RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 25. august 2017

Soome kaitsepolitseile tuli Turu ründaja kohta vihje, aga sellele ei reageeritud

Soome kaitsepolitseile Supo tuli küll Turu ründaja kohta eelnevalt vihje, aga sellele jäeti reageerimata.

„Kahju küll, aga kuigi saime vihje, ei suudetud tegu ära hoida,” ütles Supo juht Antti Pelttari intervjuus ajalehele Helsingin Sanomat.
Pelttari sõnul polnud vihje nii konkreetne, et selle põhjal oleks tulnud hakata meest jälgima.
Kaitsepolitseil on Soomes ligi 350 kahtlusalust, keda jälgitakse. Viimase paari aasta jooksul on Supo saanud ligi tuhat vihjet, mis viitavad radikaliseerumisele.
Turu ründaja kohta saabunud vihje registreeriti samuti ära, mis näitab, et seda peeti oluliseks. Samal ajal polnud vihje piisavalt konkreetne – polnud konkreetset viidet rünnaku planeerimisele või ohust isegi jutu tasemel.

Radikaliseerumine või terroriorganisatsioonide toetamine pole Soome seaduse järgi kuritegu. Selle põhjal ei saa veel teha järeldust, et inimene võiks terroriakti toime panna. Supo juht samas tunnistab, et kui Turu ründajat oleks lähemalt uuritud, siis oleks välja tulnud need asjad, mis nüüd on välja tulnud, et mees oli radikaliseerunud ja tal oli kuritegelik taust. Samas poleks isegi see teave veel tõenäoliselt muutnud meest Supo silmis piisavalt tõsiseks ohuks.
Supo on raskes olukorras, sest viimase aasta jooksul on ohtlike inimeste hulk kasvanud 80 protsenti võrra. Kuigi Supo ressursid on selle aja jooksul kasvanud, on olukord muutunud veel kiiremini.

______________
Soomes ründas nn. pagulane pussnoaga inimesi, Turu linnas, kaks surnut ja 8 vigastatut.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP