on Liibüas umbes 6000 võitlejat."

See lääneriikide poolt paigaldatud "ühtsusvalitsus" ei taga veel riigis rahu ja demokraatiat. Nagu näeme, ees seisab ränk võitlus ISIS-ega ja demokraatiast ei ole samuti lõhnagi, vaid seal valitsevad nüüd karmid šariaadisedadused. Rahvusvahelist üldsust peteti järjekordselt. Aga mis peamine, lääneriigid said lammutatud Liibüa riikliku naftakompanii, ning sõlmida lepingud oma suurte naftaettevõtetega.

Lisaks Liibüast ja kogu Aafrikast saabus hulk pagulasi-immigrante, tõsi, vahepeal nende arvukus langes, kuid nüüd on oodata uut immigrantide tulva Euroopasse seoses ISISe vastase sõjaga.
Muammar Gaddafi ajal valitses kord ja riik viidi omapärase sotialismiga ning naftatuludega õitsvale järjele. "Türann" Kaddafi oli Liibüas võimul teatavasti 40 aastat ja kogu selle aja jooksul hukati riigi vanglates kokku 20 kurjategiat. Hirmus! 

VABAMÕTLEJA: 16 asja, mida liibüalased enam kunagi ei näe

1. Liibüas ei olnud elektrimaksu; elekter oli Liibüas kodanikele tasuta.
2. Intressi-vaba laen. Liibüa pangad olid riigi omandis. Laenud kodanikele olid seadusega sätestatud 0% intressiga.
3. Liibüas oli kodu omamine inimõigus.
4. Kõik värskelt abiellunud noorpaarid said valitsuselt 60 000 dinaari (s.o. u. 50 000 dollarit ja ca. 35 000 €), et osta perele esimene elukoht.
5. Haridus ja ravi olid Liibüas tasuta. Enne Gaddafit oli ainult 25% rahvastikust kirjaoskaja. Tänapäevaks on see tõusnud 83. protsendile.
6. Kui liibüalane tahtis asutada oma farmi, andis riik tasuta maa, talumaja, vajaliku tehnika, seemned ja kariloomad.
7. Kui liibüalased ei leidnud kodumaal piisavalt meditsiinilist abi või tundus haridus puudulik, rahastas valitsus välismaale mineku. Lisaks sellele sai kodanik 2300 dollarit(s.o. ca 1600 €) kuus kohanemiseks ja toetuse auto ostuks.
8. Kui liibüalane ostis auto, rahastas valitsus kogusummast 50%.
9. Bensiini hind oli Liibüas 0,14 dollarit (s.o. 0,1 €) liiter.
10. Liibüal puudus välisvõlg. Riigi reservid, mis ulatusid kuni 150 miljardi dollarini, on nüüd ülemaailmselt külmutatud.
11. Kui noor liibüalane ei leidnud peale ülikooli lõpetamist tööd, maksis riik töötule tema omandatud ametiala keskmise palga, kuni lõpuks töökoht leiti.
12. Iga kord kui riigil õnnestus müüa suuremas koguses naftat, jaotati osa tulust otse rahvale.
13. Lapse sünnitanud naine sai riigilt 5000 dollarit(s.o. ca 3500 €).
14. 40 pätsi leiba maksis Liibüas 0,15 dollarit (s.o. ca 0,11 €).
15. 25% liibüalastest on kõrgharidusega.
16. Gaddafi viis läbi maailma võimsaima niisutusprojekti – tuntud Suure Inimese Loodud Jõe (ingl.k. the Great Manmade River project) nime all – et teha vesi vabalt kättesaadavaks läbi kõrberiigi. Allikas: http://disinfo.com/2011/10/16-things-libya-will-never-see-again/

2 kommentaari:

Anonüümne 23. mai 2016, kell 10:30  

Jah. Täiesti õigus. Aga üks viga, nafta on ju alles! Milleks parandada töötavat seadet? Sama kehtib ka siin. Lõhkusivad riigi ära aga parandada ei oska.
:(

elektritsaabtasuta.blogspot.com 25. detsember 2016, kell 12:24  

Loogem Eestis samasugune heaoluriik,olete teretulnud facebooki gruppi " Maale elama public group".



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP