RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 21. aprill 2015

Henno Nurmsalu: Norra lastekaitsesüsteem on viinud vanemad meeleheitele

(Foto: www.delfi.lt, 6.02.2015)


Norras rööviti jaanuaris asenduskodust ühel nädalal kaks Leedu kodakondsusega last. Mõlema röövi kohta on politsei kaudselt vihjanud, et tõenäoliselt on rööviga seotud laste vanemad.
Eile avaldas Leedu Välisministeerium teate välisministri kohtumisest Norra kolleegiga. Kohtumise eesmärgiks oli koostöövõimaluste leidmine laste õiguste tagamiseks. Kohtumise ajendiks olid eelpoolmainitud juhtumid.
Norra meedias oli 26. jaanuaril uudis, et kohaliku lastekaitse hoole alt rööviti Leedu kodanikust 7a. laps. See oli juba teine analoogne juhtum samal nädalal. Röövimise ajal kohtus laps oma emaga, kui ta võeti kaasa tundmatu isiku poolt. Mõlema röövi kohta on politsei kaudselt mõista andnud, et tõenäoliselt on rööviga seotud lapse enda vanemad.
Norra lastekaitsesüsteem on korduvalt meedias kõneainet andnud sellega, et lapsi eraldatakse vanematest suhteliselt kergekäeliselt ja suunatakse asenduskoduteenusele. Eestis on seda rohkem kajastanud venekeelne meedia, kuna mitmed juhtumid Norras on olnud seotud Vene kodanikega. Norra lastekaitseseadus ja Soome lastekaitseseadus on olnud aluseks 1.01.2016 jõustuvale Eesti lastekaitseseadusele, mille vastuvõtmisel oli samuti oluseks aruteluküsimuseks laste perest eraldamise regulatsoon.
Ka Soomes on aastate jooksul olnud mitmeid küsitavaid juhtumeid lapse perest eraldamisega,
(sh Eesti kodanikega), mida meedia on kajastanud. See tekitab õigustatud küsimuse, kas saame eeldada, et Eesti seaduse rakendamise käigus ei teki analoogilisi probleeme ja kas laste perest eraldamise lihtsustamine on õigustatud.
Leedu Delfis ilmus 6.veebruaril lugu ühest Poola eradetektiivist, kes on spetsialiseerunud vanematest eraldatud laste tagasiröövimisele Norra lastekaitse asutustest. Teemast huvitatud saavad seda inglise keelset artiklit lugeda siit

 Allikad:
1. https://ro.mfa.lt/default/en/news/lithuanian-foreign-minister-and-norwegian-ambassador-discussed-cooperation-on-childrens-rights-protection
2. http://www.thelocal.no/20150127/police-seek-boy-7-abducted-in-norway
3. http://norwegianfirstnews.blogspot.com/2015/01/seven-year-old-missed-molde-police-do.html
4. https://www.riigiteataja.ee/akt/13265262
5. http://en.delfi.lt/lithuania/society/polish-investigator-who-kidnaps-lithuanian-children-from-norways-child-services-we-did-things-we-cannot-talk-about.d?id=67100792

Allikas: http://nurmsalu.ee/norra-lastekaitsesusteem-on-viinud-vanemad-meeleheitele/
______________
Lugege lisaks meie "lastekaitseseadusest " SIIT.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP