RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 30. juuni 2018

Sotsiaalministeerium kõrvaldas välismeedikute eesti keele oskusnõude, arstide liit protesteerib

 Umbkeelsete arstide toomist Eestisse võib lausa kuriteoks pidada.

Alles oli Hiiumaal juhtum, kus umbkeelne ukrainlasest arst rikkus kohaliku naise tervise, kuid sotside ehk töö- ja terviseministri Riina Sikkuti juhitav sotsiaalministeerium on avanud rohelise tee uutele sellistele juhtumitele.
Arstide liit on teinud pöördumise, milles peab vastutustundetuks ja patsiente ohustavaks sotsiaalministeeriumi plaani välisarstide keeleoskuse nõue õigusaktidest välja jätta.

Riigikogule esitatud seaduseelnõu kohustab Eestisse tööle tulevaid välisarste sooritama tööpraktika ja teooriaeksami ning esitama tõendi eesti keele oskuse või vähemalt selle õppimise kohta.

“Kahjuks on sotsiaalministeerium nüüd ümber mõelnud ja eesti keele oskamist välisarstidelt enam ei nõua. Hiljuti kooskõlastamiseks saadetud tervise- ja tööministri määrusest on keeleoskuse tõendamist nõudvad punktid täiesti välja jäetud. Seega eksitas ministeerium kevadel avalikkust, kui teatas eelnõud algatades, et keeleõpe on kohustuslik ja selles osalemist tuleb enne tööpraktikale asumist terviseametile tõendada. Tegelikult saadetakse haiglatesse tööpraktikale arstid, kes ei pruugi sõnagi eesti keelt rääkida,” seisab arstide liidu pöördumises.

“Keeleoskus on arsti jaoks erialaoskus ning kui arst ei saa suhelda patsientide ja kolleegidega, ei mõista digiloo sisu ega oska ravidokumente täita, siis ei saa ta ka head arstiabi anda. Välismaa kolleegid on Eestisse teretulnud, kuid erialases pädevuses ja  eesti keele oskuses kellelegi hinnaalandust teha ei saa,” leiab liit.

„Raske on ette kujutada, kuidas patsiendid umbkeelse arsti juures hakkama saavad,“ ütles arstide liidu president Jaan Sütt. Ta lisas, et seni on enamik välisarste tulnud Eestisse Ukrainast ja Venemaalt ning patsientidele tuleb ilmselt soovitada vene keelt harjutada.
Arstide liit avaldab rahulolematust aastaid kestnud ja seadusemuudatuste vastuvõtmise venitamisega endiselt jätkuva õigusselgusetu olukorraga välisarstide registreerimisel.

Allikas: http://uueduudised.ee/uudis/eesti/sotsiaalministeerium-korvaldas-valismeedikute-eesti-keele-oskusnoude-arstide-liit-protesteerib/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP