RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 19. mai 2020

Tagasilöök vaktsiini-rindel: kõik koroona vastu vaktsineeritud ahvid haigestusid

Kuigi varem peeti Oxfordi ülikoolis välja töötatud koroonaviiruse vaktsiini üheks edukamaks ning sellega on alustatud juba inimkatseid, haigestusid kõik vaktsineeritud ahvid ning olid võimelised isegi haigust edasi levitama.
Nüüd hoiatavad eksperdid, et Oxfordi ülikooli vaktsiin ei pruugi inimesi nakatumise eest kaitsta. Viimased loomkatsed reesusmakaakidega näitasid, et kõik kuus katseahvi haigestusid, vahendab Daily Mail.
 Endine Harvardi ülikooli arstiteaduskonna professor dr William Haseltine ütles, et vaktsineeritud ahvidel tuvastati samapalju viirust ninas kui neil, keda ei vaktsineeritud. See tähendab, et kõik vaktsineeritud ahvid haigestusid ja näitab, et vaktsiin, mille väljatöötamisse on Briti valitsus panustanud juba üle 100 miljoni euro ei pruugi ülde haiguse eest kaitsta.

Ahvide uudis tuli pärast seda, kui eelmisel nädalal teatati, et vaktsiin nimetusega ChAdOx1 oli pakkunud teatud kaitset viiruse vastu ning sellega alustati juba inimkatseid.
Mitmed asjatundjad on aga hoiatanud, et on ohtlik kütta üles inimeste ootusi seoses vaktsiiniga, kuna mingit vaktsiini suure tõenäosusega käesoleval aastal valmis ei saada.

Edinburghi ülikooli immunoloogia ja nakkushaiguste professor Eleanor Riley ütles, et vaktsiin ei taganud piisava hulga antikehade olemasolu. Kui sama asi kordub inimestel, võib see anda küll osalise kaitse haiguse vastu, aga ei hoia ära selle levikut ühiskonnas.
Vaktsineeritud ahvid küll haigestusid, aga neil ei ilmnenud kopsukahjustusi, mis esinesid vaktsineerimata ahvidel. Oxfordi ülikool alustas vaktsiini inimkatsetega eelmisel kuul ja vaktsineeriti 1110 inimest Oxfordis, Southamptonis, Londonis ja Bristolis.

Praegu töötatakse maailmas ligi 100 koroonaviiruse vaktsiini kallal. Asjatundjate arvates pole ka kõige edukamat vaktsiini võimalik enne kasutada kui järgmise, 2021. aasta algul. Enne seda pole võimalik kindlaks teha, kas vaktsiin töötab või mitte. Asjatundjad hoiatavad samas, et vaktsiini väljatöötamine võib võtta aega kauem kui loodetakse. Mitmete asjatundjate väitel võtab vaktsiini väljatöötamine aega vähemalt 18 kuud, aga töötavat vaktsiini ei pruugi kunagi tulla.
Kõige kaugemale on jõutud koroonaviiruse vaktsiinide väljatöötamisega Hiinas, kus kaks vaktsiini on jõudnud inimkatsete teise etappi. Pekingi firma Sinovac Biotech vaktsiin, mis töötati välja juba aprillikuus, hoidis teadaolevalt ahvidel haigestumise ära. Sinovac Biotech teeb juba ettevalmistusi vaktsiini massiliseks tootmiseks. Firma on varem tegelenud A- ja B-hepatiidi ning nn seagripi H1N1 vaktsiini väljatöötamisega.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP