RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 17. veebruar 2019

Kuidas Objektiivi ajakirjanduslik huvi kaotas “soovahetuspäeva” Eesti koolidest

Väiksed mardisandid Toompeal. Foto: Scanpix

“Minu laps õpib Tartu Herbert Masingu koolis. Tal on diagnoositud autism. Tema koolis toimub stiilinädal, mille ühe päeva teemaks on soovahetus. Ma ei ole nõus, et minu lapsele, kes ei suuda tajuda maailma normaalselt, sunnitakse peale väärastunud maailmapilti.”

Sellise murega pöördus lapsevanem Virgo Kurist Objektiivi toimetuse poole. Vihjeid “soovahetuspäeva” kohta laekus muudestki allikatest ja teiste koolide kohta. Näiteks Merivälja Koolis 1. veebruaril toimunud stiilipäev oli samateemaline.

Idee tuli õpilasesinduselt
Peale Objektiivi selgitavaid küsimusi sõnastati Merivälja kooli kodulehel “soovahetuspäev” uuesti “Ümberriietumise päevaks”. Kooli juhtkonna sõnul oli tegu karnevaliüritusega nagu mardi- või kadripäev, millel pole midagi pistmist ühiskonnas mõningate ringkondade poolt pealesurutava sooideoloogiaga.
“Stiilinädalaid on meil korraldatud aastaid. Ideede generaatoriks on eelkõige õpilasesindus, korraldajaks kooli huvijuht koos õpetajatega. Osalejateks kõik õpilased, kes soovivad sel päeval selles stiilis kostüümi kanda, osalejaid väljaspoolt kooli ei ole,” selgitas kooli direktor Greta Ammer.
“Meie kooli traditsioonilise õpilasürituse kontseptsioon ei ole kuidagi seotud ühiskonnas üleskerkinud populaarse aruteluga sugude või soovahetuse teemadel ja sellise konteksti omistamine oleks täiesti ebakohane ning häiriv,” lisas Ammer.

Hooletu sõnastus
Selguse saamiseks Herbert Masingu koolis toimuva kohta käis Kurist koha peal kohtumas kooli juhtkonnaga.
“Miks selline perversne nimetus? Soovahetus ei ole inimesel võimalik. Mina leian, et see on tahtlik ja ühiskonna või tellijate poolt peale surutud,” leidis murelik lapsevanem.
Kooli juhtkond kinnitas seevastu, et stiilinädal on õpilasesinduse eestvedamisel juba aastaid toiunud sündmus, mis on olnud omamoodi karneval või palagan.
“Üks on meie bioloogiline sugu, teine on mäng meie sotsiaalse sooga. Inimkond on sadu aastaid aeg-ajalt nalja teinud, et kehastuda mängulises võtmes ümber kellekski teiseks. Sõnastus võib tõesti olla natukene nõrk,” sõnas kooli arendusjuht Siim Värv.
“Koolina oleme nõus, et poiste ja tüdrukute vahel on erinevused ja oma soo muutmine käigu pealt ei ole võimalik,” lisas arendusjuht.

Katuseraha sotside oma initsiatiiv
Kurist jäi siiski skeptiliseks, viidates Tartu Herbert Masingu kooli ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna suhetele. Nimelt sai kool tänavu sotsidelt 10 000 eurot katuseraha.
Värv täpsustas, et Sotsiaaldemokraatliku erakonnaga koolil erilisi suhteid ei ole. “Oleme koolina selgelt apoliitiline. Katuseraha on erakond eraldanud omal initsiatiivil. Seni, kuni toetus on heategevuslik ja sellega ei kaasu piiranguid meie tegutsemis- ja otsustusvabadusele, ei ole me näinud põhjust keelduda toetustest poliitiliste vaadete alusel,” lisas Värv.
 

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP