RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 10. september 2019

MATTI ILVES: Rahvuslik populistlik AfD saavutas ajaloolise võidu Saksimaal ja Brandenburgis

Äsja saavutas populistlik partei Alternatiivne Für Deutschland (AfD) kahel otsustaval Ida-Saksamaa riigivalimisel ajaloolise võidu, suurendades märkimisväärselt oma toetust, kuid jättes tahapoole CDU ja SPD.

Valimistulemused on oluline löök Saksamaa globaalset meelt koalitsioonile Merkeli kristlike demokraatide (CDU) ja sotsiaaldemokraatide (SPD) vahel, mis mõlemad kaotasid tuhandeid ja tuhandeid valijaid AfD-le.

Saksimaal sai AfD ligi 28 protsenti häältest, Brandenburgis kogus partei aga 23,6 protsenti häältest, tehes sellest mõlema idaosa Saksamaa suuruselt teise partei.

Berliini AfD juht Georg Pazderski nimetas valimistulemusi „suureks õnnestumiseks”.
Esialgne küsitlusanalüüs näitab, et partei suutis mobiliseerida mitusada tuhat isikut, kes polnud kunagi varem hääletanud.
AfD kasvas vastupidiselt - 2014. aastal kõigest 9,7 protsendilt - ligi 28 protsendini. Ka vasakpoolsed rohelised saavutasid tagasihoidliku koha, saades umbes 8,6 protsenti häältest.
Sama mustrit nähti ka Brandenburgis.

SPD toetus kahanes 31,9 protsendilt 2014. aastal 26,2 protsendini, samal ajal kui CDU toetus kahanes 15,5 protsendini (23 protsendilt 2014. aastal). Ka vasakpoolse Die Link partei toetus langes 2014. aasta 18,6 protsendilt 10,7 protsendini.
Eile nägi AfD, et Brandenburgis on nende toetus tõusnud 12,2 protsendilt 2014. aastal 23,6 protsendini.
Fakt, et AfD on suutnud tõusta oma praegusele valimispositsioonile - hoolimata sellest, et ta oli alles kuueaastane, ja vaatamata sellele, et peavoolu ajakirjandus maalis seda rassistlikult parempoolse parteina - pole midagi imelist.

Iga valimise möödudes muutub üha selgemaks, et Saksamaa jaoks on Alternatiiv tegelikult Rahvapartei.

Kasutatud allikas: https://voiceofeurope.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP