RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 10. august 2017

Arvo Soomets: Lugupeetud arstid!

Kas te ikka ise kah enestele aru annate, millega te tegelete?

Kohtusin täna mehega, kes usaldusest teie vastu oli lasknud ennast täis puukida sihukest medikamentoosset kokteili, et ma siiralt imestasin, kuidas ta veel elus püsis.

Esteks olid tal südamerohud, mis pidada südant rütmis hoidma. Ok, sellest sain ma veel aru.

Siis nosis ta vere vedeldajaid koos diureetikumidega. Diureetikumid on teatavasti vahendid, mis peaks liigse vedeliku kehast eemaldama. Kas teile, kallid tohtrid, ülikoolis üldse midagi õpetati või panite füsioloogia loengutest lihtsalt pausi ning rüüpasite Toomemäel õlut või olite farmakoloogialaborist mõned narkootilise toimega preparaadid pängu pannud ja trippisite ühikakoikus?! Kas teile ikka jõuab pärale, et vere teeb vedelamaks vesi ja vedelikku kehast eemaldavad preparaadid kuivatavad organismi ja teevad vere paksuks kui tökati.

Järgmisena kuulus mehe tabletiarsenali vererõhku alandav ravim, mis idee järgi peaks olema veresoonte dilataator ehk laiendaja ehk preparaat, mis alandab veresoonte toonust ja peaks nagu laskma verel vähesema surve all ringi käia. Kallid tohtrid, teid peaks saatma traktoristide koolitusele, et te hakkaks midagigi mõikama hüdraulikast. Kui organismist on vedelik eemaldatud ja vere viskoossus on suurenenud ehk "õlist" on saanud "tökat", siis selle läbipressimiseks voolikutest (veresoontest) peab pump (süda) tegema topelt tööd ja vererõhk on kõrge. Kui te laiendate voolikuid (veresooni), siis tõkatpaksu vere edasiliigutamiseks teeb süda topelt tööd ja hoiab vererõhu endiselt kõrge, sest kuidagi peab ju süda suutma verd pumbata ka endast kaugel asuvatesse organitesse ja kehaosadesse, näiteks kätesse ja jalgadesse. Kuna keha kaugemates osades on verevarustus häiritud ja sinna on sadestunud suht palju jääkaineid ja soolasid, siis need hoiavad seal vedelikke puhta osmoosi tõttu paigal. Veri, mis on vedelike väljaajamisest paks kui tökat, ei jõua keha distaalsetesse osadesse ja ei saa sealt jääke välja tuua. Süda teeb kõik, et jäsemeid paistetusest päästa ja paneb vunki juurde ning vererõhk kasvab. Teie topite inimesele veresoonte lõõgastajaid sisse, veresoonte ristlõikepindala suureneb ja ühe ühiku vere edasiliigutamiseks peab süda veelgi rohkem rabelema ja tulemuseks on südame kurnatus ja veelgi kõrgem vererõhk.... jne., kuni inimese mootor ei pea vastu ja ütleb üles. Kas kõlab loogiliselt?

Selle tapva kokteili asemel ei tule teil pähegi mõtet, et küsida inimeselt, et kui palju ta tarbib päevas puhast joogivett, et soovitada patsiendile lihtsalt juua VETT. Mitte teed, mahla, süüa prae asemel suppi vaid lihtsalt juua VETT. (minu tänane tuttav ei joonud põhimõtteliselt üldse vett, sest ta arvas, et olles olnud suur kohvisõber ja saanud sellest omad hädad, jättis ta arsti soovitusel kohvitamise ja asendas selle igasugu teedega). Kas te, arstid, saate aru või olete vähemalt võimelised aru saama, et inimene koosneb meeletust kogusest veest ja sellel on olemas kindlad põhjused ja üks neist on see, et vesi on lahusti, aga tee on juba suht kõrge küllastuvusastmega lahus ega suuda asendada puhast H2O-d.

Siis kuulusid mehe manustatavasse tabletiarsenali valuvaigistid, sest verevarustuse totaalse sassikeeramise tulemuseks olid öösiti valudest tulenevad unehäired. Võimas! Keerame esteks tervise tuksi ja siis võtame kehalt võime häiresignaale edastada - ainukesi keha eneseregulatsiooni vaendeid, mis annaks märku, et midagi on korrast ära ja midagi tuleb korda teha.

Kuna tabletilaadung oli mehe seedimise ja liikumisvõime minimaliseerinud, siis olid arsti soovitusel kokteilis ka lahtistajad, mis omakorda väljutavad kehast vedelikke...

Aga ka see pole veel kõik (nagu öeldakse telepoe reklaamis)!
Ja nüüd tuleb see, kallid arstid, mida ma nimetan legaliseeritud kuritööks, mille sooritamiseks on teie ajud nii läbi pestud, et te peate seda suurimaks heateoks, mille peale suudate tulla - ANTIDEPRESSANDID! Kuna kogu jama on mehe närvid krussi keeranud ning ta tunnistas arstile, et vahel tuleb must masendus peale, siis särasilmne arst kirjutas talle Xanaxi välja...

Mees on alles 55-aastane ja viimased 10 aastat sellest on ta olnud otsekui ravimitööstuse katsepolügon ja selle polügoni narkodiiler kannab valget ja säravat kitlit, moekaid ja tarka väljanägemist rõhutavaid prille ning litsenseeritud arsti tiitlit! Selle mehe "diileriks" pole üks arst, kelle kohta võiks öelda, et "juhtub ka parimates peredes" vaid terve rida nö erialaspetsialiste perearstist ülikooli professoriteni.
Talle oli jäetud mulje, et ta saab enamuse oma "rohtudest" "ülimalt soodsalt", sest enamus nendest medikamentidest on nn soodusravimite nimekirjas. Mõne asja eest pidi ta maksma apteegis vaid 10% hinnast. Aga tal polnud aimugi, et ravimitööstus saab nii ehk naa kätte 100% oma nõutud hinnast ja seda palju kiiremini ja lihtsamini kui tavalises turusituatsioonis - otse haigekassast ehk maksumaksjate taskust.
Ja kõige kurioossem (samas täiesti tavapärane) on see, et asi sai alguse 10 aastat tagasi tundest, et kõrvades oleks nagu kergelt punnitamise tunne olnud...

Ma tean, et arstide seas on endiselt südametunnistust omavaid ja toredaid inimesi, kes on endiselt säilitanud iseseisva mõtlemisvõime, siis ma ei saa aru sellest, kuidas te seda meditsiinilis-tööstus-kompleksi veel endiselt talute ja häält ei tõsta?

Meil ei ole puudust arstidest, neid on meil piisavalt, aga meil on liiga palju haigeid ja selle on otseselt põhjustanud meditsiinitööstus. Nii nagu sõjatööstus põhjustab sõdu, et müüa relvi, mis annab sõdadele vaid hoogu juurde, niisamuti teeb meditsiinitööstus kõik, et oleks rohkem haigusi, et müüa rohkem ravimeid, mis põhjustavad veelgi rohkem haigusi jne.

Kallid arstid, võtke nädalat paar palgata puhkust, analüüsige oma tööd ja tulemusi, mõelge selle üle, mitu inimest te olete oma rutiinse ja ravimifirmade poolt "õpetatud" tegevusega terveks teinud - täiesti terveks. Kasutage oma loogilist mõtlemist ja jõudke järeldusele, et aeg on maha panna diileri-amet ja võtta tagasi oma kunagine ülikoolieelne unistus OLLA SEE, KES INIMESI AITAB.

P.S. Ma tean, et siinses sotsmeedia keskonnas on seda pisikest nupukest lugevaid arste vähe ja needki, kes seda loevad, ei leia siit miskit uut vaid nad teavad seda kõike niigi. Aga ehk läheb see pisikirjutis mingilgi moel infovälja ja loob omal väikesel moel mingigi virveduse ja rajab teed kasvõi ühe inimelu päästmiseks seisundist, kus tekib mõte, et parem tervena surra kui surres elada.

Allikas: Marve Piip, Facebook

23 kommentaari:

londoniblogi 10. august 2017, kell 17:32  

Väga hästi kirjutatud, vaid mõned tähevead võiks ära parandada, aga väga hea ja loogiline ja sealjuures ka põhjendatud kirjutis.

Anonüümne 10. august 2017, kell 18:05  

Ma pole arst. Aga on teada, et lihtsam variant tervist parandada ja vererõhku alandada on kaalust alla võtta - võib eeldada, et see on üks "tuttava" hädade põhjustest. Kui süda on nõrk (tihti kaasnevad sellega südame rütmihäired), kogunebki organismi liigset vett, sest tugev süda paneb aktiivsemalt tööle ka neerud, mis liigset vett kehast välja filtreerivad. Kui süda nõrk, koguneb organismi liigne vesi ja koos sellega suureneb oht erinevate põletike tekkeks. Arstid teevad, mida oskavad. Vahel võiks nad muidugi paremini suhelda osata ja patsiendile oma otsuseid põhjendada, aga vahel pole neil selleks lihtsalt aega, sest kolleegid on välismaal ja vähegi tööl käivad inimesed on kõik ravikindlustatud ja peavad abi saama. Ennetusest - kuidas elada nii, et rütmihäireteni mitte jõuda või jõuda selle hädani kõvasti hiljem kui 55 aastasena - sellest räägitakse liiiga vähe. Et ka patsient targem oleks. Tasuks pigem seda propageerida, mitte arste kritiseerida, kes teevad, mida suudavad.

Anonüümne 10. august 2017, kell 19:35  

Noh jah....xanax pole siiski antidepressant vaid rahusti kõigest.

Anonüümne 10. august 2017, kell 20:01  

Miks inimesed ei oska sūūa möödukalt ja tervislikult...ma ei saa sellest aru, iseenda ohvrid...

Anonüümne 10. august 2017, kell 22:08  

kõrgvererõhk võib tulla ka kõhnal inimesel ja see on juba ohumörk, et kuskil veresoonkonnas on takistus

Anonüümne 10. august 2017, kell 23:55  

Hmm... see pole ju kirjand ega etteütlus(tähevead). Sõnum on siin peamine. Aga kui seda ei hooma siis tuleb "kuiva" kirjatehnika näol enda tarkust upitada.

Anonüümne 11. august 2017, kell 02:25  

Vàga hea kirjutis ja tavalistel haigetel inimestel on siit palju kòrvataha panna, et end ise aidata. Keemia on mùrk ja ùkski mùrk pole inimest terveks ravinud.

Anonüümne 11. august 2017, kell 07:31  

Ei ole hea kirjutis. Ei ole siit palju kõrva taha panna. On vaid vinguv ja tige ja halvustav. Pole nii, et oled paks ja õgid palju ja sellest hulgim hädasid. On hunnik muid hädasid, mis siiski ülekaalu põhjustavad. Ka mina võtan igapäevaselt mitmeid ravimeid. Kui neid ei võtaks, oleks mul väga halb olla. Need ravimid hoiavad kõik kenasti kontrolli all. Ja elukvaliteet on kenasti olemas. Mis niimoodi ülbel toonil arstdesse suhtuda? Irooniliselt. Mind on arstid palju aidanud. Olen kokku puutunud väga toredate ja hing ning südamega töötavate arstidega. Ei ole nad mingid ravimikirjutajad fanatid. Enamik neid on väga tublid. see kirjutis siin kuulub samasse valdkonda, mis "vaktsineerimine on saatanast". Usun, et kui artikli kirjutajatervis tuksi hakkab minema, siis kaob ära põlgus arstidesse ja kriibib temagi arstikabineti ukse taga. Ja kui tarvis, siis krõbistab temagi neid.

Anonüümne 11. august 2017, kell 09:05  

Häbi Anonüümne10. august 2017 18:05

Arstid tapavad patsiente! See artikkel on väga hea. Arste tuleb hakata oma tegude eest passitama vanglatesse.

Unknown 11. august 2017, kell 09:43  

Kirjutis on kirjutatud et lollimast lollim aru saaks ja tore lugeda,kuna pole kirjutatud arsti terminitega.Jah,inimesed kahjuks neelavad kõiksugu keemiat kõrist alla ja raiskavad raha selle mürgi peale,mis arstid välja kirjutavad kergekäeliselt,ju siis on neil oma diil ravimifirmadega!Käisin arstil,puusa liigesed läbi,taheti kohe antibiootikumid kirjutada,palusin arstil midagi looduslikumat,sain ja puusad terved.Igasugu pooke süstimitest olen kaarega mööda läinud,on olemas alternatiivne ravi,vanarahva tarkus,mida tasub proovida ja kui see ei aita,siis minna keemia peale.Tänud kirjutajale,siit saab asi palju selgemaks ehk igale tavakodanikule,ka minu näide on üks vähestest!

Anonüümne 11. august 2017, kell 10:11  

Probleem on ühiskonnas laienalt. Enamus inimesi "tarbib" meditsiini. Paljuski on see ajupesu tulemus ning siis hakkadki tablette neelama. Kui sellest ringist välja astuda ja enese eest aktiivselt hoolt kanda, siis pole vaja ka ravimeid manustada. Kui õnnetused välja arvata, siis muude asjadega peaks inimene ise hakkama saama. Muidugi juhul, kui ta on piisavas kontaktis iseendaga.
Kahjuks järgib enamus arste pimesi ette kirjutatud arviskeeme ning vahel tundub, et iseseisev mõtlemisvõime on ülikooliaastatega "kirurgiliselt" eemaldatud

Arvan 11. august 2017, kell 12:23  

Lubage naerda. Julge väide: "aga meil on liiga palju haigeid ja selle on otseselt põhjustanud meditsiinitööstus". Et ühesõnaga, mitte ohjeldamatu rasva, saia ja alkoholipruukimine, istuv eluviis, suitsetamine ja stress ei tee inimest haigeks, vaid ikka arstid. Nojah, keegi peab ju süüdi olema. Kas inimesed suudavad veel tõesti nii naiivsed olla, et kui keskealise mehe tervis ONGI juba kõigi nende ülalpoolnimetatud teguritega tuksi keeratud, aitab sinisilmne soovitus VETT juua tal ennetada insulti, infarkti jm surmavaid jamasid? Ma kahtlen selles. Väga keeruline on tunnistada endale tõde, palju lihtsam on süüdistada arste kõiges. Võtke pead pe*sest välja ja vaadake enda ümber ringi ja hakake sööma normaalselt ning tehke sporti, selle asemel et siin tatti pritsida arstide suunas. Selle kirjutise autori taolistele lühinägelikele tegelastele on aga kõiges vaja mingeit draamat ...

Unknown 11. august 2017, kell 12:33  

Heldus, ta kirjutab vist minu mehe haigustest ja ravist. Aga lõpu on unustanud, et lõppes asi gangreeniga jalas.

Anonüümne 11. august 2017, kell 12:59  

Selle artikli autor pole ikka päris aru saanud kuidas inimese organism ehk füsioloogia, ainevahetus toimib! Tasuks pisut enne mõelda, et mootoril ja orgamismil on suur vahe. Tavatsetakse òelda, et töö on tellija materialist, seega see mis 10a tagasi alguse sai ja isegi enne seda on kõik praeguse seisundi tagajärg. Uurid ehk järgi millist vett toob välja diureetikum (teatavasti on inimese organismis rohkem ruumi vedeliku jaotamiseks, kui ainult veresooned) ja mis põhjustab veresoonte haigestumist mille tagajärjel tekivad rütmihäired, kõrge vererõhk, lõpuks infarkt ja insult, neerude haigestumine ja palju muid probleeme. Ja siis võtad ehk ka ette iseennast ja seda sõpra, vaatad üle, kuidas organismi hävitad. Inimese organism hakkab vananema juba 30ndates, seega mõelge parem, kuidas sealt edasi seda säästa erinevate terviseprobleemide eest.

Anonüümne 11. august 2017, kell 16:14  

Teksti on koostanud inimene, kes ise küll füsioloogiat õppinud pole, aga on kas väga kade arstide peale (ei saanud ise arstiteaduskonda sisse näiteks) või siis tegeleb mingi alternatiivteraapia või kahtlaste ainete äriga.

Anonüümne 11. august 2017, kell 16:33  

Artikli kirjutaja on tegelikult meditsiinilise haridusega ning töötanud aastaid laboris vaktsiinidega, teab päris hästi, millest räägib. Lisaks täiendab oma teadmisi igapäevaselt juba aastaid väga erinevatest allikatest.
Ja kui ravimid oleks su terveks teinud, siis sa ei peaks neid ju edasi võtma. Või on need su igapäevased kaaslased peamiselt selleks, et võiksid oma enesehävituslikku elustiili jätkata ja keha häiresignaale eirata, neid maha surudes?

Lihtsalt täpsustuseks 11. august 2017, kell 21:36  

Väga piinlik, kui "meditsiinilise haridusega" kodanik, kes "teab päris hästi, millest räägib", väidab, et Xanax on antidepressant. Tegemist on täiesti erinevate ravimirühmadega, mille toimemehhanismid on samuti erinevad. Kui artikli autor eksib nii elementaarse teadmisega, siis pole võimalik ka kogu ülejäänud juttu tõsiselt võtta.

raivo orgusaar 12. august 2017, kell 00:10  

Arstid, kes te siin oma heietusi kirja panete. Saage kordki nägijaks ja tõdege, et vaatamata sellele, et te pole mitte kedagi mitte kunagi terveks ravinud, vaid haigusi leevendanud, tunnuseid alandanud, ära peitnud ja pole ka Te kuigi terved, siis võiks selle kõige taustal ometigi nüüd mõtlema hakata, miks Inimesed kaasaja naftast tehtud meditsiini toeal mitte kunagi ei tervene ja mis see nn. "meditsiin" ei suuda ega tea, huvitugi haiguste tegelike tekkepõhjuste kõrvaldamisest. On aeg teada saada ka seda, et terveks ei ravi mitte kedagi mitte tabletid (naftast) ega ka arst, vaid inimese enda kaitse, võõrkeeli immuunsus, mida on vaja vaid õigete looduslike ainete, puhta joodava vee, mürkide ja parasiitide pideva väljutamisega lihtsalt usinalt toetada...

Anonüümne 12. august 2017, kell 12:23  

Mis asi on ”lihtne B-vitamiin, mitte see tehislik”?
Toksoplasmoosi diagnoositakse tavaliselt antikehade määramisega veeniverest, toksoplasmat (Toxoplasma gondii) pole vaja ajust otsida.
Kui ravi vaja, siis tavaliselt kasutatakse antibiootikume, miite bensodiasepiinide gruppi kuuluvat Xanaxit.

Anonüümne 12. august 2017, kell 18:04  

Artikkel on pehmelt öeldes rumal. Aga nagu tavaliselt läheb peale kõik, kus vähegi arstide kohta halvasti öeldakse. Artikli autoril pole aimu ei füsioloogiast ega patofüsiloogiast,väitku kui palju tahes vastupidist. Kui oleks, siis häbeneks oma silmad peast välja .mis kokku kirjutas. Põhiliselt täis eneseimetlust, et kus nüüd alles panin ära. Ei hakka aega raiskama tühja täis teksti oponeerimise peale. Kirjutamise kaunil suveõhtul võtsin sellepärast ette, et ses artiklis on üks tüüpiline mõttekäik, millel justkui loogika olemas.Nimelt miks võetakse verevedeldajat ja siis veeväljaajat. Füsioloogiat süviti mitteteadval inimesel tekib loogiline küsimus, miks justkui vastukäiv ravi- vedeleldame ja paksendame. Rahvakeeli kasutatav termin verevedeldaja on eksitav paraku. Tegemist on antikoagulandiga, mis ei tee verd vesisemaks, vaid mõjutab väga keerulist hüübimiskaskaadi, mojutades seal teatud faktoreid, mille tulemusena ver ei hüübi nii kergesti ja trombioht rütmihäirega inimesel väheneb oluliselt. Veeväljaajaja viib aga liigset vett välja sealt, kuhu teda on liiga kogunenud. Need mõlemad mehhanismid on päris keerulised ja nende omandamine Toomemäel õlut juues kindlasti ei õnnestu nagu tolle artikli kirjutaja ilmselt omast käest teab. Mittearstist inimene ei peagi füsioloogiat süvitsi teadma, aga ei peaks ka kippuma artikleid kirjutama. Artiklis mainitud uttaval, nagu selle ravikirjelduse järgi paistab, on ilmselt probleeme ülekaaluga, võimalik, et ka alkoholiga on sinapeal. Julgen väita, et ei ole kaugel kui lisanduvad raviarsenali ka diabeedi ravimid. Veel üks väär arusaam, et meditsiin suudab inimese terveks ravida. Tihti ei suuda. Paljud haigused on kroonilised, seotud haiglaslike muutustega erinevates organsüsteemides korraga. Sel juhul meditsiin suudab pakkuda tuge, et elukvaliteeti parandada. Vererõhuhaigus, kui sellel pole taga mingit spetsiifilist põhjust nagu näiteks kilpnäärme, neerude voi ajuprobleemid, on tegelikul kõige paremini korrigeeritav õige järjekindla dieediga, mis aitab ka liigsetest kilodest vabaneda. Ei ole haigused arstide tekitatud. Inimene tuleb arsti juurde kui on juba haige. Siis soovitakse kiirest parandavat ravimit, dieedi ja eluviisi soovitused kuulatakse tihti ära näoga' tüütu jutt'. Kes järgib ka mittemedikamentoosseid nõuandeid, see on ka ise imestanud , kuidas enam mitmeid ravimeid ei vaja, rõhud püsivad ilmagi head. Mul pole kombeks netis levivaid tobedusi meditsiini kohta kommenteerida, ei jõakski ka. Selle artikli teeb aga ohtlikuks, et kirjutaja sulg jookseb hästi ja värvikalt ja kasutab mõningaid med.termineid(ka vales kontekstis,aga lugeja seda ei pruugi teada) ja nii, on kerge poolehoidjaid saada ja seega palju kurja teha.

Anonüümne 12. august 2017, kell 22:04  

Asi polegi selles artiklis. Rahvas on vihane hästitoidetud-MAKSTUD ARSTIDE PEALE, KELLE VASTUVÕTULE ON RASKE SAADA. Nimelt on ERIARSTID END BARRIKADEERINUD PEREARSTIDE RINGIGA.Eriarstid on ju kompetentsemad kui iga- asja- peale-mihklid perearstid.Ja seda inimvaenulikku süsteemi aitab elus hoida poliitiline võim, kes peksab kuluka jA EBAEFEKTIIVSE süsteemi jaoks kõrgete maksudega rahvalt raha välja.

Anonüümne 13. august 2017, kell 00:31  

No ei saa..ikka peab millegi kallal norima..kui inimene kiresti kirjutab ja vahel teeb ka klaviatuur lollusi..minul vähemal on vahel....aga ..Millega küll selliseid tähenärijaid saaks ravida ..??Ehk ka lahtistit anda,et ei istuks arvutis ja otsiks kus ja kelle kallal saaks vinguda...närida ..

Kerstin Ploompuu 13. august 2017, kell 23:54  

Lisaks "verevedeldajad" mõjutavad vere hüübimisfaktoreid, et ennetada trombide teket. Vesi seda ei tee. Artikli autoril pole küll ravimitest ja haigustest halli aimugi. Sellepäradt traktori mehhaanikud inimesi ei ravigi. Paraku inimesed, kes näiteks toitumisnõustaja juurde saadetakse, et tegeleda probleemide algpõhjustega, ei ole motiveeritud ega suutelised neid nõuandeid järgima. Enamik inimesi ei tahagi võtta vastutust oma tervise eedt vaid ootavadki, et arst aga kirjutaks rohtu ja vadtutaks.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP