RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 19. august 2012

MATTI ILVES: SOOMES TEEB MULTIKULTUURSUS EDUSAMME


Soome on tahtnud kuuluda alates Esimese maalilmasõja lõpust  põhjamaade hulka. Nüüd aga paistab, et Skandinaaviamaadest on asutud eeskuju võtma ka multikultuursuse alal, kus need riigid on saavutanud tohutuid "edusamme" ja vähe sellest, neid tuleb selles vallas ka edestada ning näidata tõelist Soome sisu.
Rahvusringhääling YLE on nüüd tootmas suurepärast filmi, kus  mängib marssal Carl Gustaf Emil Mannerheimi neeger, inglise ja suahiili keelt rääkiv keenialane.

Vaadake ka filmi treilerit:



Reageerinine Soome ajakirjanduses sellisele pühaduseteotusele on võrdlemisi tagasigoidlik. DELFI: "Ka Soome rindeveteranide liidu esimees Matti Louekoski imestab.„See on soome rahva jaoks kindlasti üsna kummaline,“ kommenteerib ta tumedanahalist Mannerheimi. Veteranide organisatsioonide juhid ei mõista õieti uue Mannerheimist rääkiva filmi eesmärki. „Puuduks veel, et lotta oleks mõni mees,“ ühmab Louekoski. „Kui korralik film puudub, siis tehakse oodates igasugu asju.“
Ka Seppä ei mõista, mida uue filmiga saavutada tahetakse. „Marski oli küll rahvusvaheline mees ja võttis osa paljudest asjadest: Jaapani sõjast, oli Vene armee ohvitser, oskas paljusid keeli, mis oli tol ajal Soomes erakordne. Ta oli loomulikult veidi kultusisik,“ mõtiskleb Seppä. Mõlemad mehed imestavad YLE suhtumise üle Mannerheimi isikusse."
Kõige teravamalt reageerib "Helsingin Sanomat" ja üteldes vaid, et "...see mõte tundub mõnelegi pühaduserüvetusena". Ajakirjenduses väljendatakse vaid arusaamatust ja kasutatakse tingivat kõneviisi. Aga mida poliitkorrektsest ajakirjandusest ikka tahta. Tavalised Soome inimesed pidid aga enda tundeid väljandama lausa raevukalt, nii et mõningatele filmiteostajatele määrati isegi ihukaitsjad.
Põlissoomlased enda ajalehes "Perussuomalainen-lehti" väljenduksid hoopis teisiti, kahjuks ilmub see leht vaid umbes korra kuus, sellel aastal on trükivalgust näinud 9 numbrit (http://perussuomalaiset.fi/getfile.php?file=2244). Põlissoomlastest peaksime rahvusluse osas eeskuju võtma.

Ma üldse ei imestaks, kui ka Eestis näeks päevavalgust film, kus Laidoneri osa mängiks neeger. Küllap leiduks ka meil sellise lähenemise heakskiitjaid ja seda eriti tuntud punaprofessorite hulgas, heakskiidu pälviks see kindlasti soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepper´ilt ja paljudelt kaasajooksikutest ajakirjanikelt.
Film, kus neeger mängiks Laidoneri ei oleks  Eestis sugugi utoopia, sest Soome filmi juures on ka eestlase käsi mängus. On ju Mannerheimi-filmi üks produtsente meie "filmisuurus" Ken Saan. Kuuldavasti olevat Saan soomlastele sellise idiootse Mannerheimi aafikaniseermise idee ka andnud.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP