RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 17. november 2012

MATTI ILVES: ELIONI KEELEPOLIITIKAST

Firma Elion reklaamib ennast Eestile mõeldud venekeelsetes telekanalites, et nende kõik (klientidega kokkupuutuvad) töötajad on selgeks õppinud vene keele, tulge ja me räägime teiega teie emakeeles!
Elion Ettevõtted AS kuulub aktsiaseltsile Eesti Telekom, mis omakorda kuulub firmale Baltic Tele AB. Selle ettevõtte omanikuks Rootsi firma TeliaSonera AB. Nii tuleb välja, et rootsi omanikud sunnivad eestlasi vene keelt rääkima. Rootsi telekomihiid TeliaSonera on saanud ka töötajate kaebusi repressioonide, tagakiusu ja ähvardamiste tõttu Elionist vallandatud töötajatelt.

Selline keelepoliitika on ka Rootsi kapitalile kuuluvates pankades, nii mõneski väliskapitalile kuuluvas ettevõttes ja olen kuulnud sedagi, et ka paljudes eestlastele kuuluvas asutuses. Tuleb välja, et ettevõtete omanikud teevad meil keelepoliitikat. Sest ei piisa sugugi sellest, kui eestlastest töötajad räägivad riigikeelele lisaks veel inglise keelt, mis on üldtunnustatud rahvusvaheline suhtluskeel. Kui töötaja ei ole nõus ära õppima vene keelt (paljud ei õpi koolis aga üldse seda), siis ta kas vallandatakse või paigutatakse võimaluse korral teisele tööle, aga selliseid ümbesuunamisi avaneb vähestele.
On ka ajakirjanduses ilmunud mitmeid teateid, et töötajaid on karistatud seetõttu, et nad ei räägi vene keelt. Selline on siis firmade suhtumine riigikeelde.

Kõik on alguse saanud sellest, et riigil puudub järjekindel range keelepoliitika ja firmade juhid on sellest hästi teadlikud. On järjest tehtud järeleandmisi vene keelele ja sisuliselt on Eestis kujunenud välja kaks riigikeelt, seda valitsuse vaiksel nõusolekul.
Tulevikus on tõenäoliselt nii, kui oli tsaariajal - 3 kohalikku keelt, ainult saksa keelt asendab inglise keel, seda Euroopa Liidu nõudmisel ja pole ka kaugel aeg, kus need kolm keelt saavad ka riigikeele staatuse.
Nii kaugele siis kindlasti jõuame riigi hambutu keelepoliitika tõttu.

9 kommentaari:

Aleksander Kaasik 17. november 2012, kell 13:25  

Üldtunnustatud rahvusvaheline suhtluskeel on ka vene keel. Aga väga naljakas on rääkida Eestis vene keele eiramisest, kui samas suureneb Venemaalt turistide voog ja kohapeal on peale eesti keele valdajate arvukuselt järgmised vene keeles kõnelejad.Eestis toimivad panga võtavad tööle vene keelt kõnelejaid ja mitte vaid ärihuvides, vaid ka austusest maailma suurima riigi vastu, kus pidevalt paranevad majandusnäitajad ja rahva elujärg. EMT on sellest samuti teadlik. Nüüd ka Matti!Kas oled unustanud vene keele, mis sa põed!

Matti Ilves 17. november 2012, kell 14:20  

Ei ole teiega nõus, te esindate vene imperialistide seisukohti. Vene keel pole olnud kunagi mingi rahvaste vaheline suhtluskeel, vaid ainult Vene impeeiumi sisene keel.

Aleksander Kaasik 17. november 2012, kell 16:37  

Vaene Matti, ikka veel imperalismi kõidikutes kui samas ma Tuneesias sain vene keelega hakkama!!

Matti Ilves 17. november 2012, kell 16:52  

Ei näe mõtet veendunud kommunistiga vaielda, olgu see nüüd äraüteldud ja seda kuulutasite ise ühes oma kommentaaris.

Anonüümne 17. november 2012, kell 17:53  

mille poolest erineb USA või briti imperialism vene omast ? ei erine..aga keeleoskus paha ei tee, pole mõtet korrata meie vanavanemate vigu eelmise EW aegadest, kui ka vene keele oskus noortel unarusse jäeti..see maksis end hiljem kurjalt kätte,

P.S. Ärimiizu olen, veendunud Eesti patrioot ja selle blogi pidev lugeja..

Matti Ilves 17. november 2012, kell 18:12  

Ütlen teile seda Ärimiizu, et ma ei võitle vene keele ja üldse keelte vastu. Vaid ainult selle vastu, kuidas see meil on juba kujandatud teiseks riigikeeleks ja seda eestlastest töötajatele peale sunnitakse. Samuti peaks jääma kodanike ja õpilaste otsustada millise võõrkeele nad enda õpingutes 2. või 3. keeleks valivad.

Anonüümne 17. november 2012, kell 20:27  

Ma saan aru,et probleem on hiiliva kakskeelsusega? Mina leian,et Vene keelt,kui sellist peab oskama, eriti arvestades,meie ajalugu.
Küsimus on siiski selles,et kellele on kasulik manipuleerida vene keelse vähemusega eestis?

Eesti keele hääbumine on kahjuks paratamatus,seda tunnistavad ka keele teadlased. Küsimus pole selles,et kas see juhtub vaid millal.

Matti Ilves 17. november 2012, kell 21:51  

"...Eesti keele hääbumine on kahjuks paratamatus."
Ja seda ütleb veel "Eesti patrioot". Teil ei tohiks sellist mõtet pähegi tulla!

Anonüümne 18. november 2012, kell 09:41  

Ma arvan,et teinekord tuleb asju ka näha teisest perspektiivist,isegi kui see on ebameeldiv. Senikaua kuni meie riigis ei suudeta peatada 20.a kestnud demoraliseerimis protsessi. On meie rahva ja kultuuri hukkumine paratamatu,kui mitte kindel. Keele teadlased lähtusid lineaarsest mudelist,kuid elus on väga vähe asju lineaarse mudeliga kooskõlas.
Minu meelest on kõige raskem asi selle juures see,et kuidas tasa teha,see,mis 20.a on lastud "potist alla"? Kahjuks pole mul universaalset lahendust,sellele probleemile.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP