RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 17. mai 2018

MATTI ILVES: USA PRESIDENT ÜTLES LAHTI TUUMALEPINGUST IRAANIGA

"Postimees": "Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles reedel, et Iraani tuumalepe töötab ja annab tulemusi ning et president Donald Trumpil ei ole võimu seda tühistada."

Sellest hoolimata tühistas USA president Donald Trump selle (5+1) leppe, kehtests Iraanile ennenägematud sanktsioonid ja ähvardab ka Iraaniga äri ajavaid E. Liidu riike. Muidugi nii võib tekkida järjekordne konflikt ELi ja USA vahel. Ohtlik on aga see, et nüüd võib Iraan jätkata tuumarelva väljatöötamist, kui riigijuhid peaks seda tahtma. Praegu nad küll lubasid Sksa- ja Prantsusaale lepigut täita.

Miks mulle see pool-teokraatlik riik meeldib? Aga seepärast, et ta suudab ajada täiesti iseseisvat poiitikat ja ei ole kellegi käsualune (kõige vähem globalistide), silmas peetakse vaid oma riigi poliitilisi huve.
Selleks on loodud ka vastava tugevusega armee. Näiteks, Iraani kaitseministeerium teatas juba mõni aasta tagasi uue hävituslennuki koodnimega Qaher-313 (Conqueror-313) tootmise alustamisest, lennuki juures on kasutatud moodsat  stealth tehnoloogiat mis muudab selle radaritele nähtamatuks. See on ka esimene täielikult Iraanis konstrueeritud ja valmistatud hävitaja. Iraanis on tootmises ka Saeqeh võitlejad-pommitajaid, mille esimest eskadrilli esitleti setembris 2010. Viimastel aastatel on Iraan teinud suuri edusamme kodumaise relvastuse ja mitmesuguste kaitsesüsteemide tootmises ning arendamisel. Neil on ka veelaused raketid (kiirusega kuni 500...600 km/h), mida pole isegi ameeriklastel.

Juhul, kui USA soovib Iisraeli huvides Iraaniga sõda alustada, siis ei saa võit selles sõjas eriti kerge olema ja nõuab võib-olla USA-lt tuumapommi kasutamist seda mitte omava riigi suhtes.
Iisrael, olemata tuuumarelvade olemasolust (viimastel andmetel tuumalõhkepäid võib olla juba tublisti üle 100) kardab siiki Iraani, sest eelmised peaministrid on sõja korral Iisraeli riigi lubanud maapealt minema pühkida. Iraani kadumist soovib ka meie suur sõber (Mikser äsja alles soovitas tihedamaid suhteid selle eeskujuliku riigiga luua) "demokraalik" Saudi-Araabia. USA seljataga ongi vaid 2 eespool mainitud riiki.

Näib, et Iisraeli huvid persident Trumile ülitähtsad. Tegelikult peaks Trump juute ju kõigiti rahuldama, sest ta ei lähe eraisikutele kuuluva Föderaalreservi kallale ja ta perekond on tihedalt seotud tütre Ivanka (35 aastat vana) abielu kaudu äärmusjuudiga ja nende äärmusliku judaismi usuvooluga - chabad, olles seal lusa üks propageeriv naisaktivist. Ivanka ei ole ainult esimene tütar, ta on ka presidendi nõunik, nagu tema abikaasa juut Jared Kushner.
Ja eks ta nüüd pingutab, kasvõi võõraste huvide eest sõtta minnes.
Kas sõda?

Loodan, et kindralid panevad Trumpile aru pähe ja sõda ei alustata.

USA–Iraani kriisi tagajärjel jääb jämedam ots kütuste hinnakujundamisel Saudi Araabiale, selle riigi tahtmiste täitumisel tõuseks bensiini hind tublist, ka Eestis. Kasulik on see samuti Venemaale.
Tuletan veel meelde, et Iraan oli üks esimesi riike, kes tunnustas Eesti taasiseseivust ja toetas Eestit ka enne sõda Rahvasteliitu (RL 1919–1946) astumisel.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP