RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 21. november 2017

Saksamaa koalitsioonikõnelused nurjusid – Merkel lõhkise küna ees

Saksa koalitsioonikõnelused uue valitsuse moodustamiseks nurjusid pühapäeva hilisõhtul, kui liberaalsed Vabad Demokraadid (FDP) lahkusid läbirääkimistelt.

“Parem on mitte valitseda kui valitseda halvasti,” ütled FDP liider Christian Lindner, lisades, et kantsler Angela Merkeli konservatiivide ja rohelistega ei olnud võimalik leida “usalduse alust”. Kuu aega kestnud läbirääkimised takerdusid mitmele küsimusele, seal hulgas migratsioonile.

Merkeli liberaalne pagulaspoliitika, mille tulemusena on alates 2015. aastast Saksamaale saabunud rohkem kui miljon asüülitaotlejat, pani osa valijaid andma septembris peetud üldvalimistel hääle ka rahvuslik patriootlikule erakonnale Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Sotsiaaldemokraadid on juba välistanud naasmise suurkoalitsiooni Merkeliga. Kuna Merkel ise ei poolda vähemusvalitsuse loomist, ootavad Saksamaad ees ilmselt uued valimised.
Alates 2005. aastast võimul olnud Merkelil tuleb ilmselt seista silmitsi parteikaaslaste küsimusega, kas ta on ikka parim kandidaat juhtimaks neid uude valimiskampaaniasse.
Päevaleht Bild kirjutas pühapäeval, et ebaõnnestumine koalitsiooni moodustamisel seab Merkeli kantsleriameti ohtu. Ajalehe Die Welt veebiväljaande arvamusuuringus ütles 61,4 protsenti vastanutest, et kõneluste nurjumine tähendab Merkelile lõppu valitsusjuhina. Ainult 31,5 protsenti arvas vastupidiselt.

Merkel oli sunnitud otsima liitlasi pärast septembris peetud valimisi, mis jätsid tema kristlikud demokraadid ilma enamusest. Parteijuhid olid seadnud kõneluste lõppemise ajaks kella 18.00 pühapäeval. Kuid selleks ajaks tulemust ei saavutatud.
Lisaks migratsiooniküsimustele oldi läbirääkimistel erimeelt ka keskkonna teemadel. Rohelised tahavad järkjärgulist loobumist kivisöest ja sisepõlemismootoriga autodest. Konservatiivid ja FDP aga rõhutasid vajadust kaitsta tööstust ja töökohti.

President Frank-Walter Steinmeier hoiatas ajalehes Welt am Sonntag, et uued valimised võivad viia selleni, isegi suuremal koalitsioonil või niinimetatud Jamaika koalitsioonil ei ole enam enamust. “Siis oleks kaotus suurem kui ebaõnnestumine valitsuse moodustamisel,” ütles ta.

AFP-BNS
Foto: AFP/Scanpix

Allikas: http://uueduudised.ee/uudis/maailm/saksamaa-koalitsioonikonelused-nurjusid-merkel-lohkise-kuna-ees/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP