RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 20. juuni 2015

Taanis sisserände vastastele suurvõit

Taani valijad hääletasid maha Helle Thorning-Schmidti juhitud vasaktsentristliku valitsuse ning toetasid opositsiooni, kus sai suurima toetuse sisserände vastane Taani Rahvapartei (DF).
Partei sai viiendiku häältest, peaaegu kahekordistades oma toetust 2011. aastal toimunud valimistega võrreldes. Peamisteks lubadusteks oli sisserände ja asüülitaotluse reeglite karmistamine. Partei on skeptiline Taani kuulumise üle Euroopa Liitu ning pooldab piirikontrolle, et pidurdada tööjõu vaba liikumist ELi siseturul.
„Meie jaoks on kõige tähtsam, et me saame võimalikult suure mõjukuse,“ ütles Taani Rahvapartei juht Kristian Thulesen Dahl agentuurile Bloomberg.
Valimiste tulemused on veel üks tagasilöök Euroopa Liidule, mida ohustab nii Suurbritannia võimalik liidust lahkumine kui ka järjest süvenev kriis Kreekas.
Opositsiooni peaministrikandidaat on endine peaminister (2009-2011) Lars Lökke Rasmussen, kelle juhitud parempoolsel plokil on parlamendis 90 kohta. Senine valitsusliit sai 85 kohta.
Kui Taani Rahvapartei läheb valitsusse, muutuvad Taani suhted Euroopa Liiduga keerulisemaks, ütles Roskilde ülikooli professor Eva Sörensen.
Taani esimene naispeaminister Thorning-Schmidt teatas, et astub tagasi ka Sotsiaaldemokraatide partei juhi kohalt. „Meie pingutused ei viinud meid nii kaugele kui me lootsime,“ ütles ta.
Opositsioonile tõi edu see, et Rasmussenil õnnestus valimiskampaania fookus suunata immigratsioonile, ütles Sörensen. Pildid pilgeni täis põgenike paatidest Vahemerel andsid oma osa.
Taani Rahvapartei sai küll senistest opositsiooniparteidest suurima toetuse, kuid Thulesen Dahli sõnul ei ole valitsusse minek veel kindel.
„Meie nägemus on, et suurima mõju saavutamiseks ei pea tingimata valitsuses olema,“ ütles ta. Nii oldi valitsust parlamendis toetades võimul ka aastatel 2009-2011.
Rasmussen on lubanud maksukärpeid ja sotsiaalkulude külmutamist. Taani Rahvapartei on pigem sellise kursi vastu, soovides avaliku sektori osakaalu suurendada.

Sirje Rank

Allikas: http://www.aripaev.ee/uudised/2015/06/19/taanis-sisserande-vastastele-suurvoit?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsl

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP