RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 16. märts 2015

93 protsenti Delfi küsitlusele vastanuist toetab piirivalve taastamist iseseisva organisatsioonina


Eesti-Vene piir
Foto: Hendrik Osula

Eile kajastas Päevaleht koalitsioonikõnelusi ning nentis, et suurte erakondade, aga eriti just Reformierakonna vastuseisu tõttu lükati vähemalt lähiaastateks kõrvale idee taastada piirivalve iseseisva ja politseist eraldiseisva asutusena. Uurisime lugejatelt, mida asjast arvatakse. Enam kui 1500 vastanust peab praegust ühendasutust mõistlikuks ainult seitse protsenti.
Ülejäänud 93 protsenti seevastu leiab, et piirivalve tuleks taastada omaette organisatsioonina.
Niisugust meelsust peegeldab ka küsitluse kommentaarium:
"Ei väsi kordamast, et iseseisva piirivalve lammutamine oli taasiseseisvusaja räigeim riigivastane tegu meie "palavalt armastatud" poliitikute poolt. Selle kiitsid heaks nii Ref kui IRL. Tänasel päeval ei ole meil piiril organisatsiooni, kellega kohalik elanikkond arvestada saaks. On moodustatud ühendamet, kus piiri valvamine on sekundaarne tegevusvaldkond. EL-i astumisel oli piirivalve kui organisatsiooni ja piirivalvurite kui professionaalsete sisejulgeolekut tagavate ametnike olemasolu määrava tähtsusega. Miks seda aga täna nii kangekaelselt eiratakse ja selle olemasolu ilmselget vajadust eitatakse, võime vaid oletada," räägib keegi eruohvitser.
"Lahkusin piirivalvest mõned aastad enne ühendameti loomist (õigem oleks küll kirjutada: piirivalve allaneelamist politseiameti poolt). Olen vestelnud endiste kolleegidega ja mitte ükski neist ei ole olukorraga rahul. Tegelikult ei ole vaja isegi mitte pelgalt piirivalve kui iseseisva organisatsiooni taastamist, vaid taastada on vaja sõjaväestatud piirivalve, samuti piirivalve õppekeskus Narva-Jõesuus või kusagil mujal Ida-Virumaal sobilikus kohas. Selline piirivalve tuleb sulandada Eesti riigikaitse üheks osaks, ehkki ta ei pea tingimata sellega seoses minema kaitseministeeriumi haldusalasse," seletab endine piirivalvetöötaja.
"Kogu selle ühendamise jama mõte polnud miskit muud kui piirivalve rahade kantimine politseiametisse. Politseiameti kontoris mõeldi, et nüüd saadi korralik rahasüst, kuid siis tuli üllatus, et piirivalve eelarves polegi vaba raha – tehnika ülalpidamiskulude numbrid ei olegi laest võetud vaid täiesti põhjendatud jooksvad kulud. Ega näiteks lennutehnika ülalpidamine pole just odav lõbu, kuid sealt ei saa midagi kärpida, muidu tuleks kõik seisma panna. Omaette asi on ka reputatsioon. Hindas ju rahvas kogu aeg piirivalvet tunduvalt kõrgemalt kui korumpeerunud politseiametit, sellepärast oli politseiametil vaja oma reputatsiooni parandada piirivalve arvelt," arvab lugeja.

See leht on trükitud DELFI internetiväravast
Aadress http://rahvahaal.delfi.ee/archive/article.php?id=70997941

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP