Endine Eesti suursaadik Moskvas Mart Helme kinnitas, et tema ei poolda viisavabadust Venemaaga.
«Ameerika Ühendriikides on immigratsiooniprobleemid hiiglaslikud ja sellega seoses on tohutult probleeme eelkõige kuritegevuse vallas,» tõi ta näiteks. «Kui me räägime viisavabadusest ja Eestist, siis pole mingit kahtlust selles, et need riskid kerkivad ka meie puhul väga teravalt päevakorda – inimkaubandus, prostitutsioon, narkokaubandus, relvakaubandus, jõukudega seotud turvariskid.»
Helme lisas, et USA lõunaosariikides sooritavad 75 protsenti autovargustest illegaalsed immigrandid.
«30 protsenti Ameerika Ühendriikide vangla asukatest on illegaalsed immigrandid,» ütles ta. «Need numbrid näitavad kuritegevuse potentsiaali, mis suurte inimvoogude liikumisega paratamatult kaasnevad.»
Helme tõdes, et n-ö vana Euroopa juhtriigid on erinevatel põhjustel huvitatud viisavabadusest Venemaaga, seda suurel määral tööjõu põhjustel.
«Seetõttu, kui me ei otsusta, et me seda mängu kaasa ei tee, siis meil tuleb need riskid endale teadvustada ja ettevalmistuda, et me nendega hakkama saaksime,» ütles Helme. «Need riskid ei jää realiseerumata. See on teiste riikide praktika – me muutume teatud kuritegevuse transiidikoridoriks. See ei jää tulemata.»
Helme sõnul ei pea viisavabaduse puhul olema Eestis tasemel mitte ainult piirikontroll, vaid kogu turvateenistus riigis igal pool.
«Sest kui inimene tuleb Narvas üle piiri, siis ta ei jää sinna pidama, vaid läheb edasi,» ütles ta. «Peame olema valmis, et meil oleks olemas piisav turvavõimekus, et tegeleda nende inimestega, kes tulevad legaalselt riiki pahade plaanidega. Aga maapiirkonades ei suuda me praegugi turvalisust tagada.»
Helme tunnistas, et loomulikult on asjal ka positiivne pool, näiteks turismi kasv ja suhete paranemine. Siiski on tema hinnangul võimalikud negatiivsed mõjud suuremad, mistõttu tema viisavabadust Venemaaga ei poolda.
Foto: Mihkel Maripuu
Allikas:  SIIN
Mart Helme on EKRE juhatuse liige.
__________________________
Mäletame, et kui hakati arutama viisavabaduse kehtestamist Venemaaga olid kõik meie juhtpoliitikud ja valitsus selle vastu. Kui aga Euroopa Liit võttis kindla seisukoha viisavabaduse kehtestamisest Venemaale, muutus ka poliitikute seisukoht järsult viisavabadust pooldavaks, see aga näitab, et tegemist on E Liidu otsuseid alandlikult täitvate arglike tuulelippudega ja mitte eestlaste huvide eest seisvate väärikate inimestega.
M.I.