RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 4. mai 2017

Lavrov: rahvusvahelises poliitikas enam mingeid reegleid ei ole.


Rahvusvahelise õiguskorra sõjaliselt lõhkunud ja õigusjärgset Eesti riiki mittetunnustava idanaabri välisminister rõõmustab olukorra üle, et rahvusvahelises õiguses enam reeglid ei kehti. Intervjuus ajakirjale "Esquire" märkis Lavrov muuhulgas, et tänapäeval on rahvusvaheline poliitiline olukord märgatavalt keerulisem kui see oli külma sõja ajal.

Poliitika hakkas keerulisemaks minema peale seda, kui venemaa polnud enam poliitilise polaarsuse osa. Loomulikult oli see olukord, mis venemaale ei sobinud. Viidates olukorra keerulisusele võrreldes külma sõja ajaga, ütles Lavrov muuhulgas, et: "Loomulikult on praegu raskem ... Siis eksisteerisid kaks impeeriumi - Lääne ja Nõukogude, kumbki soojendasid üles konflikte vastase jaoks kolmanda maailma riikides. Kuid mitte kunagi oma piirides või otse teineteise vastu," tsiteerib Lavrovi vene propagandakanal "RIA Novosti".

Eestit osaliselt okupeeriva vene riigi välisminister lisab, et isegi teineteise suhtes kasutatav avalik retoorika oli toona oluliselt pehmem kui praegu. Siinjuures unustas Lavrov teadlikult märkimast, et samal ajal kui Venemaa on alates Putini võimu juurde pääsemisest (1999) kasvava aktiivsusega ning üha räigemalt rünnanud lääneleeri, siis läänemaailm veel pikka aega oli oma väljaütlemistes venemaa suunal ülimalt tagasihoidlik ega vastanud venemaa räigustele.
Enamgi veel - venemaa on alates Putini võimuletulekust täiesti teadlikult ja ideologiseeritult kasvatanud oma maa kodanikke selliselt, et lääneriikides nähakse kindlasti vaenlast, kes venemaale tahab kallale tungida ja kelle vastu peab venemaa valmistuma sõjaks. Lääneriikides hakkas selline suund (venemaa kui potentsiaalne vaenlane) esile kerkima alles peale venemaa kallaletungi Georgiasse (2008) ja eriti peale Ukraina vastu sõjategevuse alustamist (2014).

Veel ütles Moskva režiimi välisminister Lavrov, võrreldes külma sõja aega tänase päeva seisuga, et: "Siis mõlemad leerid teadsid reegleid ega ületanud lubatu piire. Täna enam mingeid reegleid ei eksisteeri."
Seega usub Lavrov, et venemaa on hakkama saanud oma putinliku poliitdoktriini olulise ülesandega - muutnud selle maailma poliitilist korda, mis ei tahtnud teda tunnistada bipolaarse maailma ühe liidrina ning on sundinud läänemaailma diskussiooni, et venemaast saaks uuesti üks maailmakorra kahest (võib-olla kolmest) suurliidrist.

Siiski rõhutas Lavrov, viidates ilmselt sellele, et venemaad e tunnustata siiski veel piisavalt, et regulaarne dialoog venemaa ja läänemaailma vahel peab siiski aset leidma. See on hädavajalik.

Et Lavrovi sõnum, kui sõnum kurjuse impeeriumist maailmale oli - häda sellele, kes venemaa sõnu ei kuula, siis soovin omakorda korrata klassikast pärinevat tõde alljärgnevalt.
Venemaa kurjusest jagu saamiseks, tema naabritele turvalisuse kindlustamiseks ning maailmarahule garantii andmiseks eksisteerib ainult üks meede - venemaa tükeldamine väiksemateks omavahel konkureerivateks riigikesteks.

Omal ajal Rooma senaator Cato tahtis seda, et roomlased kunagi ei unustaks ohtu piiriide tagant, kus Kartaago oli püsivalt ähvardav ja ohtlik. Seepärast soovis ta roomlaste südamele panna vajadust Kartaago hävitada. Samal põhjusel kordas ta iga senati istungi lõpus ühte fraasi, mis sai maailmakuulsaks. Mina tahan selle artikli seepärast lõpetada parafraasiga senaator Cato sõnadest: "Ceterum Censeo Rutheniem Esse Delendam!", mida saab tõlkida maakeelde järgmiselt: "Muideks! Venemaa tuleb hävitada!"

Anar Rand

Allikas: http://bhruzzland.balanss.ee/naabrid/ylemv6imuihalus/1796-lavrov-rahvusvahelises-poliitikas-enam-mingeid-reegleid-ei-ole

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP