RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 6. mai 2020

KUUM: Soome võib majanduslikult isegi paremini toime tulla kui Rootsi

Soomel on paremad võimalused majandus uuesti käima saada kui Rootsil, kuna koroonaepideemia on saadud kontrolli alla.
Rootsi mudel pole majanduslikus mõttes sugugi parem kui Soome oma, ütles ökonomist Sanna Kuronen. Tema väitel on Soomel isegi võimalik paremini oma majandus käima saada kui Rootsil, kui haigus on kontrolli all, vahendab Iltalehti.
 Majanduslik mõju sõltub põhiliselt sellest, kas inimesed julgevad välja tulla. Piirangud ei mõjutagi nii palju, kui inimesed kardavad nakkuse saamist ja ei tarbi seetõttu teenuseid. Seetõttu on oluline kõigepealt nakatumised kontrolli alla saada. Mida vähem on haigust, seda rohkem pääsevad riskigrupid liikuma. Ja kui nakatumine on madal, siis tõuseb tarbijate usaldus. Ainus, mida valitsus mõjutada ei saa on ekspordinõudluse vähesus.

Rootsi puhul tuleb arvestada sellega, et kuigi seal on piirangud olnud väiksemad, on sealgi nõudlus kukkunud. Nõudlus on kaardimaksete põhjal vähenenud vähem kui Soomes, aga tarbijate usaldus on kukkunud samapalju. Rootsis võib olukord olla isegi hullem, sest epideemia on jätkuvalt võimas ning inimesed ei taha Stockholmis ringi liikuda. See võib mõjutada usaldust, kuigi nõudluse kukkumine on olnud väiksem.
Laiemas plaanis on Rootsi majandus paremas olukorras, kuna seal on väiksem riigivõlg, tööealine elanikkond kasvab ja eksport on mitmekülgsem. Samas pole Rootsi puutunud kokku muude kui majanduskriisidega. Soome on üle elanud Talvesõja, seetõttu oli Soomes reageerimine kiirem. Soome tugevus on see, et epideemia on suudetud summutada ja majanduslikus mõttes on haiguse kiire summutamine ja seejärel avamine parem lahendus. Rootsi võib olla nüüd veel mitmeid kuid raskes oluorras, kui haigus möllab.

Soome nõrkus on suur võlg, kuna enne seda kriisi olid veel 1990ndate kriisi ja finantskriisi võlad. Küsimus on selles, milline riik antakse üle järgmistele põlvedele. Kriisist väljumisel on oluline saada uuesti käima kodumaine nõudlus, sest välisnõudlus on ilmselt pikaks ajaks kadunud. Samuti võiks avalik sektor teha investeeringuid, et majandust käigus hoida.
Teistes riikides, näiteks Lõuna-Koreas on suudetud hoida epideemia kontrolli all ja majandus käigus. Soome on palju hõredamalt asustatud, mistõttu on tõenäoline, et suudetakse samamoodi või isegi paremini. Targem on võtta üle sealt, kus on olnud õnnestumine, mitte hakata oma teed minema, nagu Rootsi.


0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP