RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 17. veebruar 2016

VALUS HOOP: Kooseluseaduse tühistamise eelnõu visati Riigikogu menetlusest välja

Hea Matti Ilves!

Täna arutati Riigikogus pikalt kooseluseadusega seonduvaid küsimusi.

Esmalt oli tähelepanu all Vabaerakonna esitatud paarkonnaseaduse eelnõu ning seejärel keskenduti Keskerakonna ja EKRE saadikute esitatud kooseluseaduse tühistamise seaduse eelnõule. Istungi salvestust saate soovi korral vaadata siit:


Arutelu tulemusena otsustati jätkata paarkonnaseaduse eelnõu menetlemist, kuid kooseluseaduse tühistamise seaduse eelnõu arvati kahjuks parlamendi menetlusest välja. Seejuures võeti otsus taas kord vastu väga napilt, häältega 41-39.

Seda, kuidas erinevate parteide fraktsioonide saadikud hääletasid, saate lähemalt uurida Riigikogu kodulehelt:


Ehkki hääletamine toimus eelnõu menetlusest väljaarvamise üle võib seda tõlgendada ka hääletusena kooseluseaduse tühistamise üle. Kokkuvõtlikult võib hääletuse tulemusi uurides öelda järgmist:

1) Kõik EKRE saadikud hääletasid kooseluseaduse tühistamise poolt.
 
2) IRL-i saadikutest hääletas kooseluseaduse tühistamise vastu Marko Mihkelson ning Raivo Aeg, Kalle Muuli, Mart Nutt, Juhan Parts ja Einar Vallbaum jätsid hääletamata.
 
3) Vabaerakonnast hääletas kooseluseaduse tühistamise poolt vaid Jüri Adams. Krista Aru, Monika Haukanõmm, Ain Lutsepp ja Artur Talvik hääletasid kooseluseaduse tühistamise vastu. Andres Ammas puudus hääletuselt ning Andres Herkel ja Külliki Kübarsepp jätsid hääletmata.
 
4) Keskerakonnast ei hääletanud ükski saadik kooseluseaduse tühistamise vastu, ent Peeter Ernits, Oudekki Loone, Martin Repinski ja Mailis Reps ei osalenud hääletusel.
 
5) Sotsiaaldemokraatidest ei hääletanud keegi kooseluseaduse tühistamise poolt. Kõik sotsid hääletasid kooseluseaduse tühistamise vastu, välja arvatud Helmen Kütt ja Sven Mikser, kes puudusid hääletuselt.
 
6) Ka Reformierakond ei lubanud ühelgi oma saadikul hääletada kooseluseaduse tühistamise poolt, olgugi, et Igor Gräzin, Kalle Laanet, Deniss Boroditš ja Aivar Sõerd on kooseluseaduse läbisurumise vastu. Kõik Reformierakonna saadikud hääletasid kooseluseaduse tühistamise vastu, välja arvatud juba nimetatud, kes jätsid hääletamata, ning Kalle Palling, Yoko Alender ja Maris Lauri, kes puudusid istungilt.

Nagu näha, oli kooseluseaduse tühistamise seaduse parlamendi menetlusest väljaarvamise tõkestamiseks võimalus nii IRL-i, Keskerakonna, Vabaerakonna kui ka Reformierakonna saadikutel, kes ei toeta kooseluseaduse läbisurumist. Erinevatel põhjustel jäeti see võimalus aga kasutamata.
 
Kõige üllatavam on seejuures Vabaerakonna käitumine, pidades silmas nende poolt varem väljendanud seisukohta, et nad ei toeta kooseluseaduse läbisurumist, mis kujutab endast uskumatut seadusandlikku praaki. Praegu tundub, et Vabaerakond on teinud põhimõtete arvelt kompromissi ning lasknud end Reformierakonnal ja sotsidel pehmeks rääkida.

Loomulikult on väga kahju, et kooseluseaduse tühistamise püüdlus parlamendis kinni jooksis ning et mitmed saadikud, kellele oleme lootnud, alt ära hüppasid ja oma valijaid alt vedasid. Meie võitluse seisukohast on see kahtlemata valus hoop!  Paraku ei ole põhimõttekindlus Eesti poliitikale kuigi omane. Ent seda enam tuleb olla tänulik neile saadikutele, kes näitasid üles sirgeselgsust.

Igal juhul andis tänane päev taas kord võimaluse näha, milline on meie rahvasaadikute moraalne pale ning keda neist võib pidada moraalselt usaldusväärseks, keda mitte. Palun tutvuge hääletuse tulemustega hoolikalt ning jätke hästi meelde, kes kuidas tegutses.
 
Lähipäevil käsitleme täna parlamendis toimunuga seonduvaid küsimusi portaalis Objektiiv lähemalt. Hoidke palun toimuval silm peal. Esimest sisulise kommentaari panime juba üles:
 
 
Nagu näete, kinnitab Martin Helme, et hoolimata kooseluseaduse tühistamise eelnõu parlamendi menetlusest väljaarvamisest ei kao teema päevakorralt enne, kui õnnestub kooselueadus koos kõigi selle nurisünnitistega tühistada.
 
Teid tervitades,

Varro Vooglaid

1 kommentaari:

Anonüümne 18. veebruar 2016, kell 09:41  

Teise punkti juures võiks selguse mõttes kasutada märki ;



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP