RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 19. november 2017

Huvitavat pühapäevaks: Soome riigi 100. aasta puhul peetakse hõimurahvaste malepidu

Lõuna-Soomes Heinola linnas toimub 17.–19. novembrini soome-ugri malefestival. Selle korraldajaks on Soome maleliit, ettevõtmist toetavad ka Soome riik ja erasponsorid. Tegemist on üritustesarja „Soome 100” kuuluva sündmusega.

Võisteldakse nii täispikas, kiir- kui ka välkmales, samuti ülesandelahendamises.
Festivali tähtsündmuseks on võistkonnavõistlus 25-l laual. Osaleb neli koondist: soomlaste, eestlaste, ungarlaste ja – ühendvõistkonnana – Venemaa soome-ugrilaste koondis. Koondised moodustatakse rahvuse-, mitte kodakondsusepõhiselt.

Eestlaste koondise esinumbriks on rahvusvaheline suurmeister Kaido Külaots. (Muide, töötas viimatisel maleolümpial Soome koondise juhendajana.) Teised tuntumad koondislased: rahvusvahelised meistrid Kalle Kiik ja Tarvo Seeman, FIDE meister Jaan Narva, meistrikandidaadid Kaimar Puusepp ja Eino Vaher ning naiste FIDE meister Tuuli Vahtra. Koondisse kuulub ka 2016. aasta Harjumaa naiste kiirmalemeister Ester Leuska.
Venemaa soome-ugrilaste koondise esinumbriks on rahvusvaheline suurmeister Aleksandr Potapov; ungarlaste koondisel on samas rollis rahvusvaheline meister Zoltán Hajnal ja soomlaste koondisel FIDE meister Tommi Luukkonen.

Ungarlaste koondisse kuulub kaks ühenimelist mängijat. Rahvusvaheline meister András Mészáros on Ungari üks tuntumaid malepopulariseerijaid, paljude maleraamatute ja -artiklite autor, lisaks veel maletreener. Keelemees, tõlkija, pedagoog ja hõimuliikuja András Meszáros on aga polüglott, suur Eesti- ja Soome-sõber ning ungarlaste festivalikoondise koostaja.
Kõigi koondiste kooseis: http://www.shakkiliitto.fi/suomi100-joukkueet/

Festivali pidulikule avamisele on tulemas ka FIDE president Kirsan Iljumžinov.
Festivali käigust annab ülevaate Soome maleliidu kodulehele selleks puhuks loodud erilehekülg www.shakkiliitto.fi/suomi100/.

Tõnu Kalvet

Allikas: http://www.eestimale.ee/uudised/2017/soome-riigi-100-aasta-puhul-peetakse-hoimurahvaste-malepidu
______________
 M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP